Капана.БГ

Капана.БГ

Матей Матеев, когото приятелите наричат Матю е убеден, че изложбата „Момиче с китара“ е специален подарък, който галеристката на „Резонанс“ Антония Димитрова му прави за именния си ден.

„В нейната галерия „Резонанс“ представям 21 свои платна – степени от пътя, по който вървя. Заедно с Антония нарекохме тази изложба „Момиче с китара “, разказва художникът.

За да подготви своите платната Матю Матеев има късмета да му позира една невероятна личност – професор Стела Динкова, преподавател по класическа китара в Академията за музикално, танцово и изобразително изукство – Пловдив.  Преди 2 години Матеев я вижда на неин концерт в католически храм в Белозем.

„Съзрях един неин жест – с лявата ръка тя хвана музиката от пространството. И осъзнах, че не мога да не го пресъздам в платната си“, спомня си днес творецът.

Стела Динкова се съгласява да идва и да свири в ателието на художника, а той я рисува.

„Другият невероятен човек и музикант, който влезе в картините ми е родопският гайдар бай Дафо. Останалите образи на платната са от мен – това е творецът“, заключи Матей Матеев.

Част от изложба „Момиче с китара“ вече е била представена в Държавната художествена галерия Русе, но Матю Матеев я доразвива специално за галерия „Резонанс“. Картините от изложбата се продават. Освен една – момичето с китарата, което е на плаката. Нея творецът вече е подарил на своя десетгодишен внук. Истината е, че детето си я избра и аз не можех да му откажа, казва казва той.

Матей Матеев подновява изложбите си в Пловдив след четиригодишно прекъсване, за да „навакса“ той има амбицията през 2020 година да направи три изложби с общо над 60 платна. На 14 февруари – отново в галерия „Резонанс“ той  ще представи и втората част от изложбата си, която е нарекъл „Ябълката и след нея“. „В нашата религия ябълката е първичен символ. А ние – хората – сме след нея.“ – обясни замисъла си творецът.

 

Студенти от специалностите „Етнология”, „Социална антропология” и „История” представят теренни проучвания в село Свежен, община Брезово

Традиционния си студентски научен форум „Етноложко и антроположко лято 2019“ организира утре, 17 януари, Катедра „Етнология” на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” организира. Събитието е с начален час 10.00 ч. в зала КОМПАС на Ректората на ул. „Цар Асен” №24.

Студентите от специалности „Етнология”, „Социална антропология” и „История” към Философско-историческия факултет ще представят резултатите от проведените през лятото на 2019 г. теренни проучвания сред населението на с. Свежен, община Брезово. Темите, по които са работили младежите, са свързани с локалните измерения на културата, историческата и културната памет, материалното и нематериалното културно наследство на селото.

В следобедните сесии ще бъдат представени теренните изследвания на етнолози и социални антрополози в градска среда.

През 2019 г. студентите проучваха кварталите и специалните места за срещи и спомени в гр. Пловдив.

На събитието ще присъства  Христо Енков – кмет на Община Брезово.

Международната литературна награда „Ceppo“ (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, отива при Георги Господинов. Наградата се връчва от 1955-а, а от 2006 става международна. Сред първите ѝ чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Българският автор е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.

Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големите италиански медии, като „Кориере дела сера“ и „Република“, където Господинов беше наречен „брилянтен разказвач“, „българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“, сравняван също с Борхес и Боланьо.

Организаторите съобщават, че Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. На следващия ден (14 март) ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

Мотивацията, с която журито присъжда международната награда „Ceppo“ на Георги Господинов като разказвач, завършва с думите: „Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове.“

Освен лекцията и представянето на италианското издание на „Всичките наши тела“ се предвиждат дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването до там се осъществява благодарение на БКИ в Рим.

Не сме тук да даваме акъл, а да покажем какво правим и какво сме свършили до момента, каза директорът на „Софпроект” арх. Любо Георгиев

 

Желаем да използваме това, което хората от „Визия за София” ще представят и да работим по него, заяви главният архитект Димитър Ахрянов

 

Галерия „Капана” отесня за срещата на пловдивчани с екипа на „Визия за София”, която върви в момента с представянето на идеите на хората от столичното общинско предприятие „Софпроект” и ще завърши с дискусия. За събитието дойдоха всички експерти от ОП-то, които работят по анализите и планирането в градското развитие на София, водени от директора на предприятието арх. Любо Георгиев. Да чуят какво имат да им кажат колегите в галерията дойдоха множество архитекти, урбанисти, инженери, ландшафтни архитекти.

 

„Правим това събитие, за да се поучим от опита на колегите, преди да мислим за планиране. Да се поучим от хора, които работят по нов начин. Желанието ни е да променим работата на общината и това да помогне на хората. Желаем да използваме това, което хората от „Визия за София” ще представят и да работим по него”, каза главният архитект Димитър Ахрянов, който откри срещата.

