Капана.БГ

Капана.БГ

56 творби от 24 държави пристигат с поредното издание на Фасада видео фестивал. Той ще се проведе на традиционното си място на Лапидариума в Стария град. Прожекциите ще бъдат в три поредни вечери – на 28, 29 и 30 септември от 19:30 часа. 

За участие във феста са пристигнали общо 160 предложения, като са одобрени около 1/3 от тях – от държавите Германия, Франция, Хърватия, Гърция, Хонконг, Иран, Русия, Италия, Великобритания, Аржентина, Канада, Израел, Австралия, Иран, Бангладеш, Перу, Австрия, Колумбия, Ирландия, Мексико, Турция, Испания, Дания, Сингапур, Виетнам. 

Изключително разнообразната програма ще ви потопи в невероятните приключения на видео артистите от цял свят, привлечени от непосредствената близост до зрителя. Публичното пространство и фасадите заживяват и се превръщат в светлинни екрани, отразяващи чувствителността и посланията на видео творците, разказват организаторите. 

Мястото е “Лапидариум” в Стария град, където на 28 септември от 19.30 часа ще бъде официалното откриване. Преди конкурсната програма ще бъде излъчен филмът Vanity (00:16:00, 2017) на победителя от 2017 г. – Florent Schwartz, в присъствие на автора. Не пропускайте и станете част от преживяването ВИДЕО ИЗКУСТВО.

С подкрепата на Община Пловдив и Гьоте институт. В партньорство с Фондация Пловдив 2019.

 

Премахнатият зарази ремонта на площад Централен туристически информационен център ще бъде качен под самия връх на Бунарджика и ще се превърне в кафене за посетителите на тепето. Това е решила общинската администрация в намеренията си да оживи хълма  сърцето на града. Панорамното влакче, което вече е закупено и бе тествано по стръмните алеи, ще качва пасажери още тази есен. Единствено трябва да бъде взето решение за цената на билетчето и да бъде намерен шофьор на атракционното возило.

Влакчето е един важен елемент, за да качим хора горе. Вторият важен елемент е обаче какво да правят там те. Хубава гледка, но не можеш да пиеш една вода. Предложихме да се определи зона за търговия от 200 квадратни метра, която ще мине през общински съвет  и за одобрение през НИНКН. Определено е място в зоната на обръщалото на бъдещото влакче под самия връх, разкри днес кметът Тотев.  

Идеята е е горе да бъде качена конструкцията на информационния център, който беше до Пощата. Той ще е под управление на „Старинен Пловдив”, които, по думите на кмета, вече имат опит с търговските обекти. Инфоцентърът ще се стане кафене. Той ще замени функцията на малкия бюфет от миналото, за който не се намери частен стопанин. Общината ще го запази и почисти, като не се отказва от идеята да търси желаещ да го разработи като кафене, въпреки двата неуспешни опита досега.

Като деца повечето хора смятат, че са родени да направят (или да бъдат) нещо велико. По-късно осъзнават, че всеки мисли така за себе си. Това е универсално чувство, което всеки носи в себе си, разпознаване на потенциала ни като човешки същества да бъдем и да направим нещо невероятно.

На всеки са дадени уникални и удивителни способности и таланти, които да му помогнат да постигне величие. Но с течение на времето обществото ни преследва с обезкуражаващи идеи до момента, в който спираме да вярваме в себе си. Е, ние сме тук, за да ви кажем, че носите величие в себе си.

Независимо кой сте, имате величие в себе си. Просто трябва да започнете да вярвате.

И има няколко принципа, които много силно говорят за това. Ето кои са те:

Изобретателни сте

Успявате ли винаги да намерите начин нещо да се случи, независимо от пречките? Това е знак, че имате вродена изобретателност, изключително полезно умение за постигане на почти всичко в живота.

Основателят на Амазон Джеф Безос смята, че това е едно от най-важните качества за успех, така че ако имате това важно качество, подобно на най-богатия човек на света, трябва да знаете, че сте предназначени за нещо велико.

