Капана.БГ

Капана.БГ

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив кани пловдивчани и гости на града на поредния концерт на Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев. Музикалното събитие с вход свободен е тази събота – 15 август от 18 часа в Цар Симеоновата градина до Виенския павилион.

Всяка събота вечер през месеците юли и август с изпълнения на популярни класически произведения и евъргрийни се изявяват различни формации в Цар Симеоновата градина, каквато е била традицията в града още през миналия век.

,Духов оркестър –Пловдив  с ръководител Николай Гешев е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града. Градският духов оркестър е емблематична формация за Пловдив в продължение на 40 години. Оркестърът е закрит през 2000 г. поради липса на средства за издръжка, но през 2007 г. са направени постъпки за възстановяването му и оттогава той отново радва пловдивчани с богатия си репертоар и прекрасно звучене. Духовият оркестър, както и Биг Бенд Пловдив са двете формации, които традиционно участват във всички градски тържества.

Цар Симеоновата градина, с много дървета, с огромни и красиви корони, фонтаните и езерото с Пеещите фонтани, които през лятото привличат хиляди пловдивчани и гости на Пловдив е едно от любимите места за отдих на пловдивчани и в миналото, и днес.

 

Първата трупа за импровизационен театър в България е отново в града под тепетата. Ще станете съучастници в едно шоу, което никога повече няма да се повтори. Импро е като традиционния театър, но без предварително написан текст, с играещи помежду си актьори, режисиращи се сами, и едновременно с това измислящи сюжета, без предварително наговаряне. Сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката.

 

Това неподправено и забавно шоу може да видите на 13.08.2020 от 20:30 ч. на открита сцена на Държавен Куклен Театър – Пловдив.

 

ХаХаХа е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. Създадена през 2009 година, със стотици представления, на всевъзможни локации.
ИмПро : В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли. Каквото и да се случи ще се случи само веднъж, само за вас и само заради вас. Буквално. Всяко ИмПро е застрашено от провал във всяка секунда. И тъкмо затова е толкова вълнуващо. Актьорите в ИмПро изпълняват много и различни роли. В ИмПро няма „аз“, има „ние“. Всеки играе за другите.

 

Най-важният принцип в импро театъра се нарича „Да, и...“. Съгласяваш се, каквото и да ти сервират на сцената. (Ако партньорът ти изневиделица реши, че имаш две деца и преди операцията си бил жена-сериен убиец, имаш две секунди да станеш точно това, доблестно и безусловно.) Импро театъра иска преди всичко кураж и въображение.
Всяко ИмПро е уникално.

 

 

 

За втора поредна година се провежда конкурсът за най-добри млади дигитални маркетолози на България. “Digital Stars” цели да намери и отличи най-добрите и млади, целеустремени дигитални маркетолози в България.

 

В конкурса “Digital Stars” могат да се включат специалисти по дигитален маркетинг на възраст между 18-35 години, които уверено вървят по своя кариерен път и постигат успехи. Те трябва да имат до 5 годинипрофесионален опит в сферата на дигиталния маркетинг и онлайн рекламата. Участието е напълно безплатно, необходимо е само да подадат кандидатурата си или да бъдат номинирани. Пълната информация относно правилата за участие може да видите в раздел “Правила” на digitalstars.bg.

 

Кандидатури и номинации могат да бъдат подавани не по-късно от 23:59 часа на 31.08.2020 година.

 

Специализирано жури оценява участниците, а членовете на журито са едни от най-опитните и утвърдени специалисти в България. Те ще дадат своите оценки в различните категории, на база техния опит и експертиза в съответните категории.

 

Конкурсът се организира от Digital 4 Foundation - фондация, чиято мисия е популяризирането на дигиталните технологии и развитието на дигиталния бранш в България. Организира различни инициативи в подкрепа на бизнеса и образованието. Мрежата от събития Digital4 събират заедно водещи специалисти, предприемачи и дигитални ентусиасти, създавайки нови бизнес възможности и подходяща среда за обмяна на ценни знания, опит и идеи.

