Капана.БГ

Капана.БГ

Искаш да си пряк участник в церемонията по откриването на Европейска столица на културата? Желаещ да бъдеш на сцената? Искаш да бъдеш сред звездите на паметната вечер? Сега е моментът, да го направиш. Фондация „Пловдив 2019” отправя покана към всеки жител на Пловдив да стане част от откриващото събитие на инициативата на 12 януари. Поканата е насочена към всички жители на града и региона, които искат да се почувстват като истински звезди на сцената на най-голямото културно събитие в България.

Всеки желаещ е необходимо да попълни форма за участиеТУК до 2-ри декември 2018 г. Участниците ще бъдат селектирани по реда на записването. Единственото условие е лица под 16-годишна възраст да бъдат на сцената с придружител, който също е необходимо да попълни форма за участие.

Първите 1000 записали се ще имат възможност да се включат в шествие по подиума с кратка хореография и специално облекло, като част от спектакъла „Ние сме всички цветове“. Чрез него ще се пресъздаде цветна метафора на основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и тяхното свързване под мотото „Заедно“. Церемонията ще се излъчва на живо по Българската национална телевизия.

Всеки участник ще наблюдава откриващия спектакъл от първия ред преди да стъпи на сцената. Допълнително, екипът на Фондацията организира и поредица от разговори с местни институции и организации, за да се срещне с лицата на Пловдив и да ги приобщи към мащабната проява. По този начин участието в спектакъла ще бъде достъпно за всеки и Пловдив ще бъде представен като многолик и пъстър град пред цяла Европа.

Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ще бъде в рамките на дълъг уикенд през януари (11 - 13 януари 2019 г.), когато са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града. Те ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г. с най-мащабното и атрактивно събитие в програмата  на Пловдив 2019 - спектакъла „Ние сме всички цветове“. То ще се състои в самото сърце на града на булевард „Цар Борис Трети Обединител“ и ще пресъздаде основната концепция на проекта, в която гражданите са не само публика, но и създатели и участници в събитията.

Пее песен на български в дует с наша звезда на шоуто си в зала СИ²ЛА 

Не се храня преди концерт, издава етнодивата  

На 24 ноември в комплекс СИ²ЛА  етнодивата Ищар ще направи юбилеен концерт, с който ще отбележи 20 години на сцена. На 10 ноември тя отпразнува и личния си рожден ден. Певицата е подготвила много изненади за феновете си, като част от тях оставя в тайна до деня на шоуто си. Единственото, което издава е, че на концерта ще изпее българска песен в дует с известна БГ звезда.

Как се готвите за концерта си в Пловдив?

Готвя се както винаги за сцена – подготвям разнообразен репертоар, сценични ефекти. Пристигам с бенда си, както и готвя за пловдивчани и гостите ми на концерта някои изненади- от Тел Авив идва феноменална двойка танцьори, поканила съм и експерти по визуални ефекти, но нека има и елементи на изненада.

Какво е сценичното облекло на Ищар? Кой изработва тоалетите Ви?

За всеки мой концерт проектирам мои собствени дрехи и намирам някой, който да ги изпълни. Разбира се разчитам и на видни дизайнери. Харесвам стилистиката и нося   дрехи на Gucci, Armani, Jean-Paul Gaultier, Cavalli… Също така и на други дизайнери, които открих в Ню Йорк и комбинирам с нещо, което имам в моя гардероб. Комбинирам, както и в моята музика. Харесвам комбинацията на модерното, чувственото и очарователното.

Имате ли ритуали преди да излезете на сцена?

Ритуали чак не, но винаги пазя гласа си. Практикувам йога, за енергия приемам банан и мед. Не се храня преди концерт. Немислимо ми е да се храня и после да пея. Опитвам преди излизане на сцена да не говоря много, пазя глася си.

Научихме, че за първи път пристигате в България с двете си деца. Когато децата ви са в залата, каните ли ги на сцената?

