Капана.БГ

Капана.БГ

Бирата и хумора под тепетата вървят ръка за ръка повече от два века

Първата бира в Пловдив, знаете, е произведена през 1881 година, а първото хумористично издание „Кукуригу“ излиза през 1882 в града, така че те са си заедно от врем оно и вървят за ръка под тепетата. С тези думи големият пловдивски карикатурист Ириен Трендафилов даде символично начало на изложбата „34 пълни и 11 празни халби“ в рамките на Две-три бири фест.

Десетките гости на Ириен и специално дошлите за феста фенове на интелигентния хумор, веднага приеха предизвикателството на автора и гласуваха с празни кенчета за най-яката карикатура на 4 етаж в културното пространство Склада в Тютюневия град. Преди всеки да даде вота си за едно от 19-те изложени произведения „на смешно-биреното изкуство“ с удоволствие изпразни кенче в гърлото си, а някои и по две –три.    

„Благодаря на организаторите от Под тепето и Котка и Мишка за поканата да се включа в бирения фест с тематична изложба. Аз се потопих много на дълбоко в темата и опитах доста и различни видове бира. А както знаете тя върви освен с пържени картофки, преди и след ракия, и с много други работи… Та, тази изложба малко ми коства здравето на черния дроб ;) За този бирен фест дадох всичко от себе си!

Желая на организаторите успех и тази изложба да стане национална след това и международна,“ каза карикатуристът Ириен Трендафилов по време на откриването.

Още преди официалния старт на изложбата бяха откупени част от карикатурите. Най-вероятно от членове на Бирената партия, чийто Манифест Ириен цитира на церемонията с халба в ръка.

Ние няма да ви ги цитираме всички. Ще завършим само с чл.2, ал.1 „Всеки който е готов да почерпи е добре дошъл.“ И „Чрез светло пиво към светло бъдеще.“

 

Поредното издание на Street Masters приключва тази вечер в Пловдив с брейк танци. Събитието се провежда успоредно на площад "Централен" и във Военния клуб. Батълите и шоукейс танците ще започнат след 18:00 часа в центъра на Пловдив.

Снощи се проведе бийтбокс частта на събитието. На сцената на военния клуб се качиха майстори на естествените звуци от Япония, Франция, Белгия, Гърция и други части на света. Победител стана Алексиньо от Франция, който победи достоен съперник от Япония на финала, впечатлил публиката във Военния клуб, които гледаха и пяха заедно с бийтбоксърите цяла вечер. 

За шоуто тази вечер ще се погрижат отново брейк денсъри от целия свят, сред които майстори от Бразилия, Япония, Русия и Украйна.

Екипът на единствения дигитален гид под тепетата е в търсене на най – добрия сладолед в града и отново представя още 5 места, които е задължително да посетите и сами да изберете предпочитания вкус

Лятото още дори не е започнало, а вече търсим прохладата не само под сенките, но и в студените храни и напитки. От миналата година екипът на единствения дигитален гид под тепетата е в търсене на най – добрия сладолед в града и тъй като предлагането на вкусното изкушение постоянно се увеличава и разнообразява, ние подготвихме още 5 места, които е задължително да посетите и сами да изберете предпочитания вкус.


Започваме кратката си разходка по нагорещената Главна улица с любимците ни от Argento, където може да се насладите на истинско италианско джелато по старите рецепти, донесени в града под тепетата от италианските майстори сладкари и джелатиери. Препоръчваме ви вкуса на шам фъстъка, който предупреждаваме, че свършва бързо, a и плодовите варианти, които са предпочитани от децата и са подходящи за всички, които са на веган диета.  Джелатото в Argento никога не се замразява дълбоко и трайността му е в рамките на 2 – 3 дена. По този начин се гарантира, че сладоледът ще е винаги пресен, ще запази максимално вкусовите си качества, а поддържането на постоянна температура до максимум -14 градуса го прави подходящ за консумация целогодишно и няма нужда да се опасявате, че ще загубите всякакви усещания само след първата хапка.  


