Коледно настроение превзе Стария град още от ранния следобед. Балабановата къща се превърна в празнична „Ръкоделница за надежди”, в която майстори от Улицата на занаятите към Регионалната Занаятчийска Камара-Пловдив се превъплътиха в ролята на работливи джуджета.Те творяха различни коледни изделия заедно с деца със специфични потребности от Сдружение „Паралелен свят”, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания към КСУ „Олга Скобелева” и ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян”.
 Занаятчиите, които се включиха в творческите работилници, бяха: Пепа Ставрева  (изработва кукли от текстилни материали), Слава Балджиева (занимава се с тъкачество), Валентина Моралийска (изработва цветя и накити от креп), Даниела Горалова  (занимава се с керамика), Тони Пранджева (занимава се с керамика).
Майсторите сръчно извайваха красиви коледни творения, а техните помощници –децата с любопитство се включваха в различните работилници.

„Идеята е нашите деца да участват с инициативи в общността.По този начин те могат да комуникират, да намерят приятели и съмишленици. Какво по-хубаво от това- в навечерието на Коледните празници- да си подадем ръка и чрез изкуството да общуваме”, сподели Кремена Стоянова, председател на Сдружение „Паралелен свят”. ”Изработените изделия от занаятчиите и децата ще бъдат предлагани на Благотворителен базар в кметството на район „Тракия”, който Сдружението организира от 18-ти до 22-ри декември.А нарисуваните картини от нашите деца, които донесохме днес, ще бъдат подредени в изложба в Балабановата къща”, допълни още тя.

„Наближават Коледните празници и децата изявяват желание да се включват в мероприятия, където се изработват изделия, които ще могат да подарят на свои приятели, а също и да дарят за Коледния базар в Капана”, каза Петър Иванов, социален педагог в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания към КСУ „Олга Скобелева”.

„Инициативата е хубава, децата обичат да творят и в момента часът им е изнесено „Занимание по интереси”.Тук малчуганите имат възможност да се запознаят с тънкостите на приложните занаяти.По този начин съчетават полезното с приятното и чрез подобен род дейности могат да излязат от класната стая и на територията на една от най-знаменателните къщи в Стария град -Балабановата- да се докоснат до изкуството, обясни Димитрина Владимирова, заместник-директор на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян”. И така,  „Ръкоделницата за надежди” продължи почти до късния следобед, след което символично грейна Коледната елха на Лапидариума в Стария град. Там се събраха представители на отделните етноси в града, за да поставят своята празнична украса.Директорът на ОИ „Старинен Пловдив” г-н Минко Кафтански пръв закичи Коледната елха, а след него се присъединиха г-жа Савина Петкова-председател на Общински съвет-гр. Пловдив, Почетният консул на Армения г-н Ехиязар Узунян,  Маряна Имреорова- асистент на Почетния консул на Украйна в Пловдив и председател на Украинско-българското сдружение „Пловдив“, както и екипът на ОИ „Старинен Пловдив”.

Официалната церемония по откриване на празниците „Светлина и Надежда 2018“ се състоя на Римския стадион.Първата светлинка на цифрите „2018” запали Почетният консул на Армения г-н Ехиязар Узунян.Последваха го директорът на ОИ „Старинен Пловдив” г-н Минко Кафтански, г-н Ахмед Пехливан-председател на Мюфтийско настоятелство-Пловдив и съпредседател на Фондация  „Заедно“.След тях се включи Ставрос Стелианидис от Кипър- лекар, учил в Пловдив, който бе специален гост на събитието.В запалването на светлинките участваха още представители на Фондация  „Аракс“ и други.

Водещата на церемонията „Светлина за всички” Ахавни Кеворкян прочете специални поздравителни адреси-от г-жа Амелия Гешева-заместник-министър на културата на Република България и от г-н Георги Стаменов- кмет на район „Централен”.След което се обърна към всички организатори и гости на събитието: „Това е празникът, който, ние, гражданите на Пловдив, правим за своя град.Даряваме Светлина и Надежда. Една дръзка идея се превърна в традиция преди 7 години.И от един ден, в който украсявахме елхата на Лапидариума, днес имаме цял Коледен фестивал.За нас това означава, че духът на Пловдив е жив, а не само лозунг”, каза г-жа Кеворкян- директор на Арменски Културно-информационен център и съветник на Почетния консул на Армения.

Песни за светлия християнски празник Рождество Христово огласиха Римския стадион. Първи на импровизираната сцена излязоха талантливите изпълнители от Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и дуо „Доминанто”. След тях запяха прекрасните деца от вокална формация на ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян“ .

Всички присъстващи на старта на празниците „Светлина и Надежда 2018“ поглеждаха  съм светещите цифри с оптимизъм и си пожелаваха Новата година да пристигне с много вяра, надежда и сбъднати мечти.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…