Капана.БГ

Капана.БГ

Есенен концерт ще изнесе Арменскиякамерен оркестър с участието на диригент Врам Чифчиян и солист Божидар Братоев /цигулка/. Той ще се проведе в културния център Тракарт от 19:00 часа.

Арменски камерен оркестър е създаден от Арменски културно-информационен център гр. Пловдив, в отговор на желанието ни да покаже арменската култура и изкуство в града във всичките им аспекти .

Артистичните среди в града познават и уважават творческите търсения и артистичните възможности на сънародниците музиканти, които водени от Маестро Чифчиян имат достойно място в културния календар на Пловдив.

Прочутите музиканти Лия Петрова и Виктория Василенко ще свирят за първи път като дуо цигулка и пиано тази вечер в Стария град. Концертът им е част от есенната програма на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

25-годишната българка Лия Петрова е носителка на Първа награда от авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен” в Дания. Като камерен музикант тя се изявява на престижни европейски фестивали. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 получава медал „Моцарт” за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 тя е приета в Hochschule fur Musik und Theater Rostock при проф. Petru Munteanu. Следват наградите от международните конкурси „Тибор Варга“ (Сион), „Луи Шпор“ (Ваймар), Instrumenten Music Fond и др. Като камерен музикант Лия Петрова се изявява на престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерич и приятели” в Атина, където през 2011 си партнира с легендарната Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. През 2012 осъществява турне с DeFilharmonie, под диригентството на Phillipe Hereweghe.  А съвсем наскоро, през 2016, 25-годишната българка печели Първа награда на авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен” в Дания.  Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller /1690/.

Виктория Василенко е лауреатка в десетки международни конкурси. Печели първи награди от в България, Италия, Гърция, Чехия, Великобритания, Румъния, както и редица съпътстващи специални награди. През 2016 става Лауреат на Първа и Специална награда на Букурещската филхармония в един от най-престижните международни конкурси „Джордже Енеску“.  Носител е на „Кристална Лира“ за млад изпълнител на СБМТД и на Голямата награда на фондация „Д. Бербатов” за върхови постижения в областта на изкуствата. В периода 2009 – 2011 е стипендиант на фестивала за камерна музика „Музика Мунди” в Брюксел, Белгия, където свири с Фестивалния оркестър под палката на Максим Венгеров. Била е солист на Линкълнууд оркестър – Чикаго, Брюкселски камерен оркестър, Кралски оркестър – Ливърпул, Оркестър Класик ФМ, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония и др. Участва във всички престижни фестивали в България, както и в „Young classics Europe” – Германия, Музикална академия и фестивал „Сантандер” – Испания и др.
 
Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, Министерство на културата и др. Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив за 2017 година.

Поредната шеста изложба от проекта "Път на младите" се открива на 25 октомври от 18.30 часа. Културен център "Бялата къща" за близо година беше дом за творчеството на над 30 млади автори. Талантливи фотографи и художници, с различен темперамент, търсения, прозрения, с различна стилистика, но обединени от една "тема" - младостта.

В последната за 2017 г. експозиция свои живописни творби представят Галина Христова, Гергана Балабанова и Ренета Павлова. Поли Велкова провокира публиката с колаж, а Иван Иванов категорично се заявява с метални пластики.
Всички млади художници имат възможност да покажат новите си творби в поредицата от изложби през 2018 година.

