Капана.БГ

Капана.БГ

 

Тази седмица в Пловдив ще гледаме улични огнени спектакли и ще празнуваме

 

 

 

23 октомври

 

Lynn @ The Post

 

С наближаването на Петък времето навън продължава да става все по-хладно. Затова пък в бара става все по-топло.
С внимателно селектирани хитачки, Lynn ще застане зад пулта, така че обувайте танцувалните обувки и се пригответе за горещо парти.
Барманите ще ви очакват със свеж KO KO TI или пък някоя по-сгряваща напитка, за да може градуса и настроението да са в унисон. 

 

Бар Пощата

 

21:00 – 03:00 часа

 

VAELLO at BALLY CLUB

 

На 23-ти октомври зад пулта в BallyClub ще застане VAELLO! Oчаква Ви позитивна и динамична музикална селекция, танци до сутринта, с весели и усмихнати парти хора.

 

Bally Club

 

20:30 – 04:00 часа

 

24 октомври

 

Османско наследство на Пловдив с Free Plovdiv Tour

 

По традиция Free Plovdiv Tour се провежда на английски език, за да може от услугите ни да се възползват максимално много от гостите на града.
Тази година обаче от Сдружение 365 поемаме инициативата всяка събота да представяме пред вас беседи на български език, които не са част от нашия обичаен маршрут и са по-малко познати на публиката. Тази събота - 24.10.2020г. тематична обиколка ще е посветена на Османското наследство на Пловдив.
Обиколката ще стартира заедно с обичайния ни тур в 11:00 часа пред сградата на Община Пловдив (площад "Стефан Стамболов" 1), като тя е подходяща както за гости от други градове на България, така и за местни жители.
Бихме искали да помолим всички желаещи да се включат в тематичния ни тур да ни уведомят предварително, като ни изпратят съобщение във Фейсбук относно това от колко души се състои групата им.

 

Площад Стефан Стамболов

 

11 часа 

 

"Вълшебната флейта" за деца

 

В рамките на един час сладкодумната „Госпожа Опера“ представя вълшебната история за младия влюбен принц, за една красива принцеса, за един ловец на птички, за една зла Кралица на нощта и за един добър магьосник.

 

Режисьор – Росица Костова

 

Художник – Николина Костова - Богданова

 

Солисти - Ива Ананиева, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Тодорка Митковска

 

Артист - Арина Христова

 

Гост На рояла – Рита Дечева

 

Дом на културата "Борис Христов"

 

11 часа

 

InKarnation @ The Post

 

В събота за пръв път в бара ще бъде InKarnation, той ще се грижи за приятната музикална атмосфера в бара, докато вие се наслаждавате на някой прекрасен коктейл!

 

Бар Пощата

 

21:30 – 03:00 часа

 

SMOGB & AVDZHIYSKI at BALLY CLUB

 

Традицията продължава и на 24-ти октомври ви очаква “Street Mix with DJ SMOGB & AVDZHIYSKI” от 20:30 и след 23:00 часа горе в клуба ще настъпи време за танци, незабравими емоции и ще избухнем здраво с комбинация от R&B, Hip Hop ритми.

 

Bally Club

 

20:30 – 04:00 часа

 

25 октомври

 

XI МФ "Дни на Музиката в Балабановата къща“: ТАНГИСИМО - TANGO ARGENTINO SHOW

 

Спектакълът “Танго Аржентино Шоу ТАНГИСИМО” е посветен на най-страстния от всички танци – тангото, плаващо между надежда, насилие, любов и страст. В него участват виртуозни изпълнители, които тръгват на музикално пътешествие, за да открият нови хоризонти и да олицетворят същността на цял народ, душата на Аржентина и Рио де ла Плата.
Музикантите Светлин Русев (цигулка), Людовик Мишел (китара), Мариса Меркаде (бандонеон), Ромен Льокюие (контрабас) и танцьорите Жизела Паси и Родриго Руфино обединяват таланта си в един ансамбъл с изключително богатство на тембрите, който е изнесъл няколкостотин концерта в най-престижните зали и фестивали по света.
Меланхолията на бандонеона и страстните полети на струнните, сякаш разказват истории, а танцуващата двойка с нейната богата и омагьосваща хореография, интерпретира цялата магия на тангото в най-пълната му форма, изразявайки фаталността на невъзможната любов, изострените чувства и поезията на Рио де ла Плата.