 

„Не сме тук да даваме акъл, а да покажем какво правим и какво сме свършили до момента”, каза арх. Любо Георгиев, преди да даде думата на хората от екипа си, заедно с които извършва анализите и планирането във „Визия за София”. Повечето от тях разясниха, че проблемът в градското управление най-често е липсата на синхронизация между отделните дирекции, а не толкова корупцията.

 

Кметът Здравко Димитров не присъства на събитието, но през деня днес той подчерта, че общината има намерение да приложи опита на „Софпроект” и под тепетата да се създаде „Визия за Пловдив”.

 

Очаквайте подробности от срещата!

Събитието е с нова визия, не става ясно дали организатор е „София Мюзик Ентърпрайсис”

Не се знае и дали фестът ще получи финансиране от „Пловдив 2019”

Организаторите на Hills of Rock 2020 вече обявиха хедлайнер за тазгодишното издание на фестивала. Култовата американска банда Slipknot ще е голямото име на събитието това лято. Една най-популярните хеви-метъл групи в съвременната световна музикална сцена ще забие на Гребния канал на 26 юли.

Интересното в днешното прессъобщение е, че то идва от пощата на София Мюзик Ентърпрайсис, но не става ясно дали най-големият промоутър в България отново ще организира Hills of Rock 2020. Компанията вече няма нищо общо създателите и собствениците ѝ Иван Несторов и Димитър Ковачев- Фънки. В края на ноември миналата година Иван Несторов е прехвърлил всичко на напълно неизвестния за шоубизнеса Цветомир Добрилов, който вече е едноличен собственик и управител на СМЕ.

Освен това тазгодишното издание на фестивала ще има напълно нова визия, както се вижда от изпратеното днес прессъобщение. Не става ясно и друго- дали организаторите ще могат да разчитат на финансиране от „Пловдив 2019”, за каквото са кандидатствали през отворената покана „Наследство”, след като УС на фондацията все още не е решило дали ще даде зелен светофар за реализирането ѝ.

От прессъобщението на организаторите става ясно, че SLIPKNOT включват България в европейското си турне. Американската банда ще гостува за пръв път у нас именно на Hills of Rock 2020.

Фестивалът ще се проведе за четвърта поредна година, на Гребен канал Пловдив, на 24, 25 и 26 юли 2020 година. Всеки, закупил промоционален билет, има на разположение 10 дни от днес, 17.01.2020 (петък) до 26.01.2020 (неделя) включително, в които да реши дали има възможност за присъствие на обявените дати на фестивала - 24, 25 и 26 юли 2020 година. В противен случай, може да върне билета си на мястото, от което е закупен. Поръчаните билети онлайн, могат да бъдат върнати в офисите на съответния билетен оператор. Тридневни билети за събитието могат да бъдат закупени от днес на цена от 120, като тя ще бъде валидна до 29 февруари. След това ще се покачва до 180 лева при покупка през юли.

В продажба от днес влизат и еднодневни билети за отделните фестивални дни, които ще бъдат на цена 100 лева.

Съвсем скоро очаквайте информация за още групи, които ще видим на Hills of Rock 2020, съобщават организаторите.

За SLIPKNOT

Още от формирането им през 1995 година в щата Айова, те постигат не само невероятни успехи с проектите си, но се превръщат и в идоли на няколко поколения.

През август 2019 година излиза новият албум на SLIPKNOT „We Are Not Your Kind“, който е шестият студиен запис в кариерата им. Считан за един от най-добрите албуми на бандата, той оглавява класациите Billboard 200 в САЩ и Albums Chart в Обединеното кралство, и заема челни позиции в чартовете на десетки държави по света. Сингълът към албума, Unsainted, се превръща в глобален феномен и видеото към него става номер едно в стрийминг платформите по света за 24 часа, като събира над 60 милиона гледания в Youtube само за няколко седмици.

Вокалистът на SLIPKNOT Corey Taylor споделя: „Чувството да сме отново на турне в Европа е несравнимо! Без значение колко пъти се връщаме, винаги усещаме нужда да свирим там отново и отново. Едно е сигурно – публиката в Европа винаги е една от най-добрите в света!“.

На кого му трябва сън, когато можеш да създадеш прототип на игра в рамките на един уикенд? 

За седма година Plovdiv Game Jam ще комбинира любовта към игрите, креативността и способността за работа под напрежение, докато дава възможност на своите участници да завържат нови запознанства и да прекарат уикенда по един по-нестандартен начин. Plovdiv Game Jam 2020 е част от Global Game Jam – 48-часов маратон за разработка на игри, който ежегодно обединява стотици градове по цял свят.