Галина Христова
Родена е през 1989 г. Завършва СХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а по-късно специалност „Сценография“ в АМТИИ. Магистърската си степен получава в НХА, София.
Член е на Дружество на Пловдивските Художници от 2014 г.
Авторката участва в много групови изложби и пленери в страната - Пловдив, София, Бургас, Габрово, Боженци, както и в чужбина - Полша, САЩ/2016 - Междунaродно бианале „Артпроджект – Маями“ /представяне посредством мултимедия/.
Има и няколко самостоятелни изложби: през 2016  изложба-живопис „Грях, Страст, Време...“ – Галерия „България“ в София; Изложба-живопис „Между два свята“ – Пловдивски Културен Институт в Пловдив. През 2015  Изложба-живопис „Страст, Грях, Време...“ – Културен център „Радио Пловдив“. През 2014  Изложба-живопис „Душа, която търси“ – Арт-клуб „Жреци на Музите“ в София и Изложба-живопис „Пейзажи“ – хотел „Марица“ в Пловдив.
Галина Христова е носителка на   Първа награда в конкурс за графика – Торун, Полша през 2008 г. и на Наградата на Община Габрово и Градска Художествена Галерия „Христо Цокев” от Дамска Изложба-живопис – Габрово, 2009 г.
Художничката определя картините си като „живопис с графичен почерк“, подход, чрез който обвързва един  реалистично загатнат образ с абстрактна среда.Така авторката призовава към тълкувание на разноликата човешка природа, опитвайки се да я „облече“ в знак или символ. Картините й са преразказ на личните аналитични усещания, съотнесени към общочовешките закони, въпроси за избора и последиците от него.

Гергана Балабанова
Родена е през 1994 г. Занимава се с рисуване от много малка. Вдъхновява я учителят й в школата по рисуване в Шумен Румен Михайлов. Завършва средното си образование  в Природоматематическа гимназия „Н.Попович“ в гр. Шумен, но продължава съвсем естествено да учи живопис в НХА, София.
Младата художничка участва в много конкурси и изложби в страната: първо място в регионален конкурс „Портрет на моя град Шумен“; първо място в регионален конкурс „Шумен през очите на децата“; участие в изложбата на конкурса „Творим изкуство“, организиран от Интеракт и Ротари клуб София и СБХ; участие в изложбата в галерия „Дега“ на ателие 52 към НХА; участие в конкурса и изложбата „Млад автор” на галерия „Аспект“, гр. Пловдив; участие в конкурса и изложбата „Живопис, скулптура, графика“, гр. Благоевград.
Гергана Балабанова обича да експериментира с различни материали, да колажира парчета хартия, вестник или друга материя, която придава фактура. Наред с природата, която я вдъхновява със светлината и  безбройните  нюанси от цветове, основен персонаж в творбите на авторката са незабелижимите предмети от нашето ежедневие. Монохромни или ярки, те оживяват с настроенията и усещанията на хората край тях, и, от друга страна, влияят на тези състояния.
В „Бялата къща“ художничката показва последните си най-нови маслени платна.

Иван Иванов
Роден е в гр. Плевен през 1986 г. В момента е студент в АМТИИ, специалност Педагогика на Обучението по Изобразително Изкуство. Занимава се със скулптура, живопис и пърформанс.
Участва в много общи изложби, проекти и фестивали: в сезонните и годишни изложби на дружеството на плевенските художници; в Пловдив – Арт студио „Слънца”, Изложба на АМТИИ в  ГХГ, в ДПХ – проект „Изкушение” и Младежка изложба „Изложба на втория етаж”, с група „Тъп – дъб“ в  „Културен институт Пловдив“; в София –
Хладилен завод „AEON festival“ ; в Плевен, Копривщица и др.
Художникът има три самостоятелни изложби в Плевен – в „Къща на занаятите“, в хотел „Кайлъка“, в Медицински университет и една в Трявна.
За Иван Иванов  изкуството е провокация, която може да „извади” емоциите. Оттук е и афинитетът му към пърформанса и скулптурата. Авторът се вълнува от следите, които времето оставя върху обектите, както върху даден материал /ерозията, корозията/, така и в природата, в градската среда. Авторът споделя, че в скулптурата обича да работи със светлината и пространството. Любими негови материали са камъкът, бронзът, отскоро и желязото. С тях се представя в 6-тото издание на изложбата „Път на младите”.