 

Дом на културата "Борис Христов"

 

19:00 часа

 

Класиката Blood Bowl пристига в Пловдив!

 

Blood Bowl е агресивен свят, пълен с всякакви фентъзи гадове, които редовно си избиват зъбите на спортния терен. Blood Bowl е вече съвременна класика и неслучайно толкова години стои на върховете на тактическите настолни игри.
Няма нужда да носите каквото и да е. Няма нужда да се подготвяте. Всичко, което ви трябва е хъс и желание да пребиете някого. В играта, де. В играта!

 

За да се чувствате комфортно сме поканили най-централната фигура на тази игра в България. За нас е кеф и чест да ни гостува капитанът на националния ни отбор по Blood Bowl – Емил Цанев.
Той ще донесе няколко различни фентъзи отбори и ще ви научи как можете да използвате играта като инструмент за избиване на лошото настроение.

 

Offline Café

 

11 часа

 

Staff party @ Bally Club

 

Bally Club ви кани на поредица "Staff Party"! -50% на избрани алкохоли и коктейли.

 

Bally Club

 

17:00 – 23:59 часа

 

 26 октомври

 

3 Години Rock Bar Download на Лейди Странгфорд 5

 

През октомври се даде началото на една дългоочаквана трансформация в Пловдив - започна ремонтът на два етажа от сградата на първото в България сиропиталище и бивш дом за деца, лишени от родителска грижа „Рада Киркович”. Те ще бъдат превърнати в Комплекс за ранно детско развитие, проект на фондация „За Нашите Деца“. 

 

Този рожден ден по традиция ние посвещаваме на благотворителност, дейност, на която е била напълно отдадена и самата Лейди Странгфорд. След нашето събитие ще отделим процент от оборота на заведението, за да подкрепим #заедно ремонтно-възстановителните дейности на Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив.

 

Rock Bar Download

 

20:00 – 02:00 часа

 

27 октомври

 

Plovdiv Swing Social Dance

 

След доста дълга пауза, отново се завръщаме с редовните сошъли всеки вторник! Една от най-хубавите страни на суинг танците е запознаването с нови хора! Елате да се социализираме, да потанцуваме, да импровизираме или просто да се порадваме на хубава джаз музика в приятната обстановка на Vintage House. Просторният дансинг Ви зове!

 

Vintage House

 

20:00 – 23:00 часа

 

Цялата подборка на дигиталния гид Lostinplovdiv вижте ТУК. 

 

 

Пролетта на Столипиново - социално ангажирани интервенции от Дуварколектив 26 – 31.X.2020 г.

 

„Пролетта на Столипиново” представя част от живота на малцинствените общности в квартал Столипиново по време динамичните процеси на 2020 г.  Изложбата е документация на серия от четири процеса, проведени тази година от Дуварколектив и преплели се със събитията около глобалната пандемия COVID-19.

 

Дуварколектив е група за социално ангажирано изкуство, сформирана от художника Хана Роуз, антрополога Никола Венков и местния жител и творец Янка Симова. Над три години продължава творческият им процес със семейства в кв. Столипиново, както и активното им участие в редица инициативи с и за общността в рамките на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата заедно с Гьоте-Институт, София и Сдружение „Фабрика за идеи“. През дългогодишния творчески обмен групата развива последователен, задълбочен и дългосрочен подход по значими социални въпроси като този „Как може изкуството да се превърне в споделяне и съпричастие отвъд различията?“.

