Няколко пловдивски сгради и паметници са свързани с Освобождението на България от османска власт. Централно място заема Руският паметник почти на върха на Хълма на Освободителите. Той е издигнат само 3 години след Руско-турската война по типов проект. Той е в чест на воините, загинали по българските полета и цар Александър I. Като свързан с Освобождението, но издигнат много по-късно паметник може да се смята и Братската могила.

В първите години след Освобождението се строят и доста храмове. Църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ е издигната по проект на арх. Йосиф Шнитер и е храм-паметник на Освобождението. Сградата носи официално името „Св. Св. Кирил и Методий и св. Александър Невски“. Издигнат е със средства на видните пловдивски жители от района. Строителството започва през 1882 година на 11 май и завършва 2 години по-късно. Част от иконите в храма са изрисувани от революционера и художник Георги Данчов.

За камбанария-паметник пък се смята кулата на катедралния храм „Успение Богородично“. Тя също е издигната по проект на арх. Шнитер през 1881 година. На нея е изписано „В памет на освободителите“. Самият храм, силно свързан с борбата за българска национална църква, е построен през 40-те години, още по времето на османската власт.

 

Няколко други топоса в града са свързани с 3 март и Освобождението на България. Такъв е самият Хълм на Освободителите. Един от големите булеварди в жк „Тракия“ носи името „Освобождение“. Малка уличка в Кючук Париж до „Събота пазара“ пък е кръстена „3-и март“. Дълго време днешният булевард „Руски“ пък се наричал „Цар Освободител“, но е преименуван на „Руски“ през социалистическия период и така и не възвръща името си.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…