Капана.БГ

Капана.БГ

Коледен концерт подготвя певецът Красимир Аврамов. Той ще се проведе тази вечер (12 декември) в ГДК "Борис Христов" от 19 часа. Човекът глас Красимир Аврамов ще представи шоу концерт в Пловдив, преди да замине за турнетата си в Сащ и Русия. С него на сцената ще се качат Калин Жечев - пиано, и Вълчан Вълчанов - обой. Изгряващата руска естрадна певица Галина Коротаева ще бъде гост-изпълнител.

Зрителите ще могат да се насладят на огнено шоу и хореография, изпълнена от балет "Веда джуниър". Билети на касата в ГДК "Борис Христов".

Произведоха зам.-областните управители в заместник-кметове на областта

Ректорът акад. Милчо Василев удостои Петър Петров със званието „народен представител“ пожизнено

Даже академичната библиотека хлопна кепенци за церемонията

С треперещ глас и сълзи в ъгълчетата на очите пое академичното си звание „доктор хонорис кауза“ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от Пловдив Менда Стоянова. Това се случи днес в Концертната зала на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства, от където дойде и титлата.

Припомняме, че имаше насрочена дата за церемонията преди половин година, но тя не се състоя заради заетост на държавния бюджетник, а номинацията ѝ скара преподавателите в учебното заведение.   

Водещата на празничния концерт бе не по-малко развълнувана от самата Стоянова. Конферансието обърка ударенията на някои фамилии, произведе заместник областните управители на Област Пловдив в зам.-кметове на Областна администрация. Накрая ректорът проф. акад. Милчо Василев се почувства длъжен да внесе поправка и обяви, че скъп гост е и народният представител Петър Петров, а той всъщност е заместник областен управител.  Благият Петров отвърна с усмивка.

Церемонията бе кратка, но поздравителният концерт с участието на студенти продължи над един час.

През това време на врата на библиотеката имаше залепена бележка, която указваше на читателите да посетят концерта, а ако не желаят може да си оставят книгите за връщане на портала.

Ректорът благодари искрено на Медна Стоянова за нейния принос в отпускането на целевата държавна помощ за ремонта и реставрацията на Жълтото училище. Той определи този ден като „велико събитие“ заради дългогодишното ходене по мъките в търсенето на тези средства. Акад. Василев прочете кратка биография на Менда Стоянова, а после от вълнение за малко да забрави да ѝ връчи букета. „Благодарение на вашите усилия това училище ще остане за децата поне още 100 години,“ обърна се той към новия доктор хонорис кауза.

„Не съм академичен човек и нямам пряка връзка с музиката. Изказвам огромна благодарност на колектива на АМТИИ за това звание! Аз може би не оцених достатъчно това, което за тях  е кауза от години. Радвам се, че тук в Пловдив ще запазим една национална светиня,“ каза в речта си пред залата Менда Стоянова.

На въпрос на Под тепето каква ще бъде темата на първата лекция, която ще изнесе пред студентите по изкуства, Стоянова каза, че още не е мислила по въпроса. Определено ще е нещо от моята сфера и ще търся връзката с изкуството, отговори тя.     

Пловдив ще получи 8 милиона лева за реализиране на проекта Европейска столица на годината през предстоящата 2018г. Това разкри председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, малко след като получи почетното звание Доткор хонорис кауза на АМТИИ.

Стоянова подчерта, че 8-те милиона ще бъдат отпуснати от държавата в рамките на следващите 12 месеца за целеви културни инфраструктурни проекти. Тя припомни, че седем милиона лева дойдоха под тепетата през тази календарна година. Това е доста голяма сума пари, която не се усвоява така бързичко и лесно, допълни Менда Стоянова.