 

 

Дуварколектив представя серията „Дувармузей“, съставена от четири проведени през 2020 г. съвместни процеса в общността. Резултати от тях могат да се видят в Галерия Plovediv (ул. „Куртевич” №3 в Капана) от 26-ти до 31-ви октомври.

 

 

Дувармузей, том І:  „Ръчно изработени”

 

Онлайн фотографска изложба през юни на ръчно правени и преправени дрехи и аксесоари от две жени от  най-лишената част на Столипиново, Янка Симова (член на Дуварколектив) и гост-артиста Мария Асенова, сега експонатите ще бъдат представени в изложбаното пространство, а също така и закупени като част от наскоро стартиралото социално предприятие „Модна къща Каръшък”.

 

 

Дувармузей, том ІІ: „Гласът на заглушеното общество”

 

По време на полицейската блокадата на квартала през пролетта се зароди нова гражданска медия – новинарският сайт „Filibeliler | Филибелии: Гласът на Столипиново”. Представеният в галерията архив на медията от април до септември 2020 г. проследява тревогите, борбите и надеждите на жителите на квартала в тази бурна година.

 

В интернет можете да видите живия новинарски сайт http://filibeliler.eu

 

 

Дувармузей, том ІІІ: „Служба „Чистота” – Столипиново”

 

Медиите често показват Столипиново с купчините боклук. Контейнери за смет има само на 5-6 места за квартал от десетки хиляди. В тези условия общността се организира сама, създавайки собствена комунална услуга. Филм на Исмаил Шериф дава гласност на проблемите с боклука през очите на местните, а общностна намеса на Дуварколектив разпознава приноса на едни от най-бедните жители на квартала в поддържането му по-чист.

 

 

Дувармузей, том ІV: „Аллах разъ олсун”

 

През пролетта на 2020 г. този израз се чува хиляди пъти в кв. Столипиново. За Дуварколектив той се превръща в символ на самоорганизация и солидарност в общността, когато редица местни групи се събират, за да доставят храна на семействата по време на пандемията.

 

 

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на програма "Социално ангажирано изкуство" на Национален фонд "Култура".

 

 

Галерия Plovediv

 

Капана, Пловдив
всеки ден, 11 – 19 ч.

 

ул. „Куртевич” №3

 

 

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/duvarkolektiv/

 

Уебсайт: http://duvarkolektiv.art.blog

 

 

 

 

 

 

Вариха сладко от люти чушки в двора на ВУЗ-а (ГАЛЕРИЯ)

 

Пет демонстрации с дегустации бяха подготвили организаторите на Фермерския фестивал

 

 

Ежегодното провеждане на научни форуми в Университета по хранителни технологии /УХТ/ е нашият скромен принос за утвърждаване на водещата позиция на науката и образованието в съвременния икономически, стопански и духовен живот на страната. Това заяви ректорът проф. д-р Пламен Моллов в приветствието си по време откриването на 67-мата Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2020“. За първи път тя се провежда в хибридна форма – присъствено и On-Line, и със съпътстваща проява Фермерски фестивал на производители от цялата страна, който бе разположен в двора на висшето училище.

 

В обръщението към участниците ректорът посочи международните проекти, по които университетът е водещ партньор на реномирани партньори от ЕС – Франция, Испания, Нидерландия, Румъния, Италия и Унгария. В УХТ се работи и по 14 научни проекта от фонд „Научни изследвания“ към МОН и по 20 проекта за научни изследвания по фонд „Наука“. Освен това висшето училище участва в две национални научни програми „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството на България“.

 

Проф. Моллов изтъкна, че днешната международна конференция не е просто мост между науката и бизнеса, тя обединява постиженията на специалистите от водещите отрасли в родната икономика - хранителната, биотехнологичната и туристическата индустрия. Така се гарантират високото качество и безопасността на националните храни.