Удава ви се решаването на проблеми

Подобно на изобретателността, ако ви се удава да решавате проблеми, на практика сте родени за предприемач. Освен това, това е и признак, че сте създаден за величие, независимо с какво се захванете.

Това е така, защото способността да решаваме проблеми е изключително важна за всичко, което правим, от превъзмогването на обикновени ежедневни предизвикателства, които възпрепятстват продуктивността ви до това да измислите следващата голяма бизнес идея като идентифицирате проблемите и измислите креативни решения под формата на продукт или услуга.

Нищо не може да ви спре от това да постигнете целите си

От онези хора ли сте, които винаги свършват това, което започват? Ако винаги изпълнявате това, което искате да направите, независимо какво се случва и никога не си позволявате да се задоволите с по-малко или да се откажете от целите си, притежавате едно от най-ценните качества, които човек може да притежава, и ключът към реализирането на величие във всяко начинание.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Успешните хора никога не си губят времето с тези четири неща

Безмилостно упорити сте

Ако сте от онези хора, които се изправят всеки път, когато паднат, и вървят напред независимо от всичко, това е сигурен знак, че сте предназначени за нещо велико.

Упорството е качество, което всички успешни хора демонстрират. Отказът и неуспехите, с които всеки се сблъсква, трябва да бъдат преодолени, за да постихнете величие. Упорството ви помага да поддържате нужната енергия за това.

Не се страхувате да задавате въпроси

Постигането на величие изисква самоусъвършенстване, а самоусъвършенстването изисква склонност и смелост да задавате въпроси. Ако сте от хората, които не се страхуват да вдигнат ръката си в клас, и имате желание да излезете извън зоната си на комфорт, тогава е много вероятно да сте предопределени за величие.

Не смятате неуспеха за спънка

Ако третирате неуспеха като градивен елемент, като ценен урок, който ви движи напред към мечтите и целите ви, вместо като спънка, тогава може би сте родени за величие.

Това е едно от най-важните качества, но ако не ви е вродено, не се притеснявайте. Ако вложите усилия, с времето можете да го развиете. Просто търсете уроците във всеки неуспех.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 20 цитата за увереността, които ще ви помогнат да повярвате в себе си

Осъзнавате, че промяната е в ръцете ви

Мнозина вярват, че хората и светът като цяло не могат да се променят, че всички сме по някакъв начин зависими от съдбата, и няма какво да кажем или направим за това, което се случва с нас. Това схващане е не само вредно, но е и фундаментално грешно.

Ако осъзнавате, че промяната е във вашите ръце, това е сигурен знак, че сте предопределени за величие, защото разбирате, че вие контролирате нещата и можете да ги подобрите. Можете да решите да промените не само собствения си живот, но и на другите.

Пасаж към бъдещата сграда няма да има, тъй като ще е за сметка самата галерия

Когато говорим за галерия кое е по-важно- колко е фантастична отвън или колко е функционална отвътре, попита кметът

Нещо велико, уникално и неповторимо с 4 милиона не може да се направи. Погледнете си в джоба все пак, обърна се градоначалникът към ДПХ

Иво Дернев

Не можем ние да участваме в среща, инициирана от Дружеството на пловдивските  художниците, които показват някакъв проект на Камарата на архитектите. Ние сме възложител, имаме договор с изпълнител, а трета и четвърта страна правят обсъждане на нашия проект. Цялата ситуация е малко странна. Така след въпрос на Под тепето кметът Иван Тотев коментира така нареченото обсъждане на проекта за нова художествена галерия на „Гладстон”, организирано миналата седмица от председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева. Събитието свари напълно неподготвени пловдивските архитекти, след като в ролята на проектант влезе художник, за да им представи някакви визуализации, които иначе били конфиденциални. Тотев ясно заяви днес, че въпросните визуализации нямат нищо общо с идеите за нова галерия, по които в момента активно работят проектанти, ангажирани от фирмата изпълнител ГБС. Сред тях не били арх. Петкана Бакалова и арх. Тодор Узунов, чийто разработки показа Снежана Фурнаджиева.  Кметът уточни, че арх. Бакалова няма договор с изпълнителя , а се ползва като консултант от страна на ДПХ.  Нека всеки, който може, да даде добавена стойност към проекта, да участва, но когато стане спор, този който се подписва и носи отговорност, той има водещото мнение по въпроса, смята градоначалникът.