Символът, който виждаме навсякъде, в изработения от студио ПУНКТ графичен знак

Шрифтът в логото е модерна кирилица. Произведен е от Фонтфабрик през 2017г. и позволява изписване на всички европейски езици

П. Вход. Пластове. Обхват. Идентичност. Седем тепета. Растеж. Арка. Трансформация. Амфитеатър. Вода. Портал. Врата. Река. Съхранение. Фонтан. Фасада. Заедно. Античен стадион. Това са само част от посланията на новия визуален подпис на Пловдив 2019. Всеки може сам, през собствената си фантазия и гледна точка за градската среда и живот, да разкодира актуалната от днес визуална идентичност на проекта Европейска столица на културата. Джамия. Алафранга. Храм. Хисар капия. Магнит. Превличане. Винил. Колодрум ако щете. Където и да погледнем, този символ изскача отнякъде. Вижте турските керемиди в Стария град. Или формите на калдъръма. Шарките по паважа. Прозорците на малките къщи в Капана. И дори прословутото кръгово на Водната палата. Тези форми са навсякъде около нас в любимия ни град. А от днес са и неговия бранд. Визия, с която наистина ЗАЕДНО можем да се гордеем.

Много хора инвестираха време и енергия, за да постигнат новата визуална идентичност на Пловдив 2019. Получи се нещо прекрасно, доволен от резултата е административният директор на Фондацията Кирил Велчев.

Точно 1 година преди старта на 2019-та дойде време да засилим много скоростта. Часовникът тиктака над главите ни. След шест месечна работа по нуждата от графичен знак, който да бъде подпис на програмата на Пловдив- Европейска столица на културата, дойде момента да ви представим еволюцията на нашето лого. Графичните дизайнери от студио ПУНКТ намериха правилната формула- да представят в едно и даденостите на Пловдив, и спецификите му, и сложната многопластовост на програмата за 2019г, каза на представянето на визията Светлана Куюмджиева- артистичен директор на Фондацията. Тя обяви, че новата визуална идентичност е в основата и на напълно обновения в графично и функционално отношение сайт на „Пловдив 2019”. За това са се погрижили хората от I- creative studio

Да представят идеите си за нова визуална идентичност преди повече от половин година са били поканени общо 4 студия, като Фондацията се спира на най-доброто предложение- това на ПУНКТ.

Наистина дадохме всичко от себе си, казаха авторите на изключителната визуална идея за идентификацията на Европейската столица на културата през 2019г. Красимир Ставрев и Георги Лазаров от студио ПУНКТ. Те подчертаха, че ползваната досега визуализация на Пловдив 2019 е била една добра типография, която е трябвало да бъде наградена графично. А новото лого да е облечено в смисъла на това ЗАЕДНО, което вече върви с хаштаг отпред.

Нашата цел като графични дизайнери бе да стигнем до графичен знак. И той се появи по най-естествения начин- символът, който е навсякъде. Тази форма може да бъде открита във всичко- от Античния театър до пръстовия отпечатък, символ на идентичността, обясни Красимир Ставрев. Логото им е изключително изчистено и много естетично. Резултатът е конкретен знак – графичен растер със седем линии в дъга, които предизвикват всякакви асоциации, но всички сякаш неразривно свързани с града и живеенето му.

Графичните дизайнери от ПУНКТ се спряха и на шрифта. Произведен е от Фонтфабрик през 2017г. и се казва UNI NUE. Шрифтът сякаш естествено пасна на графиката на логото. Тази овална модерна кирилица има 14 различни разчертания и позволява изписването на всеки европейски език, отбелязаха Краси и Жоро от ПУНКТ.

С обявяването на новата визуална идентичност на Пловдив 2019, стартира и мащабна външна и онлайн рекламна кампания на Европейската столица на културата. Над 70 билборда на ключови места в цялата страна ще бъдат брандирани с новото лого, а три видеа, изработени от студио Кламер, ще репрезентират новия визуален подпис на ЕСК 2019 по страхотен начин, с езика на светлината, музиката и изобразителното изкуство.

Изненадите тепърва предстоят. Имате да видите още много от новия визуален облик на Пловдив 2019, обявиха от Фондацията и ПУНКТ. А ние ги аплодираме за страхотния резултат от съвместната им работа.

