Изчезналата зеленина е само поставена от граждани и предприемачи

След проверки на Общински инспекторат изчезнаха саксии и кашпи в Капана и пресечки на Главната

Собствениците на заведения трябва да включат растенията в схемите за външно сервиране, обясниха от администрацията

Голяма част от растителните видове, с които много от заведенията в централната търговска част на Пловдив украсяваха външните зони за обслужване на клиенти, изчезнаха през август. Причината се оказа не жегата, а проверки и издадени предписания на Общинския инспекторат.

От уличките, които пресичат Главната улица, както и в квартала на творческите индустрии бяха прибрани множество саксии и кашпи с вечнозелени и цъфтящи видове. В това число мини градинки от конкурса "Засади Капана".  Останаха само каскадни петунии и мушкато в пирамидите, които цъфтят в най-оживените градски зони, поставени от ОП "Градини и парокве". Оказа се, че изчезналите саксии са само такива, поставени от граждани и предприемачи. През последната седмица получихме редица сигнали по този въпрос и ето какво констатира проверка на Под Тепето.

Озеленяването на външните части на заведенията трябва да бъде включено в схемите на масите за външно сервиране на всяко едно от заведенията. Самите схемите за тази зона на града се одобрява от Голяма община, обясни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Проверките, които се извършват от Пловдивския общински инспекторат, са периодични и се отнасят за спазването на общинските наредби. По време на въпросните инспекции, много от собствениците на заведения са получили предписания за временно премахване на саксиите до въвеждането им в схемите.

Ако собствениците на заведения държат да имат зелени растения в пространството, за което заплащат тротоарно право, то саксиите трябва да бъдат описани в съответната схема и одобрени от съответната комисия, обясниха оторизираните органи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…