Втори месец няма отговор от Община Пловдив до главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата във връзка със строителните дейности на "Баухаус"-къщата на Стайнови на Таксим тепе. Активностите там започнаха още в края на 2017 година, като в началото сградата само се обезопасяваше. В последствие видимо започнаха строителни дейности и тъй като сградата е културна ценност от местно значение, бе направена проверка от Инспектората. Както през февруари месец писахме проверката, уповавайки се на съответната законова рамка, е разпоредила Община Пловдив да следи и да отговори дали има строителство на обекта.

Близо 2 месеца по-късно все още няма отговор от страна на местната администрация към Министерство на културата. Общината би трябвало да информира Министерството какви точно са дейностите и да се установи в какви рамки е строителството. Институциите трябва да установят дали става дума за незаконно строителство върху обект-културно наследство. За момента притесненията са, че сградата се надстроява и последният етаж се разширява. Във всеки случай в Министерството на културата не е внасяна документация за консервационна или реставрационна дейност, научи KAPANA.BG. Дали в действителност става дума за незаконно строителство ще се разбере в скоро време.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…