Капана.БГ

Капана.БГ

Галерия Marina Franzetti представя „Коледен експрес“ – самостоятелна изложба акварел на Динко Ангелов. Откриването е насрочено за днес, 4-ти декември, понеделник, от 18.30 часа. Експозицията ще продължи до 31.12.2023 г.

 

Динко Ангелов е роден 1972г. в град Пловдив. През 2004 става бакалавър към СУ“Климент Охридски“ със специалност Педагогика на Изобразителното изкуство. След това специализира в Кунстакадеми в Дюселдорф живопис. 2016 г. има две номинации за живопис на Балканското квадрианале в Стара Загора и редица участия в изложби. На 7 г. получава подарък от баща си немско влакче. От тогава става фен на локомотивите особено парни.

 

„Настоящата изложба е акварел, защото тази техника най-добре изразява връзката на огъня с водата. Изложба за малки и големи, защото влакчетата ни връщат към детството особено по КОЛЕДА!“, споделя художникът.

ДПХ открива Годишна изложба

 

Всяка година в навечерието на най-светлите празници – Коледните, Дружество на пловдивските художници представя своята най-голяма изложба, с която по своеобразен начин изпраща старата година, прави равносметка на постигнатото през настоящата и отбелязва успехите на свои изявени членове, които са демонстрирали ярко присъствие в културния живот на дружеството през годината.

 

Откриването е на 5 декември от 18:00ч. в Зала „2019“ към Градската художествена галерия на ул. „Гладстон“№ 32.  Ще бъдат връчени Годишните награди, които се определят от 5-членно жури в категориите:  живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор. Един от художниците ще бъде отличен с „Наградата на Кмета на Пловдив“, традиция от последните 12 години.

 

Всички призьори, участници, гости и приятели ще бъдат поздравени от новоизбрания председател на ДПХ Лидия Симеонова.

 

Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023г.  Изложбата е с вход свободен и може да се разгледа до 31 декември.

 

Дружеството на пловдивските художници, основано през 1990 г., е сдружение с идеална и нестопанска цел. Една от основните му задачи е да популяризира творчеството на своите членове. Дружеството е приемник на Групата на пловдивските художници – СБХ и понастоящем обединява над 400 творци на регионален принцип.

 

Членовете на Дружеството работят в областта на различните визуални изкуства: живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, алтернативни форми, кураторски проекти. Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

 

Дружеството осъществява редица прояви, като основно място заемат изложбите: общи, групови, гостуващи и самостоятелни. Дружеството осъществява контакти както с подобни структури в страната, така и с такива извън страната.

Понеделник, 04 Декември 2023 13:35

Поетът Пейчо Кънев гостува в Пловдив

Поетът Пейчо Кънев ще представи двете си нови книги „Писма до Цветаева” и „Излизане от тъмното” и ще чете избрани стихотворения от тях на 05.12 (вторник) от 19:00 ч. в „Петното на Роршах”, Пловдив.

 

 

За книгите:

 

„Не е въпрос на вкусове и на харесване, когато Поезията те блъсне челно. Когато думите не са хубави или лоши, оптимистични или суицидни, слънчеви или в затъмнение, а единствено възможните, разбираш, че си срещнал Поет и че тази среща всъщност е… неизбежна. Такава ще е съдбата на бъдещите читатели на „Писма до Цветаева“ на Пейчо Кънев. Твърдя го от пресен личен опит. Това не е е книга, която ще затвориш на 13-а страница и ще продължиш следобед или вдругиден. Сгъстената емоция просто не те пуска, докато те разхожда през света и хората, без да напуска в същото време килията на сърцето.”

