Капана.БГ

Капана.БГ

Специална селекция от най-новите български филми, излезли послединте месеци, предлага LUCKY Дом на киното в идната седмица. 7 от впечатляващите български заглавия, които пълниха салоните в последните месеци ще изпълнят програмата на арт-киното на Пловдив в следващата седмица. Освен тях, в събота предстои и специален открит урок с режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, както и прожекция на техния филм „Слава“.

Премиерното заглавие за тази седмица е новият български „Привличане“. Романтичната комедия разказва за младата учителка по история Лора (Яна Маринова), която се бори за директорски пост с амбициозна и коварна колежка, изиграна от Койна Русева. Във филма има и много танци, което се превръща в запазена марка на Яна Маринова. На екрана са събирани плеяда от български артисти, сред които Башар Рахал, Луиза Григорова, Владо Пенев и други.

През идната кино-седмица в LUCKY Дом на киното ще може да гледаме отново и Вездесъщият, който ни замисли за тайните и нахлуването в личния живот в края на миналата година. В програмата са включени и актуалните заглавия „Посоки“, „Дъвка за балончета“, „Възвишение“, „Нокаут или всичко, което тя написа“ и детската история „Лили рибката“.

В събота, 24 февруари, от 16:30 часа ще се проведе и майсторски клас с Петър Вълчанов и Кристина Грозева – режисьорите на „Урок“ и „Слава“. Те ще говорят пред публика на тема „Работата на режисьора с актьора“. В 19 часа предстои и прожекция на по-новия им филм „Слава“, след което те ще бъдат на разположение за въпроси от гостите.

Култовите български банди – Хиподил, Контрол, Ревю и Нова Генерация  се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в столичната зала Арена Армеец. На 21 април 2018 г. легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок и създатели на  ъндърграунд културата в края на  80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват хиляди фенове в оригиналните си състави, както и с новите си попълнения. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо в тези състави, някои от любимите за цели поколения култови песни. “Бате Гойко”, “Най-щастливият ден”, “Под шарената сянка”, „Само двама” и още много класики ще звучат под мотото „Въпреки всичко!” – въпреки забраните, въпреки омразата, въпреки егото, въпреки разделите, въпреки времето, въпреки състоянието… Интересен факт е, че всяка от тези групи навършва 30 години от създаването си през 2018-та година.
 
Без съмнение, това ще бъде най-големият български рок концерт правен до сега, (а евентуално и след това), а датата 21 април 2018 г. ще бъде “най-щастливият ден” за хилядите фенове. Организаторите издадоха за Капана.бг, че немалък процент от продадените досега билети са закупени от пловдивски меломани.

Билетите за неповторимото музикално събитие на 21 април 2018 г. в зала “Арена Армеец” вече са в продажба on-line в системата на Еventim.bg. Цената им е 35 лв. за терен. От днес се пускат в продажба и няколко сектора със седящи места на цена 40 лв за билет. В деня на събитието и на място билетите ще са съответно по 45 и 50 лв.

Билети за ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ могат да се закупят още от: касата на EVENTIM (ул. "6-ти септември” 58, ет 1), щанд на EVENTIM в The Mall, Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, Office1Superstore, OMV, Orange Center, Usit Colours, Български пощи, Строежа, Вастелс България, магазини Технополис, книжарница „Бард“ и други.

Организатор на събитието е SKD SOUND, които стоят зад паметните концерта за ценители - в Зимния дворец през 2006 г. с Хиподил, Ъпсурт и Ревю и през 2009 г. с Хиподил, Ревю и Контрол. Съорганизатори са екипът на STROEJA, който поема реализирането на продукцията и екипът на REJOY.

Район „Централен“ и  бар „Котка и Мишка“ подават ръка на малките майстори на мартенички от Центъра за настаняване от семеен тип на ул. "Лъджене" и Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“

Заповядайте на 27. и 28. февруари между 14 и 17 ч., за да подкрепите каузите на децата е да разберете за какво набират средства   

В навечерието на Празника на мартеницата, 1-ви март, район „Централен“ съвместно с бар „Котка и Мишка“ организира благотворителен базар за Центъра за настаняване от семеен тип на ул. "Лъджене", гр. Пловдив и за Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“, гр. Пловдив. На 27. и 28. февруари между 14 ч. и 17 ч.  двете организации ще изложат в Капана мартеници, които децата и младежите собственоръчно изготвят всяка година по повод пристигането на Баба Марта.

