Капана.БГ

Капана.БГ

„Душата на Япония / Soul of Japan“ в 130 фотографии в галерия „Капана“

 

Градска художествена галерия-Пловдив ви кани да се потопите в обаянието и хармонията на Япония, разкриващи се във фотографската изложба на Борислав Илиев. От 16 август до 14 септември в галерия „Капана“ авторът ще представи „Душата на Япония  /Soul of Japan“ в 130 цветни фотографии, отпечатани на красива и изящна ръчно изработена японска хартия, нареча washi. Процесът по създаване на хартията е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство. На изложбата посетителите ще могат да се запознаят с начина на създаване на washi хартията.

 

Галерията ще бъде декорирана с красиви цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества Денят на детето в източната страна. 

Ще се прожектират видео материали от  Исе Жингу (Ise Jingu).

 

Откриването на изложбата е на 16 август от 18:00 часа. Входът е свободен.

Исе Жингу (Ise Jingu) е най-важният храмов комплекс в Япония, който се състои от 125 светилища. Разположен е в префектура Мие. Традицията на японския народ гласи, че всеки японец задължително поне един път в живота си трябва да посети храма Исе Жингу. От хилядолетия там се извършват 1500 ритуала годишно.

Историята на мястото е забулена в мъглите на времето, защото най-старото светилище Найку е построено преди повече от 2000 години. То е създадено като храм на богинята на слънцето Аматерасу, богинята родоначалник на японските императори, която дарява плодородие, но има ролята и на пазител и на императорите на Япония.

Eдна от най-интересните церемонии в Исе Жингу е наречена Шикинен Сенгу. Според тази традиция  главните светилища биват разрушени и после построени отново, което е отражение на японското разбиране за съзиданието и разрушението, които съответстват на живота и смъртта. Дори нещо повече – Сенгу е един вид нагледен урок за поколенията за преходността на материалното.

Но в Исе Жингу хората не отиват единствено да се молят. Там в продължение на хиляди години се провеждат различни фестивали. В съвременния календар първата най-важна церемония е фестивалът Киненсал, който е за богата реколта. Според традицията императорският ескорт е отнасял до Исе Жингу даровете на владетеля за боговете. Организират се празнични прояви, посветени на Нова година, на основаването на Япония или за рождения ден на императора.

Храмовият комплекс и моменти от церемонии могатда се видят тук:

https://youtu.be/78ChsMgncJ8

https://youtu.be/HdTXAJl3vqQ

 

https://youtu.be/FHGC1FPxLwE

 

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева между 26 и 28 август

 

За първа година се провежда лятното издание на Plovdiv Jazz Fest. В началото на август в Пловдив бе неговата първа част. Plovdiv Jazz Summer обаче продължава и в края на месеца, този път в село Марково в близост до Пловдив. Между 26 и 28 август ни очакват два камерни градински концерта на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева, както и голям безплатен концерт в центъра на селото на Теодосий Спасов джаз квинтет.

Началото на тази втора част от летния фестивал на 26 август от 20:00 ч. ще постави концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60  (във вилната зона, село Марково) те ще представят авторския албум на саксофониста Димитър Льолев – „Родополоджи“ (2014 г.). Той описва музиката в албума като симбиоза на взаимното проникване между родопския фолклор и джаза.

 

Освен саксофонист Димитър Льолев е още композитор и аранжор. Той е роден в Пловдив, където завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там учи в програмата “New York Comesto Groningen”. Димитър Льолев има четири авторски албума, последният - Some Story бе записан по време на пандемията през 2020 г.

 

На следващия ден (27 август) в центъра на село Марково на открита сцена пред НЧ „Алеко Константинов – 1907“ (ул. „Захари Стоянов“ №63) ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет, в който участват някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение като Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), както и Ангел Демирев (китара). Концертът ще започне в 20:00 ч. и входът ще бъде свободен.

