Не очаквайте да е сравнимо с нищо друго, което сте опитвали

В града под тепетата отвори едно заведение, в което кафето е не просто напитка за събуждане, а цяла експлозия от вкусове. CROATÓAN е specialty coffee shop, а на въпроса какво е specialty coffee от гида Lost in Plovdiv се заеха да намерят отговор веднага. Предлагаме ви заедно да разберем дали наистина и какво толкова му е специалното.

Specialty coffee е не просто маркетингов трик за стимулиране на повече продажби в индустрията, а кафе, което печели 80 от 100 точки на състезанието Cup of excellence, провеждащо се всяка година в различни държави по целия свят. То принадлежи към т.нар. 3rd wave coffee, при която се залага не толкова на масовото производство, а на селекцията на специално подбрани сортове с изключителни вкусови качества. Всички разновидности на кофеиновата напитка, които се предлагат в CROATÓAN, са директно изкупувани от фермери и кооперативи чрез кафе експерта Йордан Дъбов от DABOV SPECIALTY COFFEE, който е и единственият българин, част от журито на съзтезанието. Всички кафета и особено това за еспресо се получава буквално дни и дори часове след изпичане и са изключително пресни.

 

Специалните кафета се отглеждат в специфичен и  идеален климат и са отличителни поради богатия си вкус и малко или никакви дефекти. Наситените вкусове са резултат от уникалните характеристики и съвкупността на тероара – пълната комбинация на особеностите на почвата, топография, климат, заобикалящата флора и фауна. Това е и причината всяко кафе от определен географски регион да е неповторимо само по себе си. Предлаганата напитка е 100% арабика, която се характеризира с много по – многопластов и комплексен вкус от останалите ни познати в Европа разновидности, а ако дочуете думички като „катура”, „бурбон” и „гейша”, не се чудете дали сте попаднали на правилното място, защото това са само част от сортовете  100% арабика, които са на ваше разположение в кофишопа. В CROATÓAN най – точно може да сравним кафепиенето с дегустация на вино, при което първо започваме с оценка на външния вид, плътност, цвят, после бавно отпиваме и оставяме то да разкрие бавно и постепенно всички вкусове и аромати, които крие. Не очаквайте да е сравнимо с нищо друго, което сте опитвали...

С какво още са способни да ви изненадат на това прекрасно място вижте ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…