Капана.БГ

Капана.БГ

Ценители и приятели на Янко Ненов изпълниха първия етаж на Градската галерия (ул. „Княз Александър I“ №15, за да се порадват на най-новата му изложба „Dolce far niente или Сладостта от безгрижието“. Публиката винаги очаква изненади от художника и той отново я сюрпризира с новите си произведения. Този път многофигурните му игриви композиции са рисунки с японски акварелни бои и моливи, акцентирани с преге върху върху ръчна хартия Fabriano Artistico.

 

Въпреки пъстрите сюжети, наситени с лекота и завладяваща динамика, заглавието на експозицията е сякаш подвеждащо. Създаваните цели три години персонажи са впримчени в причудливи движения, впрегнати са в действия, които по-скоро създават безпорядък. А дали безгрижието не е измамно и забавлението – лукаво?

 

Както проницателно отбеляза в словото си на откриването на изложбата Мария Капон – отдавнашна ценителка на творчеството на Янко Ненов:

 

„Сладостта от безгрижието винаги стои отстрани, но то обикновено е родено от много загрижен човек, който ни разказва, че можем да бъдем разноцветни, персонално свободни, плуващи, летящи и може би лично щастливи…Моят превод е такъв – авторът ни дава цялото щастие, цветове и вкус към живота, и своята ирония, че не успяваме да видим свободата на хората като общност. Може би сега е времето да се видим в неговото огледало. Защото лодката е от картон, ние имаме точно толкова време, колкото има картона, да се стопи във водата на живота ни. И имаме само посоката на светлината, а къде е брегътът? Това ни пита той. И всички пак трябва да видим това огледало. Защото сме заедно в лодката.“

 

Изложбата може да се види до 31 декември.

Танцово студио Magnifique кани на Коледен концерт на 17-ти декември 2023 г. в зала „Пловдив“, хотел SPS. Поради огромния зрителски интерес децата ще изпълнят концерта два пъти – от 16:00 ч. и от 18:30 ч. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

 

В концерта ще видим демонстрации, солистични и групови изпълнения на учениците от танцовото студио от Babyballet класа (на възраст от 2,6 до 4г.), както и от всички класове по Класически балет и палцова техника за начинаещи и напреднали, и класа по Модерни танци.

 

Ще се насладим на красива класическа музика от различни балетни спектакли сред които – „Жизел“, „Копелия“, „Спящата красавица“, „Дон Кихот“ и др. Ще видим различни танцови стилове – класически, съвременен и характерен танц. В концерта ще се включат близо 130 участници, които ще разкрият своя творчески потенциал със заразяващата си енергия, докосвайки ни до различните форми на изкуството-истинско разнообразие и професионализъм!

 

Талантливият екип на школата, работещ с много любов и отдаденост ще представи своите резултати. Преподаватели: Нора Маршаха – ръководител и основател на DS Magnifique, балерина в Опера Пловдив, преподавател по класически танци в НУМТИ „Добрин Петков“, Деница Сапунджиева – главен преподавател и хореограф в DS Magnifique, Ралица Йонова – преподавател и хореограф, Таня Димитрова – балерина в Опера Пловдив, преподавател – хореограф, Русалия Игнатова – преподавател и хореограф.

 

Билети може да закупите на цена от 20 лв. – на рецепция в Dance studio Magnifique (хотел SPS, ет.3) с работно време от понеделник до петък, 17:00 – 20:30 ч. и в мрежата на Грабо.

 

Танцово студио Magnifique поднася своите специални благодарности за подкрепата на своите партньори – Община Пловдив – заместник-кмет Пламен Панов, „Кулинарна лаборатория“ – шеф Росен Чакъров, НУМТИ „Добрин Петков“ – Нели Попова-Коева, ателие „Меравел“ – Меглена Илиева, „Bella beuty“ – Изабела Босева, Grabo, Aspecta design.

 

Следете събитието за повече информация тук: https://fb.me/e/8j0CFxDoZ

Всяка година в навечерието на най-светлите празници – Коледните, Дружество на пловдивските художници представя своята най-голяма изложба, с която по своеобразен начин изпраща старата година, прави равносметка на постигнатото през настоящата и отбелязва успехите на свои изявени членове, които са демонстрирали ярко присъствие в културния живот на дружеството през годината.

 

Откриването е на 5 декември от 18:00ч. в Зала „2019“ към Градската художествена галерия на ул. „Гладстон“№ 32. Ще бъдат връчени Годишните награди, които се определят от 5-членно жури в категориите: живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор. Един от художниците ще бъде отличен с „Наградата на Кмета на Пловдив“, традиция от последните 12 години.

 

Всички призьори, участници, гости и приятели ще бъдат поздравени от новоизбрания председател на ДПХ Лидия Симеонова.