 

Теодосий Спасов е световно признат виртуоз на кавала. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Теодосий Спасов е особено популярен със своите оригинални идеи, за които събира музиканти от различни жанрове. Има издадени над 40 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави. Той развива свой собствен стил на свирене. Работи с фолклорни, джазови и класически оркестри, с известни български и чуждестранни музиканти. През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Теодосий Спасов е носител на много отличия и награди, сред които е и почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (2014), а през  2015 г. става „Артист на ЮНЕСКО за мир“.

 

Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде отново в камерната градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60 в село Марково. Там ще чуем втория албум на Даниела Белчева – “Silver Button”, заедно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани)  и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият албум на варненската певица, който е провокиран от съвместната ѝ работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в изпълнение на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти допринася с идеи и начина си на музициране. Текстовете в албума притежават характерен лиричен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.

 

Билетите за камерните градински концерти на Plovdiv Jazz Summer вече са в продажба в мрежата на Eventim. Местата за тях са много ограничени.

 

Програма 26-28 август

 

26 август | 20:00 ч. | ул. „Панорамна“ 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Димитър Льолев квартет // „Родополоджи“ 

Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев

Билети в мрежата на Еventim и онлайн

 

 

27 август | 20:00 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. „Захари Стоянов“ №63)

Концерт на Теодосий Спасов джаз квинтет

Ангел Демирев, Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов

Вход свободен

 

 

28 август | 20:00 ч. | ул. “Панорамна” 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Даниeла Белчева // “Silver Button”

Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов

Билети в мрежата на Еventim и онлайн  

 

 

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от Blue M.

Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.

Plovdiv Jazz Fest и  Plovdiv Jazz Summer се провеждат с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар за 2022 г.

Plovdiv Jazz Summer се реализира с подкрепата на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, КЦМ, New Natures Way и Natural Factors, NESCAFÉ Dolce Gusto

Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, Импресио, дир.бг, Виж, Лицата на града, Въпреки, Артакция, Mediacafe.bg, Капана, Под тепето, Пловдив тайм, Трафик нюз, Нула 32, My Sound.

Любо Киров ще представи новия си албум „Целуни ме“ с големи концерти в страната. 

 

В дългоочаквания нов албум са събрани 11 песни. „Целуни ме“, която се превърна вече в хит, дава заглавието и е под номер едно.

 

Любо Киров е композитор, текстописец и автор на аранжиментите и в този албум. Като дясна ръка в аранжиментите стои и Ангел Дюлгеров, на когото са и всички китари в албума.

 

Концертът ще бъде на сцената на Античния театър в Пловдив от 20:30 часа.

 

 

На специална пресконференция днес, заместник-кметът Пламен Панов и директорите на 7-те културни института запознаха медиите и обществеността с предстоящото по проекта    

 

Община Пловдив организира днес в Дома на културата „Борис Христов“ встъпителна пресконференция по повод стартиране на дейностите по Проект № BGCULTURE-1.001-0016, с наименование „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани,  реставрирани и реновирани места“ по Резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.  В нея взеха участие Пламен Панов - заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, екипът на проекта, представители на седемте пловдивски културни института - участници в проекта и медии.

С кратка презентация заместник-кметът Пламен Панов представи общата, базова информация за проекта -  точно наименование, име на програмата по ФМ на ЕИП 2014-2021 г. , договор № BGCULTURE-1.001-0016-C01, дата на стартиране: 21.6.2022 г., дата на приключване: 20.2.2024 г., стойност на бюджета: 781 550.03 лева,  от която финансиране от ЕС, чрез ФМ на ЕИП: 664 317.52 лева и национално финансиране: 117 232.51 лева.

Целта на проекта е да подобри управлението и представянето на културното наследство на гр. Пловдив чрез ревитализиране, реставриране и обновяване на пространства, както и да насърчи културното предприемачество в общината. В проекта участват: Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Общински институт „Старинен Пловдив“.  Проектът се изпълнява с партньор от Кралство Норвегия – организацията с нестопанска цел Cross-Cultural Introduction AS.

