Print this page

Ентусиасти се впуснаха в търсене на скрити съкровища в първите улични игри в историческата зона

Тютюневият град има собствена парична единица от днес. Търговията, инвестициите и банкирането в така важната историческа зона под тепетата вече става с нова валута, която върви само и единствено там, между тютюневите складове. Тя се казва никотин. Никотините са неконвертируеми, неофициални, непроследими, защото нямат серийни номера. И с тях можеш да купуваш всичко, стига то да променя средата и да носи щастие. Събирането на тютюневградската валута и инвестицията й в създаването на нов град върху едрия паваж бе част от старта на първите по рода си масови улични игри, които ще вървят през целия уикенд между улиците „Иван Вазов” и „Цанко Дюстабанов”.

Десетки авантюристи се впуснаха в търсене на скрити съкровища днес следобед, на откриването на  забавния уикенд под мотото „Тютюневия град. Генезис!“, организиран от Фондация „Пловдив 2019”. Играта се казваше „Да създадем град”. Участниците в нея, с помощта на карта, търсиха скрити съкровища (кодове) по улиците „Екзарх Йосиф“ и „Д-р Г. М. Димитров“. Кодовете ще  даваха възможност да събират никотини за „закупуване“ на земя и сгради, за да пресъздадат своите идеи за нови къщи, паркове и улици в Тютюневия град.

 „Тютюневия град. Генезис!“ цели да провокира гражданите и гостите на Пловдив да се включат в събитие, което ще ги насочи към нестандартно мислене за това място. Искаме пространствата около тютюневите складове да бъдат разпознати като нови места за общуване, забавление и култура, обясниха от Фондацията.

Вечерта от 20:00 часа забавленията продължават за търсачите на призрачни усещания, които ще се впуснат, с радиостанция и слушалки, в издирването на светлини, сенки и страшни мелодии. Участниците могат да ползват и смартфоните, и mp3 плейърите си, които ще бъдат настроени на честотите на играта. Играта е динамична и подходяща за семейства с деца над 12 г., индивидуални играчи или отбори и ще се завърти 5 пъти в 20:00, 20:30, 21:00, 21:30 и 22:00 ч.

Вторият ден на уикенда започва от 11:00 часа с отборната игра „Инкогнито“, в която всеки екип получава от старта на ул. „Екзарх Йосиф“ плик с насоки, задачи и GPS координати. Предизвикателствата на тайните мисии ще отвеждат играчите на всеки 30 минути на следваща локация, където ще получават нови инструкции и задачи. Влизайки в „Инкогнито“, ви очакват разговори с непознати, спонтанни танци на улицата и много снимки. Играта е с продължителност 2 часа и половина.

Модерният начин за осмисляне на градските пространства чрез метода на градските игри ще представят на Среща-дискусия, по покана на фондация „Пловдив 2019“, европейски дизайнери на градски игри от Австрия, Италия, Германия, Полша и Англия. Събитието ще се състои след приключване на игрите в неделя, от 15:00 до 18:00 ч. в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ .

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…