Print this page

Пловдивчани обсъждат религиозните практики и култове в римския Филипопол

Йоана Иванова

На интересна среща-лекция на тема „Култовете в римския Филипопол”, групата Plovdiv Tarot Nights обсъди един от най-сложните проблеми от историята на римския Филипопол – религиозните практики в града, сред които се срещат следи както от общоримски култове, така и с локално значение. Науката разполага с най-разнообразни данни, разкриващи многообразието от храмове и божества, почитани в Пловдив през римската епоха, но въпреки това все още съществуват много неизяснени и спорни въпроси. Срещата се състоя в Absinthe House в началото на Стария град, в четвъртък, и събра както членове на групата, така и хора с интереси в историята на Пловдив и по-специално култовете в римския град.

Специален гост-лектор беше доц. Иво Топалилов, млад археолог от Шуменския университет.  Той е роден в Пловдив и завършва Археология в Софийския университет със специализация по Класическа археология. През 2005 г. защитава дисертация по Шумерология. Работи в Регионалния археологически музей, по-късно става доцент в Шуменския университет и преподава там. Автор е на учебници, книги и на над 80 статии. Ръководил е разкопки на обекти в Пловдив, Арчар, Драгойново, Васил Левски, Брезово и Чернозем. Той е един от най-обещаващите млади археолози в българската наука.

Посетителите в Absinthe House слушаха с видим интерес и попиваха всяка дума на археолога, който обърна специално внимание на социалния състав и структура на римския Филипопол и ограничеността или не на изворите, които ни дават основните сведения за култовете в римския град. Темата за религиозния живот във Филипопол е обширна, но много интересна. Лекцията беше придружена и от презентация на различни монети, чиито изображения свидетелстват за култовете, практикувани по това време. На края на срещата посетителите имаха възможност и да зададат своите въпроси към доц. Иво Топалилов. Това прерастна в дълга приятелска дискусия. 

Сред божествата, които се почитат във Филипопол са тези от гръко-римския пантеон. Според откритите надписи, теракоти и монети става ясно, че особено голямо разпространение в града получава култът към Аполон. Нещо повече, култът към Аполон е обявен за централен в града и впоследствие дори в 4-ти век има данни, в които се говори за Филипопол- града на Аполон.

Plovdiv Tarot Nights организира подобни срещи от години. Те се състоят всяка седмица, а темите са винаги интересни и разнообразни и включват различни сфери – от карти Таро, езотерика и езичество през история, религия и психология.

 

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…