Димитър Менаджийски- Stern направи открит графити урок

Ядрото в Капана се превърна в сцена за улично изкуство под мотото „НЕ на насилието срещу жените“. Кампанията е на „Зонта Клуб – Пловдив“ и „Z club Пловдив“ и се състои ежегодно между 25 ноември и десети декември. На една от металните огради на гърба на „Ядрото“  млади графити-артисти от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства съвместно с Димитър Механджийски (Stern) нарисуваха символа на кампанията: част от дамско лице и око със сълза. На мястото бяха изложени и част от тениските с разкази на анонимни лица, които споделят своя сблъсък с агресията в домовете си и на работното място.

„Темата е много актуална и бихме искали повече хора в България да имат смелост да говорят за агресията в своето ежедневие. Смятаме, че с подобни намеси в градска среда ще привлечем вниманието на обществеността.“, споделят дамите от „Зонта клуб – Пловдив“.

Кметът на „Централен“ подкрепя инициативата и поради темата за графити-изкуството в Пловдив. „Заставам зад това, изкуството да е инструмент за изразяване на мнение и засилване ефекта на обществени каузи. Бих желал да се обърна към всички художници на графити с молба да спазват естетиката и да се съобразяват с културното наследство в един от най-древните градове в Европа - Пловдив.“, коментира Стаменов. Администрацията на „Централен“ призовава за диалогичност с артистите и съвместно определяне на местата за рисуване.

В съботния ден известният пловдивски артист Димитър Механджийски даде за пореден път пример за приемственост между поколенията. Известен като Stern, който разказва истории на фасадите в „Капана“, Димитър направи открит урок специално за младежите от Гимназията за сценични кадри.

Дамите от „Зонта клуб – Пловдив“ благодарят на всички, взели участие в кампанията. „Обсъждаме как район „Централен“ може да помогне за това тази и други наши кампании да заживеят на стени и огради в учебни заведения през 2018г.“, допълват активните членове на Зонта и Z club. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…