Трябва да кажа, че винаги пазя децата си от звука. Виждали са ме може би два пъти на сцената, но винаги са с някой от семейството…анонимно. Сега реших да дойдат с мен в България, за да видят прекрасната ви страна и невероятния Пловдив.

Моята дъщеря започна да свири на барабан, като баща си. Тя се упражнява много на моите песни. Мечтае да бъде с мен на сцената, но аз винаги й казвам, че трябва да бъде професионалист, за да се качи на сцената пред толкова много хора… Точно сега не знам дали тя ще може да бъде на сцената с мен в Пловдив. Все още не съм решила.

Какво любопитно ще споделите с нас във връзка с концерта ви в Пловдив?

Разбира се ние подготвяме музиката,  подготвяме нови песни, които никога не сме  представяли на сцена. Това са песни от мои стари албуми, които може би публиката ще открие за първи път в Пловдив. Също така работя с танцьори за този концерт, което е за първи път в България. Специално за моя юбилеен концерт и за публиката, дошла да ме уважи, ще има LED екран, който „ще  разкаже“ фотоприказка и вярвам, че публиката ще „попътува“ сред моите спомени и хубави песни.

На финала на интервюто Ищар сподели, че очаква с нетърпение срещата с пловдивчани и гостите, че се вълнува и от това, че хората ще видят другото й лице – практикуваща йога на 23 ноември и обещава много настроение и емоции с концерта на 24 ноември в комплекс СИ²ЛА.

Билети все още можете да закупите на касите на Ивентим – пред общината, в Дома на културата, Античен театър, туристически център на пл. Римски стадион, Музикален магазин и онлайн.

Почитателите на Вим Вендерс ще могат да се насладят на новия му филм от 18.30 часа днес, този път в сферата на документалното кино - “Папа Франциск: Човек на думата си”. Филмът е по-скоро лично пътуване заедно с папа Франциск, отколкото биографичен филм за него. В центъра са идеите на папата, неговите послания, работата му по реформиране на църквата и отговорите му на днешните глобални въпроси. От дълбоката му загриженост за неравенството между бедните и богатите, до отдадеността му на каузите за околната среда и социалната справедливост, папа Франциск ангажира публиката лице в лице и призовава за мир.

В 20.45 часа е началото на документалния “Музикалният храм на Алабама” . Филмът ще ни пренесе в градчето Масъл Шоулс в щата Алабама, оказало се необичайно плодородна почва за някои от най-креативните и предизвикателни изпълнения в историята на американската музика. Под духовното влияние на „Пеещата река”, както индианците я наричат, музиката, създадена в Масъл Шоулс, е сред най-влиятелните и въздействащи изпълнения за всички времена. В основата на всичко е Рик Хол, който създава студиото “FAME”. Преодолявайки потискащата бедност, той успява да събере чернокожи и бели музиканти заедно, за да създават музика, която ще стане любима на поколения меломани и ще стане повод да се заговори за уникалното „Масъл Шоулс звучене”. В този филм куп легендарни музиканти, като Рик Хол, Боно, Мик Джагър, Ета Джеймс, Кларънс Картър, Алиша Кийс, Джими Клиф, Грег Олман, Кийт Ричардс, Пърси Следж, Стийв Уинуд, Арита Франклин свидетелстват за магнетизма и мистерията на Масъл Шоулс и защо това място има глобално влияние и до днес.

Цените на билетите са 8 и 6 лв. /за студенти, ученици и пенсионери/.

 

Пловдивската галерия „Виа Артис“ ще чества своята 20-годишнина този петък от 18 часа. Създадена от пловдивския меценат Крум Танчев с много любов, ентусиазъм и желание, години след смъртта му, неговите наследници продължават предначертания път и поддържат жива паметта на Крум Танчев, както и благородната му идея Пловдив да има още едно място,  което автори, музиканти и хора на изкуството  да чувстват като свой дом.