 

Камелия Кондова за „Писма до Цветаева”

 

„Излизане от тъмното“ е озаглавил най-новата си стихосбирка Пейчо Кънев. Тъмнината в нея е многогодишна, сложноцветна, увлича те с аромата си, понякога те смачква… И точно като Орфей Пейчо Кънев не спира да се обръща назад, към тъмното, от което излиза, докато се качва нагоре, при живите… И много любов има в поезията на Пейчо Кънев. Вероятно любовта е тази, която винаги чака излизащия от мрака, навлизащия в него… „Излизане от тъмното“ е книга за живеенето в светлосенките на думите поради някого. Книга за пораженията и провалите, и въпреки тях. Обезпокоена, обезпокояваща поезия.”

 

Йорданка Белева за „Излизане от тъмното”

 

Пейчо Кънев е поет, преводач и редактор. Автор е на 12 книги с поезия и един сборник с разкази, издадени в България, САЩ и Индия..Той е сред най-публикуваните съвременни български поети на английски с множество публикации в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Индия и други страни. Превел е от английски език 40 книги, като сред тях са нобеловите лауреати Сол Белоу, Джон Максуел Кутсѝ и Ърнест Хемингуей. За себе си твърди, че е „единствено поет, а всички други неща, с които се занимава, са приятно допълнение“.

 

Събитието във Фейсбук

 

 

,,Държавен куклен театър – Пловдив“ представя на 03.12.2023г. от 19:00 премиерата ,,Ромска сватба“. Събитието е част от проект „Образователният театър, инструмент за подобрена информираност за изкуството и културата на ромския етнос в България“, по който работи НЧ „Димитър Пешев“.

 

Какво се случва когато родителите уреждат брак на децата си? Какви са терзанията на младата ромска душа? Дали съдбата ще бъде благосклонна към една невъзможна любов? Парите или любовта са по-важни? И къде е конят?

 

Отговори на тези въпроси и още много други ще ги получите от откачен художник, луда баба, млад дядо, нещастен младоженец, щастлива булка, влюбена сестра, бедни родители, богата свекърва и един кон.

 

Кога: 03.12.2023г.

Къде: Държавен куклен театър – Пловдив

В колко: 19:00 часа

Вход свободен

Очакваме ви!

Участват:

Ана-Мария Михайлова

Андрей Стоянов

Георги Кочев

Джулия Христофорова

Ива Казева

Ива Кърлиева

Симеонка Йосифова

Ставри Колев

Тодор Митев

Сценарий и режисура: Донка Кьосева

Ценители и приятели на Янко Ненов изпълниха първия етаж на Градската галерия (ул. „Княз Александър I“ №15, за да се порадват на най-новата му изложба „Dolce far niente или Сладостта от безгрижието“. Публиката винаги очаква изненади от художника и той отново я сюрпризира с новите си произведения. Този път многофигурните му игриви композиции са рисунки с японски акварелни бои и моливи, акцентирани с преге върху върху ръчна хартия Fabriano Artistico.

 

Въпреки пъстрите сюжети, наситени с лекота и завладяваща динамика, заглавието на експозицията е сякаш подвеждащо. Създаваните цели три години персонажи са впримчени в причудливи движения, впрегнати са в действия, които по-скоро създават безпорядък. А дали безгрижието не е измамно и забавлението – лукаво?

 

Както проницателно отбеляза в словото си на откриването на изложбата Мария Капон – отдавнашна ценителка на творчеството на Янко Ненов:

 

„Сладостта от безгрижието винаги стои отстрани, но то обикновено е родено от много загрижен човек, който ни разказва, че можем да бъдем разноцветни, персонално свободни, плуващи, летящи и може би лично щастливи…Моят превод е такъв – авторът ни дава цялото щастие, цветове и вкус към живота, и своята ирония, че не успяваме да видим свободата на хората като общност. Може би сега е времето да се видим в неговото огледало. Защото лодката е от картон, ние имаме точно толкова време, колкото има картона, да се стопи във водата на живота ни. И имаме само посоката на светлината, а къде е брегътът? Това ни пита той. И всички пак трябва да видим това огледало. Защото сме заедно в лодката.“

 

Изложбата може да се види до 31 декември.