Продължаваме с едно място, което отвори през тази година в сградата на бившия Детмаг. В Gelato Leonardo се предлага богато разнообразие от вкусове и ако сте фенове на нестандартните, синият цвят на дъвката най – вероятно ще ви впечатли.


Още нещо нетрадиционно ще ви предложат и в сладкарница Молле, където пред вас приготвят тайландски сладолед на плоча. Вкусът е съвсем лек и освежаващ, Върху изстудяващата плоча се слага избраната добавка, залива се с мляко, а после сместа се разстила за няколко минути, за да се охлади. Накрая се навива на рулца и вече държим в ръцете си нещо сладко, студено и автентично.

Къде още да си доставите приятна емоция и прохладна радост за сетивата и небцето вижте в Lost in PLovdiv.

 

Хърватската писателка разглежда теми като: прикриването и премълчаването на истината, домашното насилие, следвоенната омраза и етническите прочиствания

Пловдив и Бачково са място на действие на предстоящия роман на хърватската писателка Ивана Шоят-Кучи „Езан“, който ще излезе в Хърватия през есента на тази година. Романът е исторически и действието му се развива през XVI век в рамките на Османската империя. Част от събитията се случват в Пловдив и Бачково, друга - в Одрин и различни места на тогавашната империя.

Ивана Шоят разказа на срещата си с читатели на Пловдив чете във Винтидж хаус в четвъртък за романа и представи току-що излезлия си на български език най-успешен роман досега - „Унтерщат“. Това е книгата, спечелила едновременно най-големите литературни награди в родината й. Преведена е на много езици.

Поради странни игри на съдбата или лошо изиграни карти в романа се случват най-прекрасни или най-трагични неща. Жени от един род, но принадлежащи към различни поколения, се сблъскват на фона на безсмислието на войните и диктатурите, които водят само до човешки трагедии. Заглавието на романа идва от немското название на частта на Осиек, наречена Долни град (Unterstadt). Всъщност тази дума е избрана, защото в романа се описва животът на четири поколения жени от семействата Рихтер и Шнайдер, с немско потекло. Повествованието започва с кризата на последната жена от фамилията, реставраторката Катарина, която изненадващо решава да се върне от Загреб в родния си град Осиек, където научава вестта за скорошната смърт на майка си, но и доста неща за собствената си идентичност. Нейното семейство традиционно е премълчавало всички нещастия и трагедии и така Катарина всъщност не знае почти нищо за родителите и баба си, тоест и за собственото си потекло и истинска същност. В търсенето на сведения за семейното си минало най-много ѝ помагат приятелката на баба ѝ Йозефина, старите фотографии, спомените и градският архив. По този начин чрез образа на блудната дъщеря Катарина постепенно се разкрива историята на фамилията, обхващаща широк период – от края на деветнайсети почти до началото на двайсет и първи век.

Това е книга за мълчанието на жените, за историческата памет, за оцеляването… Представен е животът на няколко поколения – прабабата, бабата, майката и самата героиня, която достига до премълчаваните истини в рода си – за семейния им живот, за провалените им бракове. Романът е любопитен с това, че показва женската гледна точка към темата за войната – Първата и Втората световна война.

Интересен факт от личната биография на писателката е, че е участвала в Хърватската война за независимост (1991-1995), в която загубва любимия си. За романа си "Унтерщат" е използвала и проучвала исторически документи, отразяващи преживяванията на едно немско семейство в Осиек. Тя има и други романи, новели, разкази и есета, като основно се интересува от теми, свързани с различните аспекти на човешката природа, прикриването и премълчаването на истината, домашното насилие, изнасилванията, развода, следвоенната омраза и недоверие, етническите прочиствания и други.

След година отсъствие, четения в Манхатън, Бруклин, Колумбийския университет, Георги Господинов се завръща в България.