Центърът за настаняване от семеен тип на ул. "Лъджене" планира да използва набраните средства за летния отдих на децата през 2018 г., а КСУ „Олга Скобелева“ ще добави сумата от продадените мартеници към вече частично събраната за закупуване и монтаж на външен асансьор на сградата на комплекса.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов благодари за подкрепата на екипа на „Котка и Мишка“ и призовава повече частни организации да подават ръка на деца в неравностойно положение. „Всеки, който полага труд заслужава да бъде възнаграден.  Вярвам, че децата ще бъдат удовлетворени от постигнатото,“ коментира Стаменов.

Директорите на двете организации, които се намират на територията на район „Централен“, канят всички жители и гости на град Пловдив на благотворителните базари. Районната администрация ежегодно съдейства за организацията на тези инициативи, като последната беше в средата на м. декември 2017 г.: КСУ „Олга Скобелева“ изложиха в продължение на 5 дни ръчно изработени картички, свещи и други Коледни сувенири на базара „Коледа в Капана“. Децата от центъра на ул. „Лъджене“ имаха свой щанд във фоайето на районната администрация на ул. „Хр. Г. Данов“ 39.

 

Пловдив е бил в рамките на Българската държава преди османското нашествие едва около 170 години

Тръхълмието било пълно с кръчми по време на Кръстоносните походи

Жив град ли е бил Пловдив между 600 и 764 година? Отговор на този въпрос търсеха гостите на поредната среща на Пловдивското историческо общество в Петното снощи. В този така драматичен период от Средновековието много градове загиват при голямото нашествие на варварите във византийските земи. И нищо чудно Филипопол да е бил един от тях. Най-малко трудно можем да твърдим обратното- че градът е живял и е бил някакъв административен или търговски център в този период, тъй като в рамките на почти 2 века няма никакви сведения. По същото време материални и писмени следи от живота в Несебър се откриват, тъй като е бил на територията на Византия, но от Пловдив не, защото не е попадал в нея. Това е периодът, в който в Тракия са шествали авари, имало е нашествия от славяни и е властвала чумата.

Прекъснал ли е животът в Пловдив в този период от почти 2 века? Не знаем. Но нямаме данни за живот, отговори гостът на снощната среща на Историческото общество-  доц. Камен Станев. Пловдив отново се появява в исторически извори през 784г., при похода на Ирина, допълни той.

Доц. Станев подчерта, че не Крум, а Маламир първи вкарва Пловдив в границите на Българската държава през 30-те години на девети век. До 970 година тази територия в Тракия си е българска, до похода на Светослав, който завладява града.
Десетилетията между 10 и 11 века също са възлови в живота на Пловдив. Тогава тук Византия  заселва арменци- павликяни. Много войнствено население. То е многобройно и играе важна роля в историята на Пловдив. Градът по това време става огромен, с преселението на българи от Североизточна България, избягали от атаките на печенегите. След два века липса на извори за града следват век и половина на богато наследство от такива, разказа доц. Станев.

После се спря на трите Кръстоносни похода, които минават през Пловдив. От този период се споменава, че по Трихълмието има много кръчми. Те са били разположени по северозападните склонове на Небет тепе. При третия поход на Барбароса, 3 месеца армията му седи тук. От този период изворите описват града като голям и много богат. Което не пречи на кръстоносците да го подпалят частично като си тръгват. След кръстоносците идва Калоян, който през 1205 превзема Пловдив, а градът обезлюдява. Населението се преселва на север. След Калоян градът попада за кратко в Латинската империя.  А при Иван Асен II се връща в пределите на Българската държава. После отново се превзема от Византия, но скоро пак става български. За да дойдат османците. Пловдив първи пада под византийско власт и последен се освобождава. Общо градът е бил в рамките на Българската държава около 170 години.

Цялата история на Пловдив, и в древността, и в Средновековието, а и по време на Възраждането, се е градяла на Трихълмието и цитаделата на Небет тепе. Мястото е толкова специално, сакрално. И затова трябва да се съхранява в автентичен вид. Това смята доц. Станев. Той е категоричен, че туристопотокът към Небет тепе трябва да се ограничи. Всичко горе трябва да се пази, съхрани със запечатка, защото всяка възстановка би била историческа лъжа.