 

След това той връчи грамоти на 11 преподаватели от университета, придобили научна степен доктор или повишени в академична длъжност през последните 12 месеца, въпреки усложнената обстановка в света заради пандемията от COVID-19: проф. д.н. Георги Костов, доц. д-р Надежда Петкова, доц. д-р Цвета Луизова-Хорева, доц. д-р Маргарита Терзийска, доц. д-р Ива Бочурова, доц. д-р Венета Марковска, доц. д-р Анета Попова, гл. ас. д-р Райна Хаджикинова, гл. ас. д-р Ангел Данев, д-р Янна Лазарова и д-р Христо Калайджиев.

 

Първи със своя презентация на тема „Индустриалните мазнини на 21 век – уроци от миналото“ се включи в конференцията проф. Матиас Шрайнер от Университета BOKU във Виена. Неговото участие беше On-Line от Австрия, по същия начин се включиха и представителите на Украйна и Румъния.

 

Преди да пожелае успех на участниците в конференцията, проф. Моллов даде старт на Фермерския фестивал. Той определи събитието като отлично начало на едно ползотворно сътрудничество, което е мост между хранителната академична наука и опита на производители, които създават здравословни храни. Ректорът благодари на организаторите от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и специално на Блага Генева, човекът допринесъл най-много за реализация на идеята и възпитаник на УХТ. Тя изрази надежда, че фестивалът ще стане традиционно събитие и редовно ще се провежда съвместно с висшето училище, защото ще даде възможност на бъдещите технолози да израстват като специалисти, опознавайки по-добре вкуса и търсенията на потребителите.

 

При обиколката си по масите на участниците, проф. Моллов и неговите заместници – доц. Атанаска Тенева и доц. Галин Иванов, на щанда на УХТ дегустираха от уникалните иновативни колбаси, но не пропуснаха и традиционните, изработени по БДС. Те са направени от студенти в часовете по практика, изтъкнаха доц. Десислав Балев и гл.ас. Десислава Вангелова от катедра „Технология на месото и рибата“. Уверен съм, че нашите студенти ще станат отлични професионалисти в бъдеще, заяви ректорът, а младежите кимнаха в знак на съгласие.

 

 

Пет демонстрации с дегустации бяха подготвили организаторите на фестивала. Най-напред приготвиха биошийтаке с фермерско масло на тиган, а след това запариха  билкови чайове „Чакра“. Гостите правиха свещи и фигурки от пчелен восък и биоцаревични макарони. Най-голямата атракция беше варенето на сладко от люти чушки, което веднага беше изконсумирано върху сиренце заедно с печени биоорехи.

 

Всички продукти предизвикаха огромен интерес - пловдивчани и гостите на града се радваха, че могат не само да вкусят, но и да си купят. Посетителите разпитваха за полезните качества на маслото от черен кимион и с удоволствие дегустираха от пчелните продукти.

 

 

Фармацевт Велислава Александрова представи козметични лечебни кремове от 100% натурални суровини по рецепти на д-р Гален и без ГМО. Тя сподели, че се вдъхновила да ги изработва след специализация в Марсилския фармацевтичен университет във Франция. Нашата лавандула и роза не са по-лоши от техните морски дарове и вярвам, че го доказвам успешно, каза тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ан и Клеменс от Берлин се разходиха из най-емблематичните места на Трихълмието

Посещението на двойката блогъри е част от инициативата на Министерството на туризма, която има за цел да промотира България като атрактивна туристическа дестинация

Блогърите Ан и Клеменс от Берлин се разходиха из най-емблематичните места в Стария град на Пловдив днес. Заедно те пътуват по света и споделят своите приключения в социалните мрежи.

Днес те са в Пловдив, а по време на разходката директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев им показа някои от най-интересните кътчета в Стария град, сред които Античният театър, красиво изрисуваната къща „Клианти“, музейната аптека „Хипократ“ и други.

Още по темата вижте в Под тепето.