Имахме голямо желание водещи в този проект да бъдат художниците. И в момента имаме голяма желание да бъде така. Знаете, че ги поканихме да участват в самата процедура по ЗОП. Участваха в избора на екип, който да работи по проекта. Но в един момент те се почувстваха като възложители. Което до някаква степен е добре, но все пак възложителят си прави преценка колко средства могат да бъдат изхарчени там. Ние всички искаме да имаме някакви фантастични неща, но имайте предвид, че разполагаме с ограничени средства. Държавата даде три милиона и половина, ние добавихме още една сума до 4,2 милиона лева. Но това не са пари, с които могат да се постигнат чудеса. С тези средства можеше да се направи една прекрасна, функционална, хубава галерия, но заради това, че съвпада с 2019г., искаме всичко да е велико, уникално и неповторимо. Такова нещо обаче с 4 милиона не може да се направи. Можеш да направиш една прекрасна галерия обаче и това смятаме, че трябва да се случи, допълни по темата кметът.

В момента художниците и Снежана Фурнаджиева тръгнаха в друга посока. Последните разговори бяха, че щели да намерят допълнително частно финансиране. Освен приказки за спонсори, които ще дадат средства, не съм видял някой да извади пари, а тук става въпрос за близо 700 хиляди лева. Така че малко трябва да се снишим и да си направим нещо, което да е функционално за нас, за Пловдив. Това, което художниците искат, е много хубаво най-вероятно, но не му е сега времето и мястото, каза още Иван Тотев.

Той уточни, че след няколко работни разговора с фирмата изпълнител се работи в посока промяна на проекта. В момента проектантските екипи изготвят предложение към ГБС. Което, естествено, ще бъде показано на обществеността. По  принцип работим да направим нещо хубаво, в рамките на бюджета, който имаме. Абсолютно функционално. Така че очаквайте в рамките на 15 дни община Пловдив ще направи среща, на която да се дебатира върху идеята, а после ще я предложим и на общински съвет. Ще влезе и на сесия, няма да е толкова тайно. Но пак казвам, че не можем да участваме в събитие, в което трета и четвърта страна обсъждат нещо. Да, всеки вади някакви гигантски идеи, някакви фантастични неща. Ние знаем, че има хубави места по света, знаем галериите и може да се сравняваме с всички, но все пак погледнете си в джоба. Нашият бюджет си е наш бюджет. Това не е бюджет за фантастични работи. Имаме бюджет, който ще направи прекрасна галерия- 400 квадрата една зала, 200 квадрата друга зала, конферентна зала, офиси на художниците, магазин, кафене. Всичко това ще го има.И когато говорим за галерия кое е по-важно- колко е фантастична отвън или колко е функционална отвътре? Тук е разковничето на проблема. Нека не се забравя, че говорим за галерия, която трябва да има вътрешна функционалност. Отвън трябва да бъде приемлива. Колкото по-хубаво се направи отвън, толкова трябва да вземем отвътре. Фантастични и фантасмагорични неща няма да има. Абсолютно категоричното ми мнение е, че пасаж там не трябва да има. Художниците до последно се опитват да има такъв и в момента пак са ни дали три варианта с пасажи, но чух мнението за пасажите на всички общински съветници, на експертния съвет, на главния архитект на община Пловдив. Сега пред вас изразявам тяхното мнение. А моето лично виждане е, че ако трябва ще има някаква козирка, но този пасаж е излишен. Отделяме едни пари от галерията, за да направим сграда до сградата, каквато се явява пасажът. Но тези пари ги взимаме за сметка на галерията. Защо тези пари не са си вътре в галерията- да направим по-хубава климатична система, по- хубава дограма да сложим. Трябва със средствата, с които разполагаме, да направим така, че да се получи максимален ефект. Ако почнем да взимаме за пасажи и други финтифлюшки, ще е за сметка на същинската галерия, затвори темата кметът.