В презентацията бяха представени и основните дейности, заложени по проекта:

- Сформиране на екип за управление и администриране на проекта, които бяха представени в залата.

- Назначаване на осем човека от седемте културни институти - по един от РИМ, РАМ, РПНМ, РЕМ, ГХГ, НБ и двама за ОИ „Старинен Пловдив“. Единият ще отговаря за експозицията от мозайки, другият е с компетенции в областта на художествените творби. Експертите присъстваха в залата и бяха представени пред медиите от директорите на институтите.

- Подобряване на експертния потенциал в културните институти по проекта. Дейността предвижда организиране и провеждане на специфични обучения за развитие и надграждане капацитета на експертите по проекта в областта на културата и предприемачеството в сектора. Ще бъдат проведени обучения по: Управление на проекти; Маркетинг и брандиране на културна организация; Предприемачески дух - привличане на повече потребители; Авторско право и сродните му права. Предвидените обучения ще бъдат отворени, както за експертите по проекта и останалите служители на културните институции, така и за др. заинтересовани страни от сектора в града.

- Откриване на две нови работни места за експерти "Маркетинг и реклама", които ще извършват маркетингови проучвания, маркетингово планиране и анализ на пазарните възможности; анализ на продуктите, на маркетинг комуникацията, на маркетинговите канали и цените; ще планират, разработват и организират рекламни политики и кампании за привличане на посетители в музеи, галерии, библиотеки; ще събират и анализират информация относно потребителските предпочитания и вкусове. Назначените служители ще подпомогнат дейността на културните институции в разработването и проучването на допълнителни маркетингови решения с цел формиране на нови политики за привличане на публики.

- Ремонтни дейности за ревитализиране и реновиране на пространства в културните институти и закупуване на обзавеждане и оборудване. (вж. в пояснителния допълнителен текст)

- Разработване на предприемачески план. Предприемаческият план ще дефинира ясно основните направления, похвати, методи и канали за достигане до настоящи и бъдещи потребители на услугите на културните организации и ще предвижда дейности по ангажирането на нови аудитории. Изготвеният предприемачески план ще трябва да формулира необходимия инструментариум и подходи, които, от една страна, ще отговарят на нуждите на потенциалните клиенти и техния досег до културното наследство на Пловдив, а от друга страна ще предложи маркетингова стратегия за повишаване приходите от предоставяните услуги и увеличаване броя на посещенията в културните институти.

- Разработване на мобилно приложение - тип quest игра, което ще функционира глобално из целия град, между всички музеи, галерии, експозиции и културни пространства. Играта ще е базирана на истории от града и ще добавя стойност в привличането на по-младата аудитория и туристи като ще донесе ползи за бизнеса и общината.

Богата и атрактивна програма очаква любителите на музиката и изкуството в рамките на четвъртото издание на фестивал CULTURAMA през есента. Изключителни музикални артисти и звезди от Великобритания, Германия, Франция и Испания, гостували на световни сцени, ще посетят страната  по покана на организаторите от фондация „Културни перспективи“.

Класическа музика, джаз, перкусии, електронна музика с акустични инструменти, „пещерно“ R&B, изпълнено с латиноамерикански високи дози рок са само час от стиловете, които ще предложи CULTURAMA на българската публика. Ще станем свидетели на изключителни пърформанси на чуждестранните музиканти в колаборация с известни български артисти.

Есенният цикъл на CULTURAMA започва на 10 август в столицата, а на 11 август в Пловдив, с концерт на Ина Кънчева и CONSONE QUARTET в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“. Концертът носи романтичното име „Любовта и животът на жената“, а в програмата му ще чуем творби на Р. Шуман, Ф. Менделсон и Г. Малер.

CONSONE QUARTET e първият квартет за старинни инструменти, избран за артист от новото поколение на Би Би Си, който бързо се прочува с честните си и експресивни интерпретации на класически и ранноромантичен репертоар. Интригуващата творческата колаборация със звездното сопрано Ина Кънчева обещава на публиката един изключителен музикален пърформанс и наслада за сетивата. Концертът „Любовта и животът на жената“ ще бъде изнесен на 11 август от 19:00 ч. в Етнографски музей.