Ръководството на най-голямото лечебно заведение в България призовава за подкрепа от нови кадри

Дарителска кампания „Първа помощ за първа линия“ стартира ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Събраните средства ще бъдат предназначени за подпомагане на лекари и медицински сестри, работещи в звеното за лечение на пациенти с COVID-19 към Клиниката по инфекциозни болести. Целта е да се осигури допълнителен финансов стимул на служителите, които поемат най-тежките дежурства, обявиха от УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Ежемесечно събраната сума ще бъде разпределяна между работещите в средата с COVID-19 като допълнително материално възнаграждение за повишаване на мотивацията и компенсиране на дългите часове работа и риска от заразяване при лечението и грижите за болните, изискващи непосредствен контакт и максимална отдаденост. В момента благодарение на проект на Министерството на здравеопазването, служителите на първа линия получават извънредно 1000 лева всеки месец. На фона на големия обем и тежестта на работата всеки допълнителен стимул е добре дошъл.

Най-голямото лечебно заведение в България има нужда и от привличане на нови лекари и медицински сестри, които да поемат дежурства в звеното за лечение на COVID-19. С лавинообразно нарастващия брой на пациенти с COVID-19 в последните дни, сме изправени и пред наближаваща криза от липса на медицински персонал, свръхизтощение и демотивация на опитните лекари и медицински специалисти, смятат от УМБАЛ “Свети Георги“.

 Близо 400 хоспитализирани пациенти с доказан коронавирус са преминали през Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ от началото на епидемията с COVID-19 преди повече от 6 месеца. Средно на ден се извършват прегледи на 30-40 амбулаторни пациенти. В Клиниката по инфекциозни болести се лекуват и най-тежките случаи от Пловдив и региона. Разкритите 6 интензивни легла са почти през цялото време заети от пациенти с необходимост от дихателна реанимация, за чийто живот се бори екип от реаниматори. Героите на днешния ден – лекарите и медицинските сестри от Клиниката по инфекциозни болести и Клиниката по анестезиология и реанимация, са подпомагани от командировани служители от други звена. Голямата натовареност в борбата за излекуване и спасение на заразените пациенти, голяма част от които с множество усложнения, води до изтощение, прегаряне и демотивация, категорични са експертите на УМБАЛ „Свети Георги“.

Дарение в подкрепа на кампанията може да се направи на следната банкова сметка на лечебното заведение: IBAN: BG 25SOMB91301011684105

 

 

Методът ще подкрепи учителите, които работят с едни от най-уязвимите ученици в образователната система

 

20% от децата, които започват училище в България, говорят на различен майчин език

 

Първата специализирана езикова диагностика за ученици с различен майчин език от български вече е факт. Диагностиката дава възможност за задълбочено изследване на нуждите на учениците, свързани с усвояването на езика, вече развитите способности и полетата за подкрепа. Материалите, създадени от езиковите експерти, ще подкрепят директно работата на учителите в начална степен, които работят с една от най-уязвимите групи ученици в българската образователна система.

 

Диагностиката е първата ключова част от по-голям проект за разработка на специализирани учебни материали за допълнителна езикова подкрепа в начално училище за деца с майчин език, различен от българския. Проектът се осъществява от фондация “Заедно в час” в партньорство със сдружение EducArt от началото на 2020 г. и се финансира с публична кампания за индивидуални дарения, която продължава и в момента.

 

Експертите от EducArt и “Заедно в час” вече са завършили диагностичния инструмент и работят по неговото апробиране в истински класни стаи. В момента започва и работа по разработването на специални материали за учениците във втори клас. След това аналогично ще бъдат разработени и специализирани материали по български език с различни нива на трудност за учениците в следващите класове.

 

В диагностичния инструмент са включени и специално създадени илюстрации от художничката Еслица Попова. Рисунките целят да провокират вербалната реакция на децата и помагат учениците да не се чувстват оценявани, а да имат приятно преживяване - разглеждане и обсъждане на картинки. Това е и едно от първите впечатления, които споделят и учителите, изпробвали диагностиката.