Поли Велкова
Родена e през 1989 година.
Докато учи  в средното училище по изкуствата в град Видин, профил иконопис, участва в редица изложби и конкурси на регионално и международно ниво.
Продължава обучението си в АМТИИ, Пловдив. Получава бакалавърска степен, специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство и магистърска, специалност Живопис при доц. Румен Жеков.
Авторката работи в различни техники: живопис, графика, скулптура, акварел, рисува икони, но предпочитана си остава маслената живопис върху платно. С интерес експериментира в областта на колажа и абстрактните работи.
В „Бялата къща” Поли Велкова представя колажи, които са своеобразно продължение на проект FOSILI /съвместно с Никола Минчев/, който бе представен в пространството на EXAF. За младата авторка това са изровени моменти от настоящето – показани като застинал ход, оставен отпечатък или фосили. Това са следи, вдлъбнатини, дупки, но също и състояния, впечатления или други индикатори на жизнена дейност.

Ренета Павлова
Родена е през 1994 г. в град Варна, където завършва Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, специалност графика. Тук получава и сертификат за специални постижения в областта на изкуството от Ротари клуб, Евксинoград.
През същата година започва обучението си във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност живопис и педагогика на обучението по изобразително изкуство.
През 2009 година печели първо място в Национален конкурс за учебна рисунка в София, а през 2010 година – трето място в същия конкурс. Получава сертификат Europass Mobility в Италия, където две седмици се обучава в областта на изящните и приложните изкуства.
През последните три години участва в много общи изложби: „Есенен салон“ 2013 г., 2014 г. и 2015 г. град В.Търново; „Пролетен салон“ 2014 г., 2015 г. и 2016 г. град В.Търново; „Арт Розалиада“ 2015 г. и 2016 г. град В.Търново; сборна изложба на автори в галерия Арт Маркони 2015 г. и 2016г. град Варна; изложба-конкурс „Червеното пони“ град Пловдив 2014 г.
Има три самостоятелни изложби: „Любовта е с нас“ в галерия Дебют на изложбени зали „Рафаел Михайлов“, град В. Търново; „Докато...“ в галерия Арт Маркони град Варна; в Шуменски университет „Еп. К. Преславски“.
Авторката е организатор и на две изложби съвместно със скулптора Елин Георгиев – в Аксаково и Велико Търново.
Ренета Павлова споделя, че обича класическата живопис с модерно звучене. Стреми се и творбите й да са такива. Крайният абстракционизъм не е в приоритетите й като художник. Акварелът е любимата й техника, на която тя отделя много време и внимание."Червената шапка - презареждане" е щура комедия за възрастни, която ще ви зареди с добро настроение. Забравете всичко, което знаете за класическата приказка. Елате и научете "истината"!

ВНИМАНИЕ! Остро и опасно заразно представление за многократна употреба, води до пристрастяване! Спектакълът ще се играе тази вечер от 19:30 в театър Хенд.

Цената на билета е 10 лв, за студенти и пенсионери - 7 лв.

ОТСТЪПКИ при предварителна РЕЗЕРВАЦИЯ:

*Получавате 10% отстъпка, при предварителна резервация по телефон за постановка за възрастни. 

*Група над 10 зрителя, получава 20% отстъпка, при резервация по телефон за постановка за възрастни.

Билети можете да закупите час преди постановката в театрална зала ХЕНД - гр.Пловдив, бул."Руски" №18 или да резервирате предварително на 0898 492 672 ; 0888 967 613.

Режисьор: Иво Игнатов - Кени

Сценаристи: Иво Игнатов - Кени и Добрин Добрев - Додо

Костюми: Томиана Томова - Начева

Музикална обработка: Петър Стоянов - Пепе

Участват: Иво Игнатов - Кени, Добрин Добрев - Додо, Мария Димитрова, Валерия Минева, Мариана Ангелова, Ивайло Иванов и Мария Драшкова

Пълната програма за месец ОКТОМВРИ може да откриете в страницата на театъра.

Театъра си запазва правото да прави промени в програмата*

Събота, 21 Октомври 2017 13:17

"Отсреща" празнува втори рожден ден

Заведението Отсреща е създадено като място, в което хората да общуват и взаимодействат, да се вдъхновяват взаимно, експериментират и просто да прекарват приятно времето си.