Годишнината ще бъде отпразнувана с  юбилеен вернисаж на двама неслучайни художници – Лили Кючукова и Юли Шумарев. Те са първите артисти, избрани с много обич и емоция от самия Крум Танчев и представяли галерията и своите творби неведнъж извън пределите на България. Едно завръщане в миналото и поглед към бъдещето.

„20 годишно пътуване на изкуството, 20 години, през които изкуството показвано в галерията не престана да пътува заедно със своите артисти. Такъв беше замисъла на нашата галерия и на нейния създател Крум Танчев, който успя да реализира мечтата си, да представяме родни автори наред с артисти дошли от другаде...както и да изпроводим нашите пловдивски артисти по пътя на изкуството, път който е важен не само за авторите, но и за публиката, която гледайки техните творби също пътешества и опознава други светове...и това пътуване и днес продължава!“ споделят наследниците от галерия „Виа Артис“, които очакват пловдивските творци и техните приятели и почитатели да се присъединят към празника на 23 ноември на ул. Славянска № 19 в Пловдив.

Галерия „Резонанс” отваря врати за трети етап от проекта „Сто гледни точки към Пловдив”

28 артисти от 23 държави ще представят как виждат Европейската столица на културата в изложба в галерия Резонанс. Тя се открива във вторник вечер и е трети етап от големия проект „100 гледни точки към Пловдив”.

Пловдивчани се движат между тези красиви кътчета и сакрални места, с които е богат градът ни, без да ги забелязват, забързани в своето ежедневие. А те са много. Проектът „ 100 гледни точки към Пловдив” на галерия Резонанс обхваща 100 обекта от Пловдив, които са впечатлили 100 артисти. 100 автори представят в галерийното пространство своите еквиваленти на любимите си и очарователни за тях места от нашия красив град. На картата на Пловдив се появяват 100 емоционални точки, които представят 100 дестинации. Резонанс се превръща  в транзитно поле за представяне, за обживяване на обекти от Пловдив, за прехвърляне на Пловдивската атмосфера в галерийната среда. Всеки артист има пълната свобода да борави с различни изразни средства, съобразно своите предпочитания и критерии. По този начин в изложбата фигурира максимално широк спектър на изкуството във всичките му форми и високи изисквания. 

„Този мащабен и дългосрочен проект е международен.  Участниците са водещи и млади перспективни артисти от 48 държави:  Австралия, Азербайджан, Аржентина, Беларус, Белгия, Бразилия, България, Венецуела, Германия, Египет, Етиопия,  Израел, Иран, Индия, Индонезия, Испания, Италия, Кипър, Китай, Корея, Коста Рика, Латвия, Литва, Македония, Мароко, Мексико, Молдова, Непал, Нигерия, Нова Зеландия, Норвегия,  Перу, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Северна Осетия, Сингапур, Словения, Сърбия, Тайван, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Япония, Така чрез самите участници ще се получи едно популяризиране на града ни не само в местен, но и в национален и международен мащаб”, казват организаторите на инициативата.

Второ направление в презентирането на Пловдив е факта, че тази изложба ще бъде пътуваща – фокусът е в Европейския съюз, но надскача европейските мащаби, като се прехвърля и в далечни континенти, а галерия Резонанс има опит в това отношение, подчертават от галерията.

Трети начин за добиване на популярност и престиж за града ни е възможността на този проект /и съответно изложби/ да представи снимков и видеоматериал, както и печатно издание за събитието, които да останат във времето като памет за града ни. В рамките на 3 години – през 2016, 2017, 2018 г. ще бъдат представени етапно в галерийна среда общо 100 артисти, които са работили върху проекта.

