На 30 януари отбелязваме годишнина от рождението на последния български цар - Борис III. Той се ражда през 1894 година, като престолонаследник на Фердинанд, а майка му е Мария Луиза Бурбон-Пармска, която е погребана в пловдивската католическа катедрала. Булевардът носи името на майката на Борис. Тя е имала огромни симпатии към Пловдив - също както самият цар Борис III. Той идва много пъти в града по различни поводи, включително и след разрушителното Чирпанско земетресение от 1928 година.

Борис остава в спомените на много възрастни българи като може би най-добрият български владетел. Борис е бил и запален планинар, често е изкачвал българските върхове, дарява средства за туристическото дружество и се грижи за опазване на българската природа.

Няколко цитата от него:

"Не се страхувам да загубя престола си. Ако това се случи, ще отида в Америка и ще стана автомобилен механик"

"Министрите ми са англофили, генералите - германофили, народът - русофилски, само аз останах българин"

"Наш дълг, дълг на всинца ни, от най-малкия до най-големия, е да запазим и засилим единството. Неговият стимул е безграничната любов към Родината, която живее през поколенията. Но нека, изпълнявайки дълга си, бъдем сплотени в името на онова, което остава след нас и което трябва да бъде наш култ – Отечеството."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…