 

Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023г. Изложбата е с вход свободен и може да се разгледа до 31 декември.

 

Дружеството на пловдивските художници, основано през 1990 г., е сдружение с идеална и нестопанска цел. Една от основните му задачи е да популяризира творчеството на своите членове. Дружеството е приемник на Групата на пловдивските художници – СБХ и понастоящем обединява над 400 творци на регионален принцип.

 

Членовете на Дружеството работят в областта на различните визуални изкуства: живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, алтернативни форми, кураторски проекти. Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

 

Дружеството осъществява редица прояви, като основно място заемат изложбите: общи, групови, гостуващи и самостоятелни. Дружеството осъществява контакти както с подобни структури в страната, така и с такива извън страната.

 

Звезди на италианското, френското и световното кино ни очакват в следващите дни на Киномания в Пловдив.

 

Един от най-популярните актьори от Италия в последните години ще видим в „Последната нощ“. Пиерфранческо Фавино е лейтенант от полицията с безупречна 35-годишна служба, чиито живот се преобръща само за един ден. Прецизен и напрегнат трилър, който жонглира с правилата на жанра, като смесва фатализма на класическия филм ноар с разгорещените емоции на мелодрамата. Прожекцията е тази вечер, четвъртък, от 18:30 часа.

 

В петък, 1 декември, е и едно от най-очакваните заглавия на тазгодишния фестивал – „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“. Филмът на Майуен, в който тя играе главна роля, заедно с неповторимия Джони Деп ни потапя в света на Луи XV. Необикновената съдба на графиня Жан дю Бари е представена като приказка, смесваща класика и модерност. Неразбрана от двора, който й приписва намерения, каквито няма, тя е ненавиждана от дъщерите на краля и постоянен обект на сплетни... Кадрите са великолепни, дворецът е възхитителен, и вместо феминистка провокация се е получила скромна и симпатична мелодрама.

 

Цялата програма на Киномания в Пловдив може да видите на kinolucky.com. Билетите са цена от 10 лева и 8 лева намален за учащи и пенсионери. Оперните спектакли са на цена 9 лева, с намален билет от 7 лева. Киномания в Пловдив 2023 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2023.

 

В този празничен сезон, обичаната джаз звезда Васил Петров се отправя на Коледно турне в България. Концертите озаглавени „White Christmas” (Бяла Коледа) са с Врачанска Филхармония с маестро Христо Павлов, джаз музикантите Йордан Тоновски(пиано), Христо Минчев(бас), Кристиан Желев (ударни), изумителната цигуларка Зорница Иларионова и изключителното сопрано Таня Лазарова.

 

Турнето включва 8 вълнуващи концерта в различни градове в страната, предлагайки на публиката неповторимо съчетание от класически Коледни хитове, които ще звучат като изискан джаз, възхитителни валсове и празнични химни. С глас, който винаги създава усещането за топлина и уют, Васил Петров ще пресъздаде топлината, радостта и светлата вяра, с които свързваме Рождество Христово.

 

Врачанска Филхармония, дирижирана от Христо Павлов, ще придаде още по-голяма величественост на събитието, предоставяйки на публиката възможността да се насладим на несравним симфоничен звук, съчетан с емоционално зареден джаз. В програмата са песните White Christmas, Ave Maria, Let it snow, Jingle bells, The Christmas waltz, авторската песен на Васил Петров „На Коледа“ и други.

 

Концертите започват от 1-ви Декември в град Монтана в читалище „Разум 1883“ по покана на Общината. На 12 Декември е в Пловдив в Plovdiv event center, на 13 Декември в град Сливен, Общинска зала „Сливен“. В Ямбол е на 14 декември в зала „Ямбол“, 15 декември в Кюстендил в Общинския театър, 16 декември в Кърджали в Театрално-Музикален Център – Кърджали, 17 декември в Добрич в концертна зала „Добрич“ и на 18 -ти декември е в град Кнежа в читалище „Борба 1896“ по покана на Общината.

 

Турнето му продължава с още 4 концерта с други два оркестъра. На 19 и 20-ти декември е в град Силистра и Попово за концерт „Коледа с Васил Петров“ с оркестъра на Опера Русе с маестро Димитър Косев. На 23-ти декември е в град Стара Загора за концерта „Jazz Christmas symphony” с оркестъра на Опера Стара Загора с маестро Владимир Бошнаков, със специалното участие на Ангел Заберски младши и гост солист Русалина Мочукова и завършва турнето си в столицата с участие в Коледното матине, което отбелязва 10-та си годишнина в зала България с участието на младежката филхармония с маестро Славил Димитров и неговите колеги Орлин Горанов и Еделина Кънева.

 

Билетите са вече в продажба в мрежата ни ивентим и от касите на залите.

