Капана.БГ

Капана.БГ

Вторник, 05 Декември 2023 13:30

Mario Biondi ще пее на Античния театър

Mario Biondi ще пее в Античен Театър на 15 юни 2024 г. (събота). Вечерта ще е специална, защото заедно със световната соул звезда, в града пристига и групата от музиканти.

 

Емблематичният топъл тембър на Mario, съчетан със сдържаното му и елегантно сценично поведение, перфектната селекция на музиканти и изобилието от емоционални хитове обещават един романтичен концерт, който ще получи най-добрата си локация, а именно красотата на Античен театър. Очаква се Пловдив да привлече влюбени в музиката на Mario Biondi почитатели от цяла България.

 

Роден като Mario Ranno, той открива любовта си към музиката още в детска възраст, слушайки различни музикални изпълнения заедно с баща си – певецът Stefano Biondi, от когото в знак на почит по-късно взема сценичния си псевдоним.

 

Богатия житейски опит на Mario Biondi му помага да се оформи и стигне до сегашният си статут на звездна на световната соул музика. Пял е в църковни хорове, бил е студиен певец, паралелно с това учи музика и английски език, който издига до перфектно ниво.

 

Mario е роден в Катания, Сицилия и не е трудно да се досетим, че още от малък е почитател на соул музиката. През 1988 г. започва да открива концертите на големи имена, в това число и на легендата Ray Charles. Големият му пробив идва с японското издание на сингъла This Is What You Are, достигнал до популярния водещ в BBC1 Norman Jay, който се влюбва в песента и я разпространява сред радиостанциите в цяла Европа. Нататък следват много топ сингли в световни класации, турнета, хитове… препълнени зали!

 

Концертът е част от Културният календар на Пловдив.

Тази вечер от 19:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“ гостува един от най-успешните спектакли на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. „Салиери“ е постановка на режисьора Петринел Гочев, която разказва познатата ни история от пиесата „Амадеус” на Питър Шафър за живота на Моцарт, през погледа на най-големия му съперник Антонио Салиери. Изпълнението на актьора Димо Сама Димов като Салиери му донесе 3 награди и не спира да вълнува публиката, където и да е представено.

 

Спектакълът „Салиери“ е по пиесата „Амадеус” на Питър Шафър. Художник е Гергана Лазарова-Рънкъл. Участват: Димо Сава Димов, Таня Йоргова, Петко Койчев, със специалното участие на Инес Симеонова (пиано). Продължителност – 120 минути.

 

Легенда, слух или съдба свързват името на Салиери с това на Моцарт. В спектакъла на Петринел Гочев акцентът е върху Салиери и преживяването на музиката като начин на общение и възхвала на Бог. Божествената дарба на Моцарт да създава музикални шедьоври и способността на Салиери да чува и разбира езика на музиката, така както малцина умеят, се сливат в непреодолима борба между възторга, опиянението, радостта, завистта и огорчението. В спектакъла са вплетени откъси от музикални произведения на Моцарт, Салиери, Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

 

„Салиери“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово е носител на Специална награда на журито от Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница 2022 г., Награди от Международния фестивал „Хомо луденс“ 2021 – Николаев, Украйна: Най добър спектакъл, Главна мъжка роля за актьора Димо Сава Димов, Главна мъжка роля за актьора Димо Сава Димов (алтернативно жури).

 

Билети можете да намерите на касата на Дома на културата „Борис Христов“, както и преди представлението.

Откриването на Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници ще се състои на 07.12.2023 г., 18.00 ч., зала „Цар Борис III Обединител“ 153.

 

„Нека между празничните вечери на Никулден и Рождество Христово да се съберем, и отпразнуваме с Коледна изложба тези светли и вълнуващи за всяко българско семейство дни.“

Галерия Marina Franzetti представя „Коледен експрес“ – самостоятелна изложба акварел на Динко Ангелов. Откриването е насрочено за днес, 4-ти декември, понеделник, от 18.30 часа. Експозицията ще продължи до 31.12.2023 г.

 

Динко Ангелов е роден 1972г. в град Пловдив. През 2004 става бакалавър към СУ“Климент Охридски“ със специалност Педагогика на Изобразителното изкуство. След това специализира в Кунстакадеми в Дюселдорф живопис. 2016 г. има две номинации за живопис на Балканското квадрианале в Стара Загора и редица участия в изложби. На 7 г. получава подарък от баща си немско влакче. От тогава става фен на локомотивите особено парни.

 

„Настоящата изложба е акварел, защото тази техника най-добре изразява връзката на огъня с водата. Изложба за малки и големи, защото влакчетата ни връщат към детството особено по КОЛЕДА!“, споделя художникът.

ДПХ открива Годишна изложба

 

Всяка година в навечерието на най-светлите празници – Коледните, Дружество на пловдивските художници представя своята най-голяма изложба, с която по своеобразен начин изпраща старата година, прави равносметка на постигнатото през настоящата и отбелязва успехите на свои изявени членове, които са демонстрирали ярко присъствие в културния живот на дружеството през годината.

