Защото няма входирано искане за това, а кметът твърди, че министерството разпоредило

А дали е така?

Таня Грозданова

Община Пловдив не е правила запитване местене на паметника на Гюро Михайлов от мястото му до Клуба на военните на пл. „Централен“, показ репортерското ни проучване. Въпреки това лансира версията, че е указано от министерството.  Информацията ни е официална от НИНКН.

Не е постъпвало предложение от страна на Община Пловдив за това не е направено и становище от Института към Министерство на културата. „Ние можем да дадем становище само по конкретно предложение,“ това коментира пред Под тепето вр.изп.дл. директор на НИНКН арх. Красимир Тодоров.

Припомняме, че при обявяването на идеята за четвъртото местене на паметника на 18 септември 2017-а г. се надигна вълна от недоволство. На 27 септември след множество брожения от страна на обикновени пловдивчани и съсловни военни организации в медиите, кметът Иван Тотев обяви, че „не Община Пловдив, а министерството е указало Гюро да бъде преместен“.  

Попитахме зам.-министъра на културата Амелия Гешева „какво точно е указало министреството за паметника на Гюро Михайлов“. Бившият кмет по културата на Пловдив ни препоръча да се обърнем към НИНКН, от където разбрахме, че там не е входирано предложение за изразяване на становище.

Паметникът се намира в естествените граници на Цар-Симеоновата градина и същевременно попада в устройствените на площад „Централен, коментира арх. Красимир Тодоров. По думите му, паметникът може да бъде реставриран при сегашния си статут.

Въпросът кой иска да уволни Гюро Михайлов остава.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…