Най-известната белгийска певица за всички времена избра Пловдив за един от концертите си, по време на своето турне през април

Лара Фабиан ще пее за първи път в Пловдив на 27 април 2024г. Очаква ни един невероятен спектакъл, една със сигурност незабравима вечер с красивия и магнетичен глас на Лара Фабиан. Вечер, изпълнена с очарование и нежност, разказваща истории чрез музиката на даровитата изпълнителка за насладата от любовта и усмивката, която не може да се опише, а трябва да се преживее. Концертът в Пловдив е в зала Колодрум, началото е от 19:30 часа.

 

Продажбата на билети стартира от днес 29-ти ноември на касите на Ивентим в цялата страна, в Пловдив – каса МаскАрт в ДК „Борис Христов“, Билетен център пред Община Пловдив, в Туристически информационен център Римски стадион, каса на Античен театър и онлайн на Eventim.bg. Цените са от 80 до 180лв.

 

Концертът ще се проведе само със седящи места с билет. Деца до 3- годишна възраст се допускат без билет, но без право на седящо място. Всички непълнолетни лица могат да присъстват единствено с придружител.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

 

С милиони продадени албуми по света, Лара Фабиан е най-успешната белгийска певица на всички времена. Тя е носителка на редица отличия, сред които два пъти Световна музикална награда за „Най-продаван бенелюкски изпълнител“, награда Felix за „Най-добър женски изпълнител“, френската награда Victoires de la Musique и други. Лара Фабиан изпълнява микс от поп музика, мелъди рок, етно и соул музика и работи с композитори, пишещи песните на Барбара Стрейзънд, Марая Кери, Мадона и Шер. Певицата има дуети с Майкъл Болтън и Джони Холидей. Едни от най-популярните й хитове са Je T’aime, Je suis Malade, Immortelle, J’y crois encore, La Différence и Adagio.

Напомням Ви, че тази вечер от 18:00 ч. във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ ще се състои третото издание на камерния концерт „В навечерието на Рождество“ от цикъла  „Озвучаване на публични пространства с камерна музика“ на Сдружение „Изкуство във времето“.

 

Сценарий: д-р Злателина Коларова

 

Водещ: Дарина Иванова

 

Вход – свободен

 

ПРОГРАМА: 

 

*Й. С. Бах (1685–1750) – Ларго от Концерт за две цигулки BWV 1043, преработка за цигулка и виолончело, изп. Евгения Ночева (цигулка) и Никола Николов (виолончело)

 

*Й. С. Бах – Шарл Гуно – „Ave, Maria“ , изп. Павел Генов (цигулка), Виктор Костов (цигулка) от класа на Павел Генов в НУМТИ „Добрин Петков“ и Злателина Коларова (пиано)

 

*Николо Паганини (1782–1840) – Соната, изп. Адам Рамадан (цигулка) от класа на Евгения Ночева в НУМТИ „Добрин Петков“ и Злателина Коларова (пиано)

 

*Антонин Дворжак (1841–1904) – „Хумореска“, изп. Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано)

 

*Игор Фролов (1937–2013) – Дует в старинен стил за две цигулки, изп. Евгения Ночева (цигулка) и Павел Генов (цигулка)

 

*Франц Шуберт (1797–1828) – „Ave, Maria“, изп. Ивелина Рашкова (сопрано) и  Злателина Коларова (пиано)

 

*Мелани Бони (1858–1937) – Серенада, изп. Павел Генов (цигулка), Дарина Иванова (флейта) и Злателина Коларова (пиано)

 

*Николо Паганини (1782–1840) – Каприз №24, изп. Виктор Костов (цигулка) от класа на Павел Генов в НУМТИ „Добрин Петков“

 

*П. И. Чайковски (1840–1893) – Валс от Серенада опус 48, изп. Евгения Ночева (цигулка), Павел Генов (цигулка), Емануил Татеосян (виола) и Никола Николов (виолончело)

 

*Ернесто де Куртис (1875–1937) – „Върни се в Соренто!“, изп. Ивелина Рашкова (сопрано) и  Злателина Коларова (пиано)

 

*П. И. Чайковски (1840–1893) – Allegro vivacissimo (трета част от Концерт за цигулка и оркестър опус 35), изп. Виктор Костов (цигулка) от класа на Павел Генов в НУМТИ „Добрин Петков“ и Злателина Коларова (пиано)

 

*Франц Грубер  (1787–1863)  – „Тиха нощ, свята нощ“, изп. Ивелина Рашкова (сопрано),  Евгения Ночева (цигулка ), Павел Генов (цигулка), Виктор Костов (цигулка), Дарина Иванова (флейта), Никола Николов (виолончело), Злателина Коларова (пиано)

Страница 1 от 2219

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…