Програмата на фестивал CULTURAMA продължава през септември и ще срещне публиката с изключителни музиканти от европейските и световни сцени. Дръзкият и новаторски квартет Anches Hantées, неочакваните транскрипции и зашеметяващи аранжименти на Clair-obscur, феноменалните Cabaret Contemporain и тяхната електронна музика с акустични инструменти, стратосферният квартет от саксофони Los Saxos Del Averno, френската композиторка на електронна музика и ди-джей Chloé и изключителният пианист, роден във Франция – Thomas Enhco, са само част от имената на международните артисти, с които ще ни срещне фестивал CULTURAMA. Българското присъствие във фестивала в интересна артистична колаборация с международните музиканти дължим на оперното сопрано Ина Кънчева, българската перкусионистка и композиторка Василена Серафимова и яркият съвременен музикант, който лесно и умело борави с голямото разнообразие от форми в изпълнителската и композиторската си дейност – Антони Дончев.

Програма на фестивал CULTURAMA:

10.08.2022 19:00 Consone Quartet /Консоне квартет & Ина Кънчева, Триъгълна кула

11.08.2022 19:00 Consone Quartet / Консоне квартет & Ина Кънчева, Етнографски музей, Пловдив

20.09.2022 19:00 BACH MIRROR Thomas Enhco & Vassilena Serafimova / „Бах Огледало“ Тома Енко & Василена Серафимова, Национален исторически музей

21.09.2022 19:00 Thomas Enhco Jazz Тrio / Тома Енко Джаз Трио, Квадрат 500, Атриум

22.09.2022 19:00 ONE ENCHANTED EVENING Claire-Obscure & Ina Kancheva, Antoni Donchev / „Една магична вечер“, Клер Обскюр саксофон квартет & Ина Кънчева, Антони Дончев, Университетска ботаническа градина

23.09.2022 19:00 OPERA SANS DIVA, Quatuor Anches Hantées / „Опера без Дива“, Квартет Аншанте, Табако – Бар градина

25.09.2022 19:00 Cabaret Contemporain / Кабаре Контемпорен, Бар Паваж

27.09.2022 19:00 Los Saxos del Averno / Саксофонистите от Ада, Шипка 23

28.09.2022 19:00 Los Saxos del Averno / Саксофонистите от Ада, Кино Кабана

29.09.2022 19:00 SEQUENZA, Chloé &Vassilena Serafimova / „Секвенца“, Клои & Василена Серафимова, Кино Кабана

Първите две събития от богатия календар на тазгодишното издание на фестивал CULTURAMA бяха през февруари, когато сопраното Ина Кънчева и пианистът Емануил Иванов изнесоха два концерта с романтичното име „Песента на спомените“ в Софийска градска художествена галерия. Те се проведоха като част от активностите на Национална стипендия „С усилия към звездите“ и поставиха началото на четвъртото издание на фестивала.

Билети за концертите от фестивал CULTURAMA могат да бъдат закупени на epaygo.bg, на касите на EasyPay и на място преди събитията.

ЗА КУЛТУРАМА

КУЛТУРАМА e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това четвърто издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

ЗА ИНА КЪНЧЕВА

Ина Кънчева е творец, който очарова и завладява публиката със своята музика. Оперна певица с умение да се превъплъщава, тя пее с лекота и споделя по изненадващо естествен начин радостта си от пеенето. Широкият й диапазон и цветови спектър на драматичния й колоратурен сопран се проявяват в богатия  и вокален репертоар – от барок през белканто до изкуството на песента. Гласът й с виртуозност пресъздава музикалните партии по новому и сътворява единствени по рода си ярки интерпретации.