Намесата на Небет тепе трябва да е максимално ограничена. Всичко, което се прави в средата там, трябва да е умерено. Затова съм противник на идеята за изграждане на нови подходи и точки за наблюдение, заяви доц.  Камен Станев.

Почина емблематичният директор на Народна библиотека „Иван Вазов” проф. Радка Колева, съобщиха от културната институция. Именно с Пловдивската народна библиотека бе свързан целият професионален и творчески живот на Радка Колева.

Радка Колева е родена на 26 септември 1943 г. в с.Чехларе, Пловдивска област. Завършва висше образование в Институт по културата в Ленинград /Санкт Петербург/, Русия. Професионалният й път в библиотека „Иван Вазов“ започва в отдел „Обслужване“, а по-късно работи в Справочно-библиографския и информационен отдел.  През 1976 г. специализира в Националната библиотека на Франция. Проучва опита на водещи библиотеки в Чехия, Германия, Полша, Унгария, Великобритания и Италия, който прилага в дейността на Пловдивската библиотека. От 1978 г. е заместник-директор. През 1985 г. защитава докторска дисертация.

От 1988 г. Радка Колева е директор на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Тя е не само добър управленец, но и изследовател и научен работник в сферата на библиотекознанието, книгознанието и разкриване на книжовно-документалното наследство на библиотеката. През 1989 г. получава научното звание „Старши научен сътрудник“ II степен.

Радка Колева утвърждава НБ “Иван Вазов“  като водеща културна институция не само в Пловдив, но и в цялата страна. Тя преподава във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където през 2008 г. става професор.

Проф. Радка Колева е удостоена с редица престижни награди и отличия – орден „Св.св. Кирил и Методий“ I степен /1985/, Юбилеен възпоменателен знак „110 години от Съединението на България /1995/, почетното звание „Следовник на народните будители“ /2002/ и др. През 2003 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

Радка Колева беше уважавана и обичана от колегите и приятелите й.

Поклон пред светлата й памет.

Поклонението пред тленните останки на проф. Радка Колева ще се състои от 11.00 до 13.00 ч. на 25 февруари /неделя/ 2018г.

Във връзка с това НБ „Иван Вазов“ – Пловдив уведомява своите читатели, че на 25 февруари /неделя/ 2018 г. библиотеката няма да работи.

Конкурс за иновативна социална идея обявява Националният алианс за работа с доброволци по проект от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Той е отворен за млади хора на възраст от 14 до 35 години, без ограничения за социалния им и професионален статус. В него могат да се включат и ученици, студенти, безработни младежи с интересни идеи в сферата на социалното предприемачество, работата с уязвими групи и етноси.

Срокът за кандидатстване е до 15 март 2018 година. Желаещите да реализират свой проект за позитивна промяна в Пловдив трябва да попълнят кратък формуляр с въпроси на електронен адрес тук

Организаторите ще подберат 15 младежи с най-иновативни идеи, които в рамките на една година ще развиват и надграждат умения, заедно с експерти от фондация „Национален алианс за работа с доброволци”.

Инициативата е по проект „Младежка социална зона” -  част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“  и цели да осигури на младите хора в Пловдив възможност да проектират и реализират свои собствени идеи в полза на местната общност, уязвими групи, хора от различни етноси и малцинства. Обучителната програма ще даде възможност на одобрените и за частично финансиране при реализация на проектите им.

Повече информация за проекта и програмата, може да откриете на www.starters.bg

 

Петък, 23 Февруари 2018 09:45

Радио "Провал" С DJ Peterboy

В това издание на бързо набиращото популярност събитие гост ще бъде един наш добър приятел, радиоводещ и меломан - DJ Peterboy. Напълно в унисон с настроението през най-любовния месец от годината той ще ви пуска песните, на които вашите бащи навремето са сваляли майките ви. Ако искате да чуете грамофонните плочи с музиката, на които най-вероятно сте били заченати и да разберете как са се забавлявали преди две поколения, датата е 23.02. петък от 21ч. в Groove Music&Art.

Страница 1 от 1037

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…