Ралица Крушкова показа несподелени до сега кадри от квартала на красивите сгради

Стефка Георгиева

Споменът за събарянето на склада, намиращ се на „Одрин“ 8 през март 2016-та. Пожарът, който изпепели 4 красиви сгради в Тютюневия град през август 2016-та. Ограничителни ленти, вой на пожарни автомобили, патрулни екипи на полицията. Пламъци, които не спяха да прокрадват лукавите си езици цяла нощ… Живи вериги, очи пълни със сълзи и фасади, които се ронят. Макар да мина година от трагедията, която се случи в Тютюневия град, пагубната гледка не може да бъде забравена толкова лесно от хората, които бяха на място.

По време на пожара прекарах там почти цялата нощ. Помня как се опитвах да фокусирам обектива на фотоапарата си и да направя поносима снимка на пламъците, но ръцете ми трепериха, а август изгоря. Помня и как ми се наложи да подам още 2 сигнала на 112 през март 2016-та, когато багерите уж спряха събарянето на тютюневия склад, но веднага след като хората се разотидоха, двигателите отново бяха запалени. Организирахме група и на всеки час-два имаше човек, който минаваше през района, за да провери, че събарянето е спряно, дори през нощта. 

От онези дни, в които десетки, че и стотици хора се събраха в знак на съпричастност, мина време. „Отпразнувахме“ една година от огнените събития, които разтресоха не само Пловдив, но и цялата страна. Месеци след като пожарникарите се опитваха да спасят колкото се може по-голяма част от сградите, в Тютюневия град се носи нов аромат. Миризмата на надеждата се проплъзва точно по укрепващата конструкция, която е вдигната около склада на Кодуглу. Ухае приятно само при мисълта, че Тютюневия град може да се възроди. 

Да, улиците на малкия квартал ще запазят спомена за гъстите кълба дим, но ще съхранят и нещо много по-важно – моментът, в който пловдивчани станаха единни. Дали това беше необходимо зло, че да се случи нещо, което да накара тютюневите складове да заблестят като истински диаманти в короната на Пловдив? Ще ви оставя на този въпрос да си отговорите сами. И да разгледате нещо – това са снимки на Ралица Крушкова, които младата дама е направила преди няколко месеца.

Ралица сподели снимките в личния си фейсбук профил, като над кадрите написа: „Почти година след пожара. Почти нищо не се е променило. И много статии се изписаха, и много думи се изговориха. Телевизионните студия се напълниха, архитектурните конкури се пренаситиха... А после димът се разнесе и хората се умориха. Останаха само няколко снимки и тишината...“

Може би е време за равносметка.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…