Издателство Жанет 45 има удоволствието да ви покани на среща с Георги Господинов и „Всичките наши телa” на премиера в Пловдив в рамките на Литературен фестивал Пловдив Чете 2018. Тази неделя от 19 часа в културното пространство Склад в Тютюневия град, ул „Екзарх Йосиф” 16. С участието на Гергина Кръстева и Манол Пейков.

 Премиерата в София ще се състои на 21 юни, четвъртък, 19 ч. в Младежки театър „Николай Бинев”, бул. „Княз Ал. Дондуков” 8. Модератор Надежда Радулова, чете Малин Кръстев и с участието на още приятели. Организира се от Издателство Жанет 45 в партньорство с Младежки театър „Николай Бинев” четене и разговор с публиката за всичките наши тела и истории.

Тези срещи винаги са събитие и глътка въздух - не пропускайте!

Вход - свободен.

На 17 юни (неделя) от 17:00 до 19:00 часа  Пловдивски Културен Институт ще бъде домакин на специалното гостуване една вълнуваща среща отблизо с Диана Дафова - „Музика от Космоса – музиката, която лекува”. Едно различно, докосващо и съкровено споделяне за музиката през сърцето,  таланта и живота на завладяващата Диана. 

Срещите отблизо с Диана Дафова са част от глобалния  културен проект за обединение на света ”Един свят в хармония” благословен на лична среща във Ватикана от  Папа Франциск през септември 2017 година. За първи път в Пловдив Диана Дафова ще сподели този откровен замисъл и средство за разпространение на посланието на проекта за изграждане на единство в световното многообразие, хармоничен живот и духовно развитие на човечеството.

Като резултат от множество отправени запитвания относно любопитната информация, свързана с написването на всяка песен, източниците на вдъхновение и интереса към позитивното енергийно въздействие на нейната музика, Диана създаде и нов формат за близки срещи със своите почитатели. Те позволяват на присъстващите да вникнат в специфичната музика и послание на твореца без преградата на „голямата”сцена. Чрез тях аудиторията има възможност да се доближи до харизматичната личност на Диана Дафова, нейната човешка топлота и откровеност, позитивните й нагласи и добронамереност.

Научно направени изследвания през последните месеци доказаха многократно силния заряд на нейните композиции и лечебните свойства на гласа й, които аудиторията ще почувства.

 

За качествата на полическите и икономически анализи на един автор най-добре можем да съдим след време, когато ги препрочетем и видим, че прогнозите в тях са се сбъднали, така политическият анализатор Алекс Алексиев подчерта стойността на текстовете в книгата на Илиян Василев "Quo Vadis Bulgaria 2018 : Втората вълна на прехода", която беше представена пред пловдивска публика по време на фестивала „Пловдив чете“. Премиерата на книгата беше организирана от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, което е и издател на произведението. Срещата с пловдивчани се състоя в Постоянната експозиция на художника Енчо Пиронков към Градска художествена галерия - Пловдив в Стария град. След първата си книга за глобализацията „Завръщане в историята“ Илиян Василев предлага на читателите своите анализи и коментари за българо-руските енергийни проекти, за Русия на Путин и влиянието ѝ върху българския обществен живот, за еврозоната и „Шенген“ и по други остродискусионни теми.

Навършвайки 60 години, авторът на "Quo Vadis Bulgaria 2018 : Втората вълна на прехода" смята за свой обществен ангажимент да сподели с българските граждани своите наблюдения и анализи, плод на професиалните му занимания и срещи. Той не скри от публиката, че замисля свой медиен проект.

Илиян Василев е почетен председател на Българския кономически форум, както и  на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Член е на УС на Българската Асоциация за външна политика, заместник-председател е на българския Реформ Юнион клуб, автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност.

В края на работната седмица той представи книгата на Васко Начев „С дъх на петрол. Митове и реалности. Код: енергиен“, богато илюстрирана с карикатури на Кирил Мавров, в Постоянната експозиция на Енчо Пиронков в Стария град.

 

 

Страница 1 от 1189

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226