 

Откриването е на 5 декември от 18:00ч. в Зала „2019“ към Градската художествена галерия на ул. „Гладстон“№ 32.  Ще бъдат връчени Годишните награди, които се определят от 5-членно жури в категориите:  живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор. Един от художниците ще бъде отличен с „Наградата на Кмета на Пловдив“, традиция от последните 12 години.

 

Всички призьори, участници, гости и приятели ще бъдат поздравени от новоизбрания председател на ДПХ Лидия Симеонова.

 

Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023г.  Изложбата е с вход свободен и може да се разгледа до 31 декември.

 

Дружеството на пловдивските художници, основано през 1990 г., е сдружение с идеална и нестопанска цел. Една от основните му задачи е да популяризира творчеството на своите членове. Дружеството е приемник на Групата на пловдивските художници – СБХ и понастоящем обединява над 400 творци на регионален принцип.

 

Членовете на Дружеството работят в областта на различните визуални изкуства: живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, алтернативни форми, кураторски проекти. Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

 

Дружеството осъществява редица прояви, като основно място заемат изложбите: общи, групови, гостуващи и самостоятелни. Дружеството осъществява контакти както с подобни структури в страната, така и с такива извън страната.

Понеделник, 04 Декември 2023 13:35

Поетът Пейчо Кънев гостува в Пловдив

Поетът Пейчо Кънев ще представи двете си нови книги „Писма до Цветаева” и „Излизане от тъмното” и ще чете избрани стихотворения от тях на 05.12 (вторник) от 19:00 ч. в „Петното на Роршах”, Пловдив.

 

 

За книгите:

 

„Не е въпрос на вкусове и на харесване, когато Поезията те блъсне челно. Когато думите не са хубави или лоши, оптимистични или суицидни, слънчеви или в затъмнение, а единствено възможните, разбираш, че си срещнал Поет и че тази среща всъщност е… неизбежна. Такава ще е съдбата на бъдещите читатели на „Писма до Цветаева“ на Пейчо Кънев. Твърдя го от пресен личен опит. Това не е е книга, която ще затвориш на 13-а страница и ще продължиш следобед или вдругиден. Сгъстената емоция просто не те пуска, докато те разхожда през света и хората, без да напуска в същото време килията на сърцето.”

 

Камелия Кондова за „Писма до Цветаева”

 

„Излизане от тъмното“ е озаглавил най-новата си стихосбирка Пейчо Кънев. Тъмнината в нея е многогодишна, сложноцветна, увлича те с аромата си, понякога те смачква… И точно като Орфей Пейчо Кънев не спира да се обръща назад, към тъмното, от което излиза, докато се качва нагоре, при живите… И много любов има в поезията на Пейчо Кънев. Вероятно любовта е тази, която винаги чака излизащия от мрака, навлизащия в него… „Излизане от тъмното“ е книга за живеенето в светлосенките на думите поради някого. Книга за пораженията и провалите, и въпреки тях. Обезпокоена, обезпокояваща поезия.”

 

Йорданка Белева за „Излизане от тъмното”

 

Пейчо Кънев е поет, преводач и редактор. Автор е на 12 книги с поезия и един сборник с разкази, издадени в България, САЩ и Индия..Той е сред най-публикуваните съвременни български поети на английски с множество публикации в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Индия и други страни. Превел е от английски език 40 книги, като сред тях са нобеловите лауреати Сол Белоу, Джон Максуел Кутсѝ и Ърнест Хемингуей. За себе си твърди, че е „единствено поет, а всички други неща, с които се занимава, са приятно допълнение“.

 

Събитието във Фейсбук

 

 

,,Държавен куклен театър – Пловдив“ представя на 03.12.2023г. от 19:00 премиерата ,,Ромска сватба“. Събитието е част от проект „Образователният театър, инструмент за подобрена информираност за изкуството и културата на ромския етнос в България“, по който работи НЧ „Димитър Пешев“.

 

Какво се случва когато родителите уреждат брак на децата си? Какви са терзанията на младата ромска душа? Дали съдбата ще бъде благосклонна към една невъзможна любов? Парите или любовта са по-важни? И къде е конят?

 

Отговори на тези въпроси и още много други ще ги получите от откачен художник, луда баба, млад дядо, нещастен младоженец, щастлива булка, влюбена сестра, бедни родители, богата свекърва и един кон.

 

Кога: 03.12.2023г.

Къде: Държавен куклен театър – Пловдив

В колко: 19:00 часа

Вход свободен

Очакваме ви!

Участват:

Ана-Мария Михайлова

Андрей Стоянов

Георги Кочев

Джулия Христофорова

Ива Казева

Ива Кърлиева

Симеонка Йосифова

Ставри Колев

Тодор Митев

Сценарий и режисура: Донка Кьосева

Страница 1 от 2220

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…