Изложбата включва снимка на обект от Пловдив, който е впечатлил артиста. Към нея се добавя и интерпретацията на мястото от самия художник, който може да използва различни изразни средства. Всички произведения, които се представят в галерия Резонанс, ще бъдат заснети. Принтовете на всяка творба във формат 19/19 ще се вградят в квадратно паспарту.Така по време на апогея през 2019 г. в галерия Резонанс в Пловдив ще се състои изложба от 100-те творби-реплики на 100-те автори, които са документирани. Тези произведения ще заживеят втори живот чрез вграждането на документа от оригиналните творби в ново произведение. През тази /2018/ година изложба с творбите на българските артисти от този проект вече пътува до Матера /Италия/ – другата европейска столица на културата през 2019 г. Галерия Резонанс ще търси различни начини за презентиране и резониране на произведенията от проекта в европейски и международен мащаб, както и в открити пространства.

В третия етап на проекта, който ще бъде представен с изложба на 20 ноември, участват 28 артисти от 23 държави: Яромир Шимудра - Jaromir Shimudra /Чехия/, Даниел Людвиг – Daniel ludvig /Унгария/, Джорджиана Козма - Giorgiana Cosma /Румъния/,  Ебрахим Ехрари - Ebrahim Ehrari  /Азербайджан-Германия/, Золтан Людвиг - Zoltan Ludvig  /Унгария/, Иван Генов, Кирсти Гротмол  - Kirsti  Grotmol /Норвегия/, Кристиан Хил Хил - Cristian Gil Gil  / Испания/,  Лидия Паладино - Lidia Paladino  /Аржентина/, Лин Пламър - Lyn Pllummer  /Австралия/, Мария Хосе Лазаро  - María José Lázaro /Испания /, Марилена Алсесте - Marylena Alceste / Венецуела /, Матей Бизовичар  /Словения/, Матей Матеев, Нима Гуше - Nima Gushe /Иран-Великобритания/, Нурия Фаба  - Nuria Faba /Испания /, Рафаел Гил - Rafael Gil /Аржентина/, Пабло Яктайо – Pablo Yactayo /Перу/, Сана Алами - Sana Alami /Мароко/, Сун Куан - Sun Qian /Китай/,   Теоман Заим - Teoman Zaim /Косово- Турция/, Томас Восилиус – Tomas Vosylius /Литва/, Томаш Матошак  /Полша/, Хойонг Им - Hoyoung-Im  /Корея/, Хуан Хосе Алфаро - Juan José Alfaro  /Коста Рика/,  Христо Николов, Чао Янг Лии – Chao Yang Lee  /Тайван/, Чинзи- Chinzy  /Нигерия/.

 

Тази седмица в Пловдив ще дегустираме младо вино, ще си говорим за литература и ще слушаме джаз

19 ноември

Полина-Десислава Батешкова в Код червено: литература

Код червено: литература ви кани на премиерата на „Шепоти“ – дебютната поетична книга на Полина-Десислава Батешкова.

Шепотите са всички онези прозрения, опълчващи се на баналното изричане, всички онези нюанси на истините, които прозират по различен начин всеки път. Най – тайните дебри на съзнанието често остават незасегнати от фактите. Понякога това са прозаични мисли, преправили пътя си в ежедневието, леко достигащи същината в глъбините на душата. Понякога мълчат упорито и чакат да бъдат намерени в най – крайните вълнения на сърцето, но те винаги са там – чакащи да бъдат прелистени, преживени и предадени на някого. Шепотите са всички. Шепотите са всичко. Само трябва да се заслушаш.

U PARK Gallery
19 часа

„Дефиле на младото вино“

Десетото юбилейно издание на „Дефиле на младото вино“ ще събере над 40 винопроизводители от цялата страна и майстори на традиционната местна кухня. В последния уикенд на месец ноември – 23, 24 и 25 уличките на Стария град на Пловдив ще се изпълнят с радостни хора, нетърпеливи да опитат последната реколта на изключителните български технолози по пътя на културно – историческото ни наследство.

По повод 10-годишния юбилей тази година събитието ще протече с кауза: Стимулиране на развитието и образованието на младите кадри в сферата на винопроизводството, кетъринга и туризма, като 5% от приходите на фестивала ще инвестираме в поощряването на някои от най-изявените студенти от съответните специалности от Университета по хранителни технологии – Пловдив.