 

Отличията се връчват в 10 състезателни категории:

 

1. Платена реклама(PPC);

 

2. Маркетинг в социалните мрежи;

 

3. Оптимизация за търсещи машини (SEO);

 

4. Маркетинг чрез съдържание;

 

5. Маркетинг стратегии и бизнес развитие;

 

6. Автоматизации, чат ботове и Имейл маркетинг;

 

7. Дигитален ПР & Инфлуенс маркетинг;

 

8. Творчески маркетинг;

 

9. Електронна търговия;

 

10. Видео маркетинг. 

 

Повече информация и пълен регламент за участие може да бъде намерен ТУК.

 

Георги Христов ще пее в  Пловдив на 13.08.2020 г. в Античен театър  от 20:30 ч.

Поради големите дъждове миналата година концертът на Георги Христов, планиран в Античен театър, не можа да се състои на това мистично място и беше преместен в зала С.И.Л.А. Това не попречи на хилядите му почитатели да пръснат по шевовете местната зала и да затрупат социалните мрежи с позитивните си клипове от любимите им парчета на певеца.

Тази година великият глас на България  се завръща в Пловдив  с един много специален концерт поради желанието на неговите многобройни  фенове да го слушат и гледат на сцената на Античен театър Пловдив.  И тази година величието на българската поп музика отново жъне голям успех в страната.  Въпреки тежката епидемична обстановка  Георги Христов първи в България прекрачи прага на залите, които бяха затворени заради Ковит -19 и ги изпълни с екзалтирана публика. Проектът му “Моят път” предизвика голям интерес сред почитателите  и концертните салони се препълниха  до допустимото! Пандемията не спря феновете му, жадни за неговите емоционални концерти.  Бурната емоция на любимия певец, с която залива публиката, оставя след себе си хиляди въодушевени хора, очакващи отново и отново да го гледат .

Любимите песни на певеца звучат по уникален начин на живо,  съпроводени от класния оркестър на Държавна опера Варна с диригент Маестро Ганчо Ганчев.

Легендарният певец  разкрива много от интересните случки и преживявания около създаването на най-големите си хитове през годините.

И тази година публиката   ще има възможност да се наслади на  любимите си песни и  на най-новите  хитове звездния изпълнител.

Концертът е повече от прекрасен, чудодеен, емоционален, взривяващ и за щастие, и тази година  сцената на Античен театър Пловдив  е включена  в турнето на  емблематичния изпълнител  Георги Христов!

Забавата и взривяващата емоция, красивата обстановка под звездите на Тепетата  и мистичното излъчване на Античния театър  гарантирано дълго ще се помни!

Билети се продават в системата Ивентим БГ и  във всички каси в гр. Пловдив.

 

 

Stern възражда историческата сграда върху стена на Халите

Таня Грозданова

Скоро всеки, който минава покрай No Sense-а, ще може да види как е изглеждала Узун чаршия. Главната търговска улица на  Филибето от онова време, когато керваните са спирали да нощуват в Коршум хан, оживява на северната стена на търговски център Хали от ръцете на известният пловдивски графити артист Димитър Механджийски- Stern.

 

Поредният му шедьовър показва как е изглеждал пейзажа на изток погледнат фронтално срещу хана от Узун чаршия. Митко пресъздава историята по черно-бяла архивна снимка, която е дигитално оцветена.

След обяд го мори августовското слънце, което пече жестоко в гърба му, но той продължава да твори, като се подкрепя с течности.

Освен това, точно тази стената не е най-благоприятното платно, заради прозорците и решетките, които накъсват цялостното възприятие, споделя ми твореца с леко съжаление в гласа.

Обаче става чудесно, цветно и живо! И ще остане, подкрепят го минувачите, които се спират, за да го наблюдават с интерес.

Припомняме, че през юни 2018-а Механджийски вдигна Капана във въздуха върху калкан на Ядрото.

А миналата пролет Насимо настани трайно мира на гърба на Халите.

Красивите графити в Капана се раждат от големи български творци, като част от Капана фест през последните години.