Понеделник, 11 Декември 2017 13:14

Пловдив 2019 еволюира визуално

Вижте новото лице на Европейската столица на културата

Пловдив 2019 еволюира визуално. Европейската столица на културата вече има ново лице и нов графичен подпис, който ще презентира града ни в 12-те месеца до старта на мащабния културен проект, през цялата 2019г. и във времето след това. Новата визуална идентичност на Фондацията бе представена днес в Бий Боп кафе. Нейни автори са графините дизайнери от студио ПУНКТ.

Новото ни лого побират в себе си всичко– от хълмовете, хилядолетните сводове и арки, Античния театър, Римския стадион, реката, през къщите, храмовете, калдъръма, керемидите, българската кирилица и най-вече богатата ни многопластова история. И всичко това заедно в един символ.

Очаквайте подробности! 

Липсва проект и количествено-стойностна сметка

Ремонтът на Дома на Операта е другата битка на новия доктор хонорис кауза на АМТИИ Менда Стоянова

Таня Грозданова

Ремонтът на Концертна зала е другата лична битка на държания бюджетник. Това заяви в отговор на репортерски въпрос шефката на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова, която днес получи титлата „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив. Академичното звание ѝ бе присъдено от ВУЗ-а заради заслуги към привличането на средства за ремонта на Жълтото училище.

„Имаме разговори с министъра на културата и министъра на финансите. За съжаление, за да се работи за отпускане целево на средства за ремонт на Концертна зала, трябва преди това да има проект, който да е остойностен. В крайна сметка да се знае за какви пари се кандидатства,“ коментира Стоянова.  

Тя изрази съжаление как от много време се говори за ремонта на Концертна зала, но до ден днешен няма проект и няма КСС.

Министерство на културата трябва да си свърши работата, категорична е шефката на бюджета.  „Говорила съм с министър Банов. Той ми обещава, ама така това се случва вече няколко месеца, че интензивно ще работят не само по изработването на проекта, но и по избора на изпълнител, защото когато се отпуснат парите, това са бюджетни средства и трябва да се усвоят до края на съответната година. Така че трябва да има документална готовност за започване на ремонта.“

Мисля, че тук е и мястото на директора и колектива на Пловдивската опера също да оказват натиск върху МК да си свършат работата, апелира Стоянова. 

Голяма среща в Народната библиотека "Иван Вазов" предстои тази вечер за бъдещето на Гарнизонна фурна. Местната гражданска инициатива събира всички заинтересовани на Обществено обсъждане в конферентната зала на библиотеката. Срещата ще се проведе тази вечер (11 декември) от 17:30.

Поканата от местната инициатива:

"Може ли мечтите ми да се превърнат в реалност? Това е и основната концептуална рамка на клъстера "Градски Мечти" от програмата на Пловдив 2019. Една инициатива от началото на 2017г. е на път да се превърне в реалност. 

Бившата сграда на Гарнизонна фурна беше планувана за разрушаване от общината и бяха заделени 350 хиляди лв за това. Благодарение на инициативата и енергията на граждани и дейци на културата този акт бе предотвратен. Можем ли ние като гражданско общество да изградим духовен център, който да играе огромна роля в културното въздействие на града и в частност на района? Децентрализацията на културата, един от приоритетите на Европейските политики, в състояние ли е да се случи и в нашия град? Може ли сграда, изоставена от общината да се самосрути, да се превърне в жив център за съвременна култура и изкуство? Нека си зададем тези въпроси и много други на общественото обсъждане, което организират Инициативният комитет и движението Местна гражданска инициатива „Да спасим гарнизонна фурна“. 

Каним всички граждани да изразят своята позиция и заедно да намерим най-адекватния начин за превръщане на тази уникална сграда в Центъра за съвременно изкуство и култура. Това Пловдив го заслужава."

Страница 1 от 968

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…