За втория си рожден ден от Отсреща канят на едно необичайно събиране - “Отпусни се”, което са направили възможно с помощта на Rossen Takev, Hills Beer и Via Verde Wines.

"Отпусни се, зарежи предразсъдъците си кое, къде и как трябва да се случва; отпусни се, забрави категориите и символите, с които боравиш; отпусни се сам, в компания, или сам, но в компания…запознай се със себе си, с нещо ново, или си припомни нещо старо по друг начин; излез от вкъщи, не очаквай, отпусни се…вземи си вино и/или бира, потанцувай или помълчи, възприеми нагнетения ритъм, нетърпимите стържещи звуци или приятните мелодии – това не животът ти завинаги, това е различен момент, който те поставя в друга светлина пред самия теб", казват организаторите.

ЗА МУЗИКАТА

"Очаквайте лирично техно, напомпан хаус, фънкарско електро, драматичен амбиент, или въобще – каквото неопределеността на съответния момент породи. Оставете се звукът да води контекста на настроението, а аз обещавам резултатът да бъде купон.” – Росен

ЗА ПИЙВАНЕТО

Винаги животът е по-вълнуващ, когато два свята (привидно взаимоизключващи се) се срещнат....

Hills Beer е продукт на малка независима бутикова пивоварна в близост до град Пловдив. Мястото, където баварските традиции в пивоварството срещат култа към качеството, за да може да се насладим заедно на една истински добра бира

Via Verde Wines е български винен бранд, стремящ се да докосне и вдъхнови модерните и активни млади хора, чрез магията на виното. Вината са свежи, смели и интересни, произведени от собствени лозови масиви в района на река Струма с минимална технологична намеса и максимално заредени с положителна емоция и вдъхновение!

Откриването на осмото издание на курса за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство се състоя в Балабановата къща. Партньори на инициативата са Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия, Община „Пловдив“, Камара на архитектите в България, Камара на строителите в България и АМТИИ – Пловдив.

На събитието присъстваха арх. Петър Петров, делегиран  представител на Ecole de Chaillot, Нина Димовска, директор на дирекция „Култура“, Община „Пловдив“, Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници, арх. Петко Костадинов, председател на камарата на архитектите в Пловдив, Натали Бакер, представител на „Екол дьо Шайо“ – Париж, основоположници на курса, студенти и участници.

„На територията на район „Централен“ се намират над 90% от недвижимото културно наследство на Пловдив. Изключително съм щастлив, че Община Пловдив е домакин на осмото му издание. Градът ни се развива през последните години и всеки от нас е редно да се грижи за неговия добър вид и опазване на културното му наследството. Районната администрация остава отворена за съвместни проекти и комуникация с организатори и преподаватели.“, коментира кметът на „Централен” Георги Стаменов.
Натали Бакер, представител на „Екол дьо Шайо“ – Париж, поздрави всички участници в курса, който по традиция продължава 2 години и приключва с изложба в Париж, Франция. „Нашето учебно заведение си партнира с България от 20 години насам и сме радостни, че участниците в курса могат да се обучават вече и в Пловдив.“

Курсът се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на външните работи на Република Франция, Министерството на културата на Република Франция, както и на европейската програма Еразъм Плюс.

Стягат официална церемония за връчването на отличието

Поетът и драматург Петър Анастасов ще бъде удостоен с титлата Почетен гражданин, реши Общинският съвет. Мотивите, посочени в решението на ОбС, са значимият принос на твореца в културния живот на града и 75-я му рожден ден.

Председателят на местния парламент Савина Петкова ще връчи отличието на официалната церемония, която се организира съвместно с Дружеството на пловдивските писатели. Тя ще се състои на 24 октомври в Дом на културата „Борис Христов“.  Като част от церемонията е предвиден  рецитал по стихове на поета, които ще изнесе актьорът от пловдивския театър Стефан Попов. Предвижда се слово на поета и драматурга, който на 27 октомври навършва 75 г., да изнесе доц. д-р Владимир Янев.

Страница 1 от 914

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…