Наред с изявите й в оперни театри като Ковънт Гардън (Лондон), Миланската „Ла Скала“, Кралската датска опера (Копенхаген), Операта „Кралица София“ (Валенсия), Филхармоничния театър (Верона), тя редовно участва в международни музикални фестивали, между които Музикален Фестивал на Амброне (Франция), Кастел де Перелада (Испания), Ландмарк Фестивал (САЩ), Росини Опера Фестивал (Италия), Фестивал Мистерия Паскалия(Полша), Фестивал Роямон (Франция), Музикален Фестивал Острава (Чехия), Бейтедин Фестивал (Ливан),  Фестивала „Изкуството на Барока“ (България), Международен Фестивал Пражка Пролет(Чехия), Музикален Фестивал на Реймс (Франция).

Наред с международната й оперна и концертна дейност Ина Кънчева получава важни творчески импулси от оперни знаменитости на нашето време като Красимира Стоянова, Анна Томова-Синтова, Монсерат Кабайе и усъвършенства музикалното си дарование в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Ренато Брузон, Лео Нучи, Анна-Луиза Чова, Джанлуиджи Джелмети.

Един от големите приоритети на Ина Кънчева е насърчаването на даровити млади артисти. В качеството си на директор на фондация „Културни перспективи” тя от години подпомага  национални и международни културни проекти и отпуска стипендии. Освен това тя продуцира и издава няколко музикални книги за деца и се ангажира в областта на ранното музикално възпитание на певчески надарени деца. 

ЗА CONSONE QUARTET

Първият квартет за старинни инструменти, избран за артист от новото поколение на Би Би Си, CONSONE QUARTET бързо се прочува с честните си и експресивни интерпретации на класически и ранноромантичен репертоар. Дебютният им компактдиск, издаден през 2018 г. от френския лейбъл Ambronay, изследва музика от Хайдн и Менделсон. Той е посрещнат с голямо одобрение от критиката като презапис, „който моментално изскача от стереоуредбата към теб като нещо специално“ (The Strad, 2019).

Сформиран в Кралския музикален колеж в Лондон, CONSONE QUARTET стартира професионалната си кариера през 2015 г., малко след което получава две награди на конкурса за млади артисти York Early Music In-ternational 2015, включително наградата на EUBO Development Trust и място в програмата EEEmerging във Франция. През 2016 г. печелят наградата на Кралската задморска лига за ансамбъл, а през 2022 г. получават престижната стипендия на Борлети-Буитони тръст (BBT).

Квартетът е посрещнат с ентусиазъм в лондонските зали „Уигмор хол“, „Кингс плейс“, „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс“, както и на фестивалите в Единбург, Челтнъм и Бъкстон и др. Английските фестивали „Хайдн“, „Брайтън“ и „Йорк“ за старинна музика са верни поддръжници и редовни домакини на групата през последните няколко години.

В продължение квартетът е свирил на Биеналето на струнните квартети на Парижката филхармония и в Аудиториума на Лион във Франция; в Concertgebouw Brugge и AMUZ в Белгия; в REMA Show-case; в Concerts d'été à St Germain в Швейцария и на турне в Боливия и Перу. Групата е избрана за участие във фестивала на Академията в Екс-ан-Прованс през юни 2020 г.

CONSONE QUARTET се радват на редовни сътрудничества с колеги музиканти, сред които напоследък са Колин Лоусън, Анеке Скот, Гвилим Боуен, Паоло Занзу, Мери Беван, Александър Ролтън и членове на Хановер бенд. Квартетът е работил със студенти в Музикалното училище „Четъм“, Кралския музикален колеж и Кралския уелски колеж за музика и драма. В момента CONSONE са камерни стипендианти на Ханс Келер в Училището за музика и драма Гилдхол за периода 2020-2022 г.

По време на пандемията квартетът създава своя собствена онлайн поредица, озаглавена „Barnstorming!“ – изпълнявайки камерна музика в хамбари из Обединеното кралство. Проектът беше любезно подкрепен от фондация „Континуум“, чийто последен кръг от безвъзмездни средства ще даде възможност за изпълнения на живо на нова композиция за струнен секстет от композитора Гавин Брайърс това лято.