Домакини на събитието ще бъдат “Технически Университет София – филиал Пловдив”, а датите са 31-ви януари, 1-ви и 2-ри февруари. Освен в Пловдив, Global Game Jam се провежда и в градовете - София, Бургас и Габрово. Издирват се артисти, програмисти и всякакъв вид запалянковци в света на виртуалните или настолни игри – всяко едно умение ще допринесе на отбора. Отборите ще се сформират на място, а участниците ще бъдат обединени под дадената за тазгодишния Global Game Jam тема, която ще бъде разкрита в петък. Отборите ще имат за цел да създадат прототипи на игри в рамките на дадените 48 часа, които да представят в неделя вечер пред публиката в залата и зрителите на стрийма на живо от събитието. Гласуването ще започне след последната представена игра, а участие в него ще вземат както всички отбори, така и публиката. След преброяването на гласовете ще дойде и време за награждаване и връчване на големите трофеи - купите на джама! През предизвикателния уикенд вратите ще бъдат широко отворени за тези от вас, които не са успeли да се престрашат. Организаторите са се погрижили за атмосферата с уникален подбор на лектори, които с радост биха споделили своя опит. Сред гостите тази година са представители на водещи студия и пловдивски инди компании.

Храната, напитките и интернета са от нас, а креативността - от вас!

От участниците се желае само присъствие, интерес и предварителна регистрация на https://plovdivgamejam.org/registration-2020/ където може да намерите и допълнителна информация.

Екипът на Plovdiv Game Jam, както и генералният ни спонсор, Repulse, ви очаква на 31 януари (петък) в „Технически Университет София – филиал Пловдив”, въоръжени с позитивна енергия, решителност и екипирани със своите уепъни – компютри, лаптопи и всякакви други джаджи.

 

 

Световноизвестната хореографка ще представи новия си спектакъл Грации на 20 септември в Пловдив

 

С щедър хумор и радикална съпричастност Силвия Грибауди издига представите за човешките несъвършенства в танцова форма на изкуство. Наситени с лекота, ирония и свобода, произведенията й срещат танц и театър, за да разкажат за уникалната природа на тялото и красотата на всеки един от нас.

 

Спектакълът ГРАЦИИ, който Грибауди ще представи на 20 септември 2020 в Дом на културата “Борис Христов” от 19:30 часа, създава емпатия от сцената и ни подтиква да се обичаме такива, каквито сме.

 

“Силвия е италианският пророк на свободното тяло. Не гимнастическото тяло, така свързано с физическа сила, а наистина свободното от стереотипи тяло, които толкова много култури са му наложили.” – Quantescene! Cose di Teatro

 

Трейлър на ГРАЦИИ гледайте тук.

 

“Силвия Грибауди е изгряващата звезда на италианската хореография. Тя докосва сърцата с въображение, ирония и лекота. Зрителите напускат залата с усмивки по лицата.” – Анна Кремонини, директор на Torino Danza

 

 

ГРАЦИИ и стереотипите за красотата

 

Силвия Грибауди е един от малкото артисти, които се осмеляват да бъдат смешни, груби и съпричастни едновременно. В ГРАЦИИ тя разглежда условностите около образа на тялото и половите роли в комично сценично изпълнение.

 

Грибауди черпи вдъхновение от древногръцките Харити (или Трите грации), дъщери на Зевс, които въплъщават радост, чар и красота, и по-специално от некласическата скулптура на Антонио Канова, изработена между 1812 и 1817 г. Представящи дъщерите на Зевс – Ефросина, Аглая и Талия, трима танцьори (заедно със Силвия) ще търсят нови значения на думата „красота“. С танц и думи, но най-вече с топлина и лекота, спектакълът ще разкрие какво се крие в сърцевината на човешкото.

 

Хореографът среща вековната символична фигура на красотата и актуалните стереотипи и граници, наложени от съвременното общество. Традиционният театрален формат рамкира спектакъла, но скоро публиката разбира, че и това е инструмент, който Грибауди използва с ирония. На сцената четирима танцьори ще се заиграят с реалността и фантастиката и ще поставят под въпрос каноните на красотата.


© Matteo Maffesanti

Хореографът

 

За Силвия Грибауди танцът е начин на съществуване, a в своя хореографски почерк вплита нестандартен хумор и освобождаваща енергия. Родена в Торино, тя се занимава с изпълнителско изкуство и води социални работилници, насочени към човешкото многообразие и уникалността на всеки индивид. Преди да навлезе в света на съвременния танц, Грибауди се занимава с класически балет и е част от компанията на Театро Ла Фениче във Венеция. След като тялото й се променя и не отговаря на строгите изисквания на класическия балет, тя намира вдъхновение в съвременния танц и красотата на индивидуалността.

 

През 2009 г. създава спектакъла “A corpo Libero”, с който печели наградата на публиката и журито на Giovane danza d’autore и който е селектиран от Aerowaves Dance Atross Europe, Венецианското биенале, Дъблинския танцов фестивал, Edinburgh Fringe Festival, Dance Victoria Canada, Do Disturb Festival в Париж и много други.

 

 

***

 

Билети за спектакъла “Грации” на Силвия Грибауди на 20 септември 2020 в Дом на културата “Борис Христов” ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EpayGo.

Страница 1 от 1681

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…