„Дефиле на младото вино-2018” ще започне в 13 часа на 23 ноември /петък/ за десети път с Дионисиево шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще ни поведат към Стария град, където се състои откриването на фестивала от официалните лица и известен изпълнител.

Символичният старт на консумацията на младо вино ще стане по традицията с отварянето на първата бъчва на миналогодишен носител на златно отличие. Официалните лица ще поведат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили майсторите на виното. Дегустациите в трите дни ще са в:

• ПЕТЪК, 23 НОЕМВРИ – 14-18 ч.
• СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ – 11-18 ч.
• НЕДЕЛЯ, 25 НОЕМВРИ – 11-17 ч.

Посетителите ще могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, ще се предлагат на покупна цена заедно с жетони.
Съветът по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии, висшите учебни заведения и всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

Повече информация на www.wineshowplovdiv.events

No Sense Cocktail Night

Понеделник е спряган за най-лошия ден от седмицата, затова No Sense решиха да го направят поне три идеи по-хубав от обикновено! Коктейлната им вечер ще бъде много свежа и лятна, това е сигурно. Всеки понеделник, ще можете да се наслаждавате на различни коктейли представени от техните бармани!

No Sense
20 часа

20 ноември

Живот на маX

Това е историята на човек, разглеждан като махало, което прелита между крайностите. Едно е да знаеш две и двеста, но никога не желаеш да знаеш петдесет или сто. Просто не е готино.

Можеш ли да бъдеш умерен в изборите си? Можеш ли да бъдеш само радикален? Защо ни плаши да бъдем обикновени? Желаем да сме различни и нашите преживявания да са най-забавните, най-невероятните и най-крайните. Именно те да ни различават и да подхранват егото на уникалността. Защо не можем да проведем нормално ситуация, без наличието на ексцес? Защо живеем в крайностите? Всичко е черно и бяло, добро и лошо, ляво и дясно! Къде е средата или няма такава, защото ни е страх от посредственост, ако сме именно в нея.

Едно представление за крайностите на света, облечени в шума на преживяванията и екстаза от личната ни позиция! Най-доброто е твоето! Най-яката случка е твоята. Позицията на единствения жив организъм, а именно твоят собствен!

Както казва МАКС:
Аз съм Макс. И съм супер известен. Не ме знаеш кой съм аз ли? Ако си мислиш, че аз знам кой си ти, си в жестока заблуда. Абе какво ме интересува? Я ела, да ти покажа аз кой съм, тоя път ще ме запомниш, цял живот няма да ме забравиш.

Това са думи на Макс, купуващ си вестник, пребиващ продавача и прекарващ нощта в полицейския участък.

МАКС: Животът е супер як! За какво ви е тоя живот, за да си го пазите в къщите? Този живот е, за да го живеем на макс. Ама супер на макс. Без компромиси, без оправдания. Безкрайно парти всеки ден и всичко е супер, и трябва да сме на предела! На педала постоянно, иначе съм посредствен. Ама аз не съм като вас, аз не се крия, аз съм Макс, бейби! Супер на МАКС. Защото тоя живот е за усещане, не съм зрител в него. За това завърти копчето до края, карай в насрещното и дори на умреш, ще знаеш, че си го живял тоя живот. Усетил си го! Затова дай ми твоя максимум, като мен, но не можеш да си като мен, само можеш да искаш. Защото аз съм Макс, човекът без граници.

Това е история за грешките на знаещия съвременен човек и отказа му той сам да създаде свой собствен рай. Една неочаквана гледна точка за смисъла на съществуването, преминавайки през живота с 300 километра в час.