Танцово студио Magnifique кани на Коледен концерт на 17-ти декември 2023 г. в зала „Пловдив“, хотел SPS. Поради огромния зрителски интерес децата ще изпълнят концерта два пъти – от 16:00 ч. и от 18:30 ч. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

 

В концерта ще видим демонстрации, солистични и групови изпълнения на учениците от танцовото студио от Babyballet класа (на възраст от 2,6 до 4г.), както и от всички класове по Класически балет и палцова техника за начинаещи и напреднали, и класа по Модерни танци.

 

Ще се насладим на красива класическа музика от различни балетни спектакли сред които – „Жизел“, „Копелия“, „Спящата красавица“, „Дон Кихот“ и др. Ще видим различни танцови стилове – класически, съвременен и характерен танц. В концерта ще се включат близо 130 участници, които ще разкрият своя творчески потенциал със заразяващата си енергия, докосвайки ни до различните форми на изкуството-истинско разнообразие и професионализъм!

 

Талантливият екип на школата, работещ с много любов и отдаденост ще представи своите резултати. Преподаватели: Нора Маршаха – ръководител и основател на DS Magnifique, балерина в Опера Пловдив, преподавател по класически танци в НУМТИ „Добрин Петков“, Деница Сапунджиева – главен преподавател и хореограф в DS Magnifique, Ралица Йонова – преподавател и хореограф, Таня Димитрова – балерина в Опера Пловдив, преподавател – хореограф, Русалия Игнатова – преподавател и хореограф.

 

Билети може да закупите на цена от 20 лв. – на рецепция в Dance studio Magnifique (хотел SPS, ет.3) с работно време от понеделник до петък, 17:00 – 20:30 ч. и в мрежата на Грабо.

 

Танцово студио Magnifique поднася своите специални благодарности за подкрепата на своите партньори – Община Пловдив – заместник-кмет Пламен Панов, „Кулинарна лаборатория“ – шеф Росен Чакъров, НУМТИ „Добрин Петков“ – Нели Попова-Коева, ателие „Меравел“ – Меглена Илиева, „Bella beuty“ – Изабела Босева, Grabo, Aspecta design.

 

Следете събитието за повече информация тук: https://fb.me/e/8j0CFxDoZ

Всяка година в навечерието на най-светлите празници – Коледните, Дружество на пловдивските художници представя своята най-голяма изложба, с която по своеобразен начин изпраща старата година, прави равносметка на постигнатото през настоящата и отбелязва успехите на свои изявени членове, които са демонстрирали ярко присъствие в културния живот на дружеството през годината.

 

Откриването е на 5 декември от 18:00ч. в Зала „2019“ към Градската художествена галерия на ул. „Гладстон“№ 32. Ще бъдат връчени Годишните награди, които се определят от 5-членно жури в категориите: живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор. Един от художниците ще бъде отличен с „Наградата на Кмета на Пловдив“, традиция от последните 12 години.

 

Всички призьори, участници, гости и приятели ще бъдат поздравени от новоизбрания председател на ДПХ Лидия Симеонова.

 

Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023г. Изложбата е с вход свободен и може да се разгледа до 31 декември.

 

Дружеството на пловдивските художници, основано през 1990 г., е сдружение с идеална и нестопанска цел. Една от основните му задачи е да популяризира творчеството на своите членове. Дружеството е приемник на Групата на пловдивските художници – СБХ и понастоящем обединява над 400 творци на регионален принцип.

 

Членовете на Дружеството работят в областта на различните визуални изкуства: живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, алтернативни форми, кураторски проекти. Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

 

Дружеството осъществява редица прояви, като основно място заемат изложбите: общи, групови, гостуващи и самостоятелни. Дружеството осъществява контакти както с подобни структури в страната, така и с такива извън страната.

Страница 1 от 2219

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…