Който и път да поемете, има много красиви места, на които да спрете, да си поемете дъх и да се насладите на гледката

Автор: Ирина Доросиева

Малко са нещата, които са по-автентично местни от това да се качиш на някое тепе за по питие с приятели по залез слънце през някоя топла лятна вечер. Построен на седем хълма, Пловдив е най-старият непрекъснато обитаван град в Европа. Всеки един от хълмовете си има собствена история, а пловдивчани умеят отлично да се възползват от тези природни феномени.

От седемте хълма днес са останали шест. Седмият хълм, Марково тепе (тепе е турската дума за хълм), е разрушен между края на 19 и средата на 20 век, а сиенитните му скали са използвани за направата на павирани улици в Пловдив и също са изнесени в Германия. Това може би прави Марково тепе един от най-разпръснатите хълмове в света.

Може първоначално да не забележите, но Старият град на Пловдив се намира на три хълма: Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе, заедно наричани Трихълмието. Живописните улици на Стария град привличат посетители по всяко време на деня и годината, но върхът на Небет тепе е особено привлекателен по залез, когато целият град е окъпан от меката светлина на залязващото слънце. Тази неповторима гледка се цени от жители и посетители на Пловдив, приятели, влюбени и хора, търсещи място за размишление. Небет тепе по залез е може би едно от най-неповторимите неща, които можете да преживеете в Пловдив, да стоите на 8000-годишни руини на родното място на Пловдив.

И докато Трихълмието (Старият град и Амфитеатърът) без съмнение се радва на най-голяма популярност сред туристите, трябва да посетите и другите три (Данов хълм, Бунарджик и Младежкия хълм) за едно наистина местно преживяване на пловдивските тепета...

Цялата статия и още много снимки вижте в Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…