Bee Bop Café
20 часа
Вход: 8 лв.
Билети за спектакъла ще се продават на място, непосредствено преди началото

Рашко Младенов гостува в Пловдив

Много сладкодумна, лишена от маниакално его е книгата със спомени на Рашко Младенов – човек, през чиито очи си заслужава да видим живота, който отмина в последните 40 години. Ще се срещнем в литературния салон на Пловдив!

Петното на Роршах
19 часа

21 ноември

The pleasure of sharing

Удоволствието от споделянето – специална джаз селекция и коктейлно предложение за двама!

Вижте всичко в Lost in Plovdiv.com.

Вторник, 20 Ноември 2018 08:28

Рашко Младенов гостува в Пловдив

В автобиографичната книга има специална случка за пловдивския футбол в Нигерия

Актьорът ще разговаря с младежи във Френска езикова гимназия  на тема „За ролите и случките и как историите се събират в книга“ 

Соня Попова

Актьорът Рашко Младенов се захвана с писане, но в това няма нищо чудно, тъй като той и министерстваше по едно време. В книгата си „До последен дух“ той разказва за своите истории и пътешествия. Премиерата ѝ на пловдивска почва е във вторник – 20.11.2018 от 19:00 часа в рамките на Литературен салон Spirt and Spirit в Петното на Роршах.

Хубавото в историите на актьора, музиканта, министъра дори е, че повечето случки са забавни. Защото така се е случило, разказва любимецът на поколения от екрана. Сюжетите са не само от България, но и Русия, Испания, далечно Мексико и екзотична Нигерия. До африканската държава Рашко Младенов стига след тримесечно пътуване с кораб, за да участва в снимките на филм, но точно там му се случва да отиде на мач на пловдивски отбор.

„За пътешествието до Нигерия – пътувахме някъде около 300 км навътре в джунглата в Нигерия, защото ни заблудиха, че е  много по-близо и понеже на нас ни беше писнало вече от тази Африка и Нигерия и като разбрахме, че „Тракия” – Пловдив ще играе в някакъв град наблизо това просто ни хвърли в екстаз. Ние просто полудяхме, за да стигнем до там, но се оказа много по-далече и така историята е разказана там – „Тракия” – Пловдив и нашето присъствие, на петима български артисти и тези футболисти, които спряха  да играят, просто, когато  ние се изсипахме на стадиона.

Даже си спомням, докато аз бях министър идвах няколко пъти в Пловдив, за да се срещам с ръководството на града около „Пловдив – 2019” и един от тези пъти долу пред общината видях Чико Дерменджиев, с когото имаме тази преживелица в този град в Нигерия. Той тогава беше звездата на „Тракия” – Пловдив,“ разказва той пред бнр.

„До последен дух“ – не мога да тълкувам заглавието, все пак съм на една възраст, за която съм благодарен, че стигнах и не мога да не се занимавам с нещо. Най- важното нещо у човека е духа, независимо от физическото състояние. Той поддържа човека.“

Рашко Младенов ще гостува за разговор с младежи във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ – Пловдив, а темата е:  За ролите и случките и как историите се събират в книга“.

„За приятелите си известен като Рашко, за неприятелите си – не знам и не ме интересува как е известен. С „До последен дух“ той ще ви поведе на едно необикновено пътешествие, сравнимо и с „1001 нощ“, и с най-разюзданите фантазии на Жул Верн. С важното уточнение, че за разлика от изброените класики, неговото пътешествие наистина се е състояло. И няма никакви изгледи скоро да приключи. В това житейскопътешествие нашият смел Немо – или Маруф, ако предпочитате – ще ви заведе в най-необичайните кътчета на планетата (от Коньовица та чак до устието на река Нигер); ще се сражава с вас и заради вас с чудовища, по-страшни и от морските, защото няма по-страшни чудовища от хората; ще ви покани на футболен мач в джунглата и на презокеанско приключение; ще ви научи дори как да ходите в тоалетната с арфа.

Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги прочетат за пръв път.

Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младенов.

Добре дошли. И блазе ви.“ /Димитър Стоянович.

Страница 1 от 1349

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…