Артистите са свирели в много европейски градове, но за пръв път се сблъскват с подобни общински разпоредби

„Каква е тази Европейска столица на културата?“, питат граждани

Наш читател сигнализира за изключително обезпокоителна ситуация, която се е разиграла пред очите му. Едни от най-популярните улични музиканти в Европа бяха изгонени от площада пред Римския стадион най-безцеремонно преди броени минути. 

Артистите пътуват из различни градове на Стария континент, оборудвани с професионална техника за озвучение. Сред предпочитаните от музикантите са големи европейски градове и туристически центрове, като са решили да посетят и Пловдив. Градът под тепетата се нареди в тяхната класация до популярни дестинации като Берлин, Амстердам, Флоренция, Париж, Мадрид и много други. Това е основната дейност на младите мъже, като по този начин съчетават страстта си към музиката и любовта към пътуването.

Минути, след като започна изпълнението, господата бяха поканени от общинска охрана да напуснат района. Припомняме, че според разпоредбите на община Пловдив, уличните музиканти на главната улица трябва да имат специално издадено разрешение от местната власт за такъв вид прояви. При така стеклите се обстоятелства, артистите изпаднаха в пълно недоумение от тукашните закони. Те споделиха, че са свирели къде ли не по света, но за първи път биват гонени и то от местните органи на реда под претекст, че е забранено да вириш и пееш в центъра на града. „Хората ни се радват навсякъде по света. Те обичат да ни слушат, забавляваме се заедно, без значение в коя страна сме. Любовта към музиката ни е обща, но това е нещо, с което не сме се сблъсквали“, разказват те.

Макар да останаха с неприятна емоция след нареждането от общинска охрана, артистите бързо събраха разположената около тях техника и напуснаха района. Много от хората, които станаха свидетели на случката, бяха възмутени от отношението на общината към подобни прояви. „Каква Европейска столица на културата? Ще засвири някой цигулар тук и ще го изгонят… Пълен срам!“, коментира дама на средна възраст, която стана свидетел на случката.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…