 

 

 

След два успешни гастрола това лято, на бургаска и варненска сцена, ансамбъл „Тракия“ се качи отново на Античен театър –Пловдив, за да зарадва своята най-вярна публика. Концерт-спектакълът под мотото "ЗАЕДНО 2020“ се състоя пред запълнен капацитет, съобразен с всички епидемични мерки и указания.
Повече от час и половина любителите на българското фолклорно ансамблово изкуство се наслаждаваха на истинска феерия от песни и танци, представени по неповторим начин от „Тракия“ и гостуващия ансамбъл „Странджа“- Бургас. Артистите от двата ансамбъла се качват за втори път заедно на античната сцена, за да омагьосат публиката със своите изпълнения. Певиците от двата състава дадоха силно начало на програмата със „Земята на Орфей“, част от новия едноименен спекаткъл, спечелил наградата „Кристална лира“ (2019).

Акапелното изпълнение на „От долу идат“ пък въвлече публиката в дълбините на мелодиите, предавали се от поколение на поколение, останали живи и днес. Колоритното „Хоро от София“ на „Тракия“ за пореден път повдигна емоциите на зрителите.

Общо 15 музикално-танцови картини пренесоха зрителите в магията на неравноделните ритми, показващи духа, обредите и обичаите на част от фолклорните области - Тракия, Странджа, Родопи, Шоплука и Северна България. Танцьорите зарадваха пловдивчани и гостите на града още с „Крайдунавски танци от Видинско“, „Първомайски майсторлъци“, „Каруцари“ и др. Богатството на българските традиции бе разказано и с багри и цветове от пъстрите костюми на артистите, вплели орнаментиката и шевиците на всяка област.

Публиката изпрати на крака с бурни аплодисменти 100-те музиканти, певци и таньори от двата ансамбъла, които завършиха спектакъла с общото изпълнение „На сгляда по Димитровден“ по хореография на Марио Егов - гл. худ. р-л ПФА „Странджа“-Бургас.

 

Източник: Plovdiv Old town /official/

 

 

Темата е „Събудих се и видях града различен“

 

 

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) обяви конкурс за литературна творба на тема „Събудих се и видях града различен“.

 

Конкурсът се организира от екоинспекцията за втора поредна година. Той е инициатива от кампания „Европейска седмица на мобилността“, чиято тема за 2020 година е „Чиста мобилност за всички“ и която ще се проведе под мотото „Избери как да се придвижиш“. Кампанията е обвързана с европейската идея за постигане на нулеви въглеродни емисии на континента до 2050 година, която може да бъде осъществена чрез комбинация от методи, включително насърчаване на решения с ниски или нулеви емисии за обществения и индивидуалния транспорт, както и ходенето пеш и колоезденето.

 

Не са поставени никакви ограничения за жанровия избор или за възрастта на участниците. Всеки, преоткрил твореца в себе си, може да изпрати своето стихотворение, разказ, приказка, басня, есе, с които да сподели лична история, въображаема ситуация или свои размисли. В обявата са изброени изисквания към литературните творби: съдържанието да е свързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2020, да са увлекателни и оригинални, да са добре структурирани и аргументирани, а също така - да са написани грамотно.

 

Срокът за участие е 15 септември. За най-добрите трима автори са предвидени тематични предметни награди и грамоти, а всички, включили се в конкурса, ще получат възможността да участват в бъдещи организирани от екоинституцията събития.

 

От РИОСВ – Пловдив подсказват и някои идеи към участниците: “Тази година всички ние станахме свидетели на нагледна демонстрация, макар и по лош повод и наред с редица негативни явления: вследствие на наложената социална изолация и ограничения трафик, усетихме промяна в градовете.

„Оставихме автомобилите. Отложихме далечните пътувания. Забавихме ход, разхождахме се пеша. Въздухът стана по-чист, а шумът около нас намаля. Появиха се редица сателитни снимки, показващи визуално намаляването на вредните емисии по света. Заваляха съобщения за благоприятния ефект върху някои животински видове и тяхното завръщане на територии, на които не са се срещали от дълго време. Дали е възможно да променим модела си на поведение по отношение на придвижването и транспорта в градска среда за постоянно, да намалим замърсяването в населените места и колите да отстъпят повече място на хората? Как това би се отразило в здравословно, екологично, социално и емоционално отношение върху нас?“.

Пълните условия на конкурса и начинът, по който може да се участва, са публикувани на интернет-страницата на РИОСВ – Пловдив. За разяснения са налични и следните контакти: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и 032 627 466 (вътр. 3).

 

Очакванията на организаторите са да получат стойностни и вдъхновени от темата произведения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страница 1 от 1736

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…