 

“Провеждането на езикова диагностика е изключително важно по две причини: От една страна за разработването на учебните материали, тъй като по този начин ще се съберат данни за конкретните трудности в усвояването на езика и съответно децата ще бъдат подкрепени целенасочено. От друга страна за учителите, които ще работят със създадените учебни материали, тъй като ще могат да определят езиковото ниво на децата, да проследяват техния напредък и да откликват на техните индивидуални нужди.”, споделя споделя специалистът по многоезичие и дидактика на езиково обучение Анастасия Новикова от сдружение EducArt.

 

Всички ресурси, създадени в рамките на инициативата, ще съдържат подробни методически указания и насоки за преподавателите. Това ще позволи на учителите лесно да прилагат и адаптират материалите в своята работа и да подкрепят ефективно своите ученици, за които българският език не е майчин.

 

“Важно е да се отбележи, че материалите от проекта ще бъдат полезни също и при работа с деца от български семейства, които имат различни езикови дефицити или живеят в чужбина и общуват на български език ограничено предимно в семейна среда.”, допълва езиковедът Вяра Михайлова от EducArt.

 

Инициативата на двете организации надгражда върху вече успешно реализиран проект, осъществен от организации от България, Румъния и Германия, който подкрепя обучението по български език за деца в детската градина, предучилищна група и първи клас. Връзката между двата проекта позволява и по-плавно и логично надграждане в работата на учителите.

 

Като допълнителна дейност двете организации организират също и специализиран курс от обучения, които да помогнат на цели училищни екипи да въведат и съчетаят успешни практики за езикова подкрепа както в редовните часове по различни предмети, така и през извънкласни занимания. Обученията за “Езиково подкрепящи училища” вече стартираха, като през тях ще преминат част от училищата в новата програма “Училища за пример” на “Заедно в час”.

 

“Проектът се финансира изключително със средства набрани от индивидуални дарители от българия и чужбина. Затова и всички учебни материали и ресурси ще бъдат безплатни, широко разпространени и достъпни за образователната общност в страната.”, споделя Анжела Деянска, ръководител “Развитие и фондонабиране” в “Заедно в час”.

 

ЗА МНОГОЕЗИЧНИТЕ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ

 

20% от децата, които започват училище в България, говорят на различен майчин език от българския, по данни споделени по време на Форум ”Образование: За бъдеще” през 2018 г. от тогавашния зам.-министър на образованието Деница Сачева.

 

В по-голямата си част това са деца от ромски произход, но в същата група влизат също и деца от различни малцинства като бежанци, мигранти от различни страни и такива с турски майчин език.

 

Според учителите невладеенето на български език е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници. Те изпитват затруднения с усвояването на учебния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това ги определя в много по-голяма степен като деца в риск от отпадане от образователната система.

 

В България не е разработена достатъчно добра методика за преподаване на български език като втори, което затруднява учителите в подготовката на тези ученици. Липсват и конкретни материали за езикова подкрепа, съобразени със спецификите на усвояване на българския език като втори. Това затруднява значително учителите в подготовката на тези ученици.

 

 

За 20-ти пореден път, в неделя на 25  октомври ще бъде даден старта на Националния музикален конкурс „Милчо Петров”, Пловдив 2020 за възпитаници на Музикалните школи към читалищата от цялата страна по специалностите: пиано, акордеон, китара, цигулка и ударни инструменти.

 

Конкурсът се организира ежегодно от Народно читалище ”Шалом Алейхем 1945г.” и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по програма „Пловдив за младите” и любезното съдействие на ОЕ ”Шалом” Пловдив.

 

В тазгодишното издание на конкурса ще вземат участие възпитаници от градовете Пловдив,  Шумен , Казанлък, Габрово, Пазарджик, Благоевград, София и други.

 

Оценка на изпълненията  ще направи престижно жури  в състав:  Председател - академик Николай Стойков и членове: проф. Живка Личева, д-р Милена Вълчева, Анелия Сталева и Дарина Кантарджиева.

 

Страница 1 от 1779

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…