25 художници реставрират великолепната сграда на Мариано Пернигони

Всеки от стотиците художествени елементи по фасадата се обработва от специалист на ръка

Пасажерите ще чакат влака под нова козирка от красива чугунена конструкция с дървен покрив

Архитектурният шедьовър не е бил реставриран от построяването му преди повече от век

Като гигантска картина, върху която творят 25 художници, изглежда днес великолепната пловдивска Централна гара. Две дузини реставратори работят детайлно върху всеки елемент от знаковата сграда, проектирана в стил сецесион от италианския архитект проф. Мариано Пернигони. Дейностите по художественото оформление на паметника на културата вървят вече пети месец, като до края на годината цялата реставрация отвън и вътре се очаква да бъде завършена. Усещането да работиш върху нещо толкова съвършено е изключителна привилегия, коментираха пред Под тепето днес някои от младите реставратори в екипа, ръководен от Томас Зиковски.

Обектът е много сложен, тъй като гарата не е реставрирана от построяването си преди повече от век. Беше в изключително тежко състояние. Става въпрос за фасада с обеми от 3 хиляди квадратни метра. През годините са правени частични кръпки тук и там, както и множество боядисвания. Свалихме много слоеве различна боя чрез пясъкоструйки и работим директно върху оригинала. Всичко ще е напълно автентично. Това е най-красивата гара в България, направена по австрийски образец. Няма друга подобна сграда с такива функции, казва Томас Зиковски технически ръководител на софийската фирма „Николай ОМ”, която изпълнява реставрацията на по договор с концесионера „Железопътна гара - Пловдив” ЕООД.

Като за архитектурен паметник по австрийски образец, реставрацията се прави също по австрийски модел и с изключително качествени материали. Интересното е, че всички стотици художествени елементи по фасадите са от естествен варовиков камък, докарани навремето също от Австрия. Върху тях художниците работят най- деликатно. Декоративните елементи леко се тонират, за да изглеждат възможно най-автентично.  

Южната фасада откъм гаровия перон вече е почти напълно готова. Решена е в кремав цвят, в какъвто, разбира се, ще е цялата сграда. Старата козирка е демонтирана, а на нейно място е изградена красива чугунена конструкция във виенски стил, каквато Централна гара е имала при построяването си в началото на миналия век. Пасажерите ще чакат влаковете под покривало от дърво. И ще гледат колко време остава до идването на трена им от оригиналния гаров часовник, марка Бреге, който цепи секундата. И ако имат нужда, могат да се осведомят на колко метра надморска височина се намират от оригиналната табела на входа към чакалнята, отличително експонирана от реставраторите.   

Покривът също е напълно завършен. Облечен е също във възможно най-качествените материали и открити оригинални елементи от другата фирма подизпълнител- „ Бис Руфинг” ЕООД.  

Единствената кръпка по перфектния ремонт и реставрация е кафявата PVC дограма. Монтирането й обаче е било наложително, тъй като старата дървена дограма е била прекалено деформирана.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…