В целия район „Централен, без изключение, има множество жалби за повредени тротоари от кореновата система на старите дървета

Прави се задължителен оглед на подземния и надземния кадастър заради случаи, в които кореновите системи на дърветата пробиват ВиК системите или короните им късат жиците

Зелената система на квартала на творческите индустрии осиротя вчера, сигнализираха капанаджии. Три големи дървета по улица „Йоаким Груев“ бяха отрязани днес от служители на ОП „Градини и паркове“. Дърветата се намираха на ъгъла с улица „Жулио Кюри“ пред култовата пекарна и надолу по същия тротоар по посока сградата на полицията.  

Читатели се обърнаха към нас с въпрос: „Защо биват отсичани дърветата по улицата, имайки предвид, че зеленината в квартал Капана е оскъдна?“

По самата улица „Йоаким Груев“, която минава зад Халите до паркинга на ОД на МВР – Пловдив в момента тече ремонт на тротоарите. Той е по проект и задание на Община Пловдив, обясни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пред репортер на Под тепето.

Обяснението, което получихме е че по принцип до премахване на дадено дърво се стига по следните законови причини - ако е болно, ако представляват опасност за гражданите или ако руши съществуваща общинска, държавна или частна инфраструктура.

В конкретния случай, дърветата са стари, а кореновата им система от години руши тротоарите. Покрай тях бе невъзможно да се премине по тротоара и заради наклона на стволовете.

„В целия район „Централен, без изключение, има множество жалби за повредени тротоари от кореновата система на старите дървета. В такива случаи, при възможност, когато се прави ремонт на тротоарите, корените се фрезоват и настилката се пренарежда.“

Прави се задължителен оглед на подземния и надземния кадастър заради случаи, в които кореновите системи на дърветата пробиват В и К системите или короните им късат жиците, по които тече ток. За да няма нежелани последствия и да има устойчиво озеленяване, се предпочитат дървета като чинари, дъбове, ясени и други, които са предварително одобрени от съответните органи. 

Експертите са преценили и по улица „Йокаим Груев“ това няма как да бъде приложено, обясни Стаменов.

По думите му, на мястото на премахнатите опасни стари дървета в района се засаждат  нови дървесни видове, съобразени с настоящите общински разпоредби.

Той припомни, че два пъти в годината се провеждат залесителни акции, включително на такива места. Обикновено това се случва през пролетта и есента, като според сега действащите закони, едно ново дърво трябва да бъде на 3 метра отстояние от дадена сграда. Заради проблемите с кореновата система, а и не само, има специално одобрени дървесни видове за градска среда.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…