Акцентите в сезон 2022-2023 г. включват Queen's Hall, Единбург; Wigmore Hall, Лондон; Stol-ler Hall, Манчестър; De Bijloke, Белгия; Heidelberg Festival, Германия и турне в Северна Америка. Квартетът наскоро подписа договор с шотландския лейбъл Linn Records и през пролетта на 2023 г. ще издаде албум с музика от Феликс Менделсон.

„Камерна сцена Пловдив“ представя трима изключителни артисти и тяхната „Нощ в джаз клуба“. Концертът със заглавие „Нощ в джаз клуба“ е с участието на Любомир Денев – пиано, Весела Морова – вокал и Петър Момчев – саксофон.

Тримата изключителни артисти очакват публиката на 8 август, понеделник, от 20.00 часа в Culture Hotspot Milcho Leviev – Къща „Иван Черноземски“ в Стария град, ул. „Цанко Лавренов“ 5.

Когато преди 7-8 години Любо Денев – утвърден джаз-композитор и пианист, участвал на редица Европейски джаз фестивали и автор на емблематични за българския джаз творби, упорито търси подходяща певица за новите си музикални идеи, той без колебание се спира на възпитаничката на музикалния колеж „Бъркли” в Бостън – Весела Морова.

Нейната музикалност, подвижен глас, импровизационните ѝ умения и обща култура са повече от убедителни и те започват съвместна работа, като Любомир Денев композира специално за нея няколко нови пиеси. Това води и до логичното решение първият самостоятелен компактдиск на Весела да бъде изцяло с авторски композиции на Денев.

През 2016 г. те записват албума „Нощ в джаз клуба“, заедно с Димитър Карамфилов на контрабаса и Димитър Семов на барабаните, а за партиите на саксофона е поканен Петър Момчев – солист на Биг бенда на БНР. Следват многобройни клубни концерти, участия на фестивали (Варненско лято, Банско и др.), телевизионни предавания и много други.

Любо Денев смята себе си за наследник на Милчо Левиев и продължител на неговото дело.  Той е закърмен с музиката на Джаз-фокус 65 още от ученическите си години, изпитва влиянието ѝ в първите си джаз-опуси (краят на 70-те), среща се с големия музикант в дома му в Лос Анджелис (1984), аранжира за биг-бенд няколко негови пиеси, а връзката им укрепва при съвместната им работа – Любо дирижира концерта за 60-годишнината на Милчо в зала 1 на НДК-София. На джаз фестивала в Банско 2020 Любомир Денев, Весела Морова и Петър Момчев представят програма, изцяло от творби на Левиев, в негова памет.

На „Камерна сцена Пловдив“ в  Culture spot Milcho Leviev, триото Морова-Денев-Момчев ще представи един своеобразен джаз-пърформанс, изграден на основата на техния албум „Нощ в джаз клуба“. Наред с импровизациите по авторски теми на Любомир Денев ще прозвучат и класически стандарти на Коул Портър, Талониус Монк, Милчо Левиев и др., в съчетание със стихове на композитора от неговия цикъл „Ритмувани думи“.

„Камерна сцена Пловдив“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година и с подкрепата на сдружение „Бизнеса за Пловдив“.

Билети се продават в мрежата на Ивентим, както  и на място преди концерта.

Денят на Ашурето е празник, който се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Той се свързва с няколко важни за човешкия род събития: края на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег, извеждането на Адам (Адем) от Рая и спасяването на евреите от Египет.

Ашурето е любима храна за всички мюсюлмани и важна част от тяхната религия. Традицията да се вари и раздава на празника сближава всички общности в града под тепетата – мюсюлмани, християни и евреи. Ястието се раздава на всички близки, роднини, приятели и непознати. То е показателно, че можем да живеем заедно въпреки някои различия.

Денят Ашуре ще се проведе по обяд пред Джумая Джамия. Организира се за поредна година Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в Пловдив.

Страница 1 от 2073

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…