Повече от месец вече продължава обезличаването на една от малкото големи сгради в Пловдив, спомен за архитектурата от 40-те години на миналия век. Сградата на Юг-Енерго, днес ползвана от енергоразпределителното дружество EVN беше от малкото образци с елегантна каменна облицовка и красиви каменни рамки на прозорците – неща, които днес се обезличават със стиропорена изолация. Множество експерти пък подчертават, че каменната облицовка има достатъчно добри изолационни качества и поставянето на външна топлоизолация е напълно излишно.

Въпреки очевидно плачевният резултат, парадоксът е следният – всички хора, отговорни за конкретното решение са си свършили съвестно работата и всъщност не са имали друг избор. Ако някой би спрял това действие, то той щеше да бъде нарушител и да бъде санкциониран.

Защо се получава този абсурд? Накратко – заради сложното ни законодателство, което често си и противоречи.

Оказва се, че EVN всъщност за законово задължени да извършат това саниране. Сградата попада в регулациите на Закона за енергийната ефективност и подлежи на задължително сертифициране по редица критерии. В същото време сградата, макар и в историческа зона, не е индивидуален паметник на културата. От списъка на Закона за енергийната ефективност отпадат именно сградите, включени индивидуално в Закона за културното наследство. По този начин съгласуването с експерти по културно наследство е включило единствено новия цвят на сградата.

Сляпото следване на тези закони обаче води до този абсурд. Единственото, което ще бъде постигнато, е да се изхарчат огромни средства за ремонт, който няма да подобри енергийната ефективност на сградата и единствено ще унищожи естетиката на една красива сграда. Отново поради пропуски в Закона за културното наследство и дейността на институциите, сградата – макар и безспорно ценен обект – не е вписана в списъците на ценните сгради. Нещо, което, според експерти, със сигурност би станало в близките няколко години.

Дори и това обаче не е абсолютна гаранция за опазването на ценните ни сгради. Всъщност преди около 5 години бе санирана МБАЛ „Св. Мина“ на колелото на Централна гара – отново красива сграда с каменна облицовка от 30-те години на миналия век. За разлика от Юг-Енерго тази сграда беше индивидуален паметник на културата, но въпреки това тя беше унищожена.

Решението и съгласуванията да се санира Юг-Енерго са преминали през много хора и бюрократи. Никой от тях обаче не е имал властта или възможността да оспори, зададе въпрос или спре това решение. Да постави под въпрос изобщо санирането на каменна сграда, използването на тъй популярните EPS-плоскости, доказани вече като нефункционални в дългосрочен план, да предложи вътрешно саниране или нещо друго.

 

Не – строгото законодателство е вкарало разнообразното ни културно наследство в еднообразни рамки и всеки служител в държавната администрация, който се опита да прояви собствена мисъл, е застрашен от това да бъде нарушител. Ако ни интересува културното наследство ни е нужен е много по-гъвкав закон, който да отговаря на богатството сред културното наследство. Лесни и общовалидни решения няма.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…