Вторник, 25 Септември 2018 12:58

Тя в Пловдив твори

Снимки: Виолета Апостолова - Лети

Станалото популярно събитие „ТЯ в Пловдив“ отново ще събере активните жени на града на 27 септември от 18.30 часа в „Отсреща“.

В традиционния дух на Пловдив есента да е посветена на изкуството организаторите ни срещат с две дами, които са представителки на новата вълна от млади творци, използващи социалните мрежи, за да покажат произведенията си.

Това са Светлина Трифонова - автор на Перо от Древна Тишина - A Quill Of Ancient Silence, пише поезия, разкази, есета, приказки, текстове за песни, и Виолета Патолова. която възражда културата на поздравителните картички с  2Birdies, дизайнер и пътешественик.

Събитието се организира от доброволци, а жените, които имат възможност да представят дейността или каузите си са тези, които ежедневно вдъхновяват хората около тях с това, което правят и постигат. Всеки може да номинира жена, която я/го вдъхновява да се включи като говорителка на някое от следващите събития на „Тя в Пловдив“ като попълни онлайн формуляра тук.

Всички деца от града под тепетата могат да се включат в кампанията на 29 септември

Финалът на тазгодишното издание на благотворителната кампания „Стара хартия за нова книга“ ще бъде поставен в Пловдив на 29 септември. Всички деца от града могат да се включат в инициативата, като с помощта на възрастен придружител предадат 5 кг хартия за рециклиране между 10,00 и 14,00 часа на пл. „Стефан Стамболов“, пред Общината. В замяна малчуганите ще получат нова книжка, която те сами ще изберат. Организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че децата, донесли допълнителни 5 кг стара хартия, ще получат като подарък изданието „Грийн тийн“, публикувано специално за каузата.

За трети път градът под тепетата посреща инициативата, която обединява грижата за природата и любовта към четенето. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Фондация „Пловдив 2019“.

Куклено шоу, много музика, игри с награди и предизвикателства очакват всички участници в празничния ден. На сцената за втора поредна година ще излязат звездите от „Art Voice Centre“. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат още група „Мини бамбини“ и фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ към СУ „Любен Каравелов“.

Освен книгите, които децата ще получат срещу предадената хартия за рециклиране, те имат възможност да си спечелят още повече награди в екоиграта и в специалната викторина „Светът на Нарния“, вдъхновена от литературния символ на кампанията тази година. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис са осигурени от издателство „Труд“, основен партньор на каузата.

НТФ "LUMEN" предоставя възможност на всички любители на сценичните изкуства да се запишат на Underground театрална терапия.

„Защо "underground"?

Мястото, където ще творим и ще се забавляваме е Sound trap - ъндърграунд пространството на клуб "Канапе". Тук НТФ "Lumen" са адаптирали своите спектакли и благодарение на партньорството си с Kanape - Vibrant media, продължават да развиват своята творческа дейност.

Ще имате възможността да се срещнете с професионални актьори, които ще ви запознаят с основните театрални принципи, изразни средства. Ще провокират и развият въображението и "скритите" ви таланти.

Подходящо е за хора, които имат проблеми в общуването, изпитват затруднение при изразяване на своите емоции и искат да подобрят самочувствието си. Както и за всички творци по душа, които желаят да разкрият заложбите си, да избягат от монотонното ежедневие и да изпитат удовлетворение, намирайки своето място на "сцената" както в театъра, така и в живота.

Занятията са с дългосрочен характер и са отворени за всички желаещи да опитат нещо различно и предизвикателно.

Времетраене - 2 астр. часа / веднъж седмично

Kanape - Vibrant media
18.30 часа
Цени на всички курсове и школи тук

Страница 1 от 1289

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…