Капана.БГ

Капана.БГ

Актуалните носители на награди от най-престижните фестивали – в Кан, Берлин, Венеция, Сан Себастиан и фестивалът Сънданс идват на пловдивското издание на София Филм Фест. Продължението на феста е с нови 18 прожекции между 14 и 24 май. Фестивалът бе прекъснат поради наложения локдаун през март. Фестивалът се провежда със съдействието на Община Пловдив.

В рамките на фестивала можем да гледаме „Човекът, който продаде кожата си“. Драматичната лента разказва за човек без средства, който желае да замине от Ливан за Европа. За да има тази възможност, той продава на известен артист правата да прави татуировки върху гърба му. Във филма ще видим любимата Моника Белучи, както и Яхия Махайни, който получава наградата „Най-добър актьор“ във Венеция. Филмът бе номиниран за чуждоезичен Оскар.

В програмата е и друг отличен на фестивала във Венеция филм – „Фрагменти от портрета на една жена“.  Филмът с Ванеса Кърби и Шая Лебьоф представя историята за двойка, която чака дете, но всичко се обърква при домашното раждане от неуверена акушерка. Лентата печели наградата „Купа Волпи“ за най-добра актриса във Венеция.

На големия екран в LUCKY Дом на киното ще можем да гледаме и „Никога рядко понякога винаги“ носител на „Сребърна мечка“ от Берлин, отличен и на фестивала Сънданс. Драматичната история проследява пътя на млада американка от Пенсилвания с нежелана бременност, която пътува за Ню Йорк, където може да прекрати бременността.

В рамките на фестивала отново може да гледаме и „Още по едно“ – носител на наградата на арт кината в Кан, както и носител на Оскар за чуждоезичен филм. Най-новият филм на Томас Винтерберг с Мадс Микелсен разказва за гимназиален учител, който търси вдъхновение в алкохола.

Друг любим актьор – Хавиер Бардем можем да гледаме в „Пътищата на живота“. Филмът представя историята на живота на главния герой Лео и вариантите на това какво би се случило, ако той би взел други решения. „Пътищата на живота“ бе номиниран за най-добър филм на Берлинаре 2020.

Експерименталната лента на Ейбъл Ферара „Сибир“ също е част от фестивала. Филмът разказва за пътя на персонажа на Уилям Дефо, който търси усамотение и търсене на истината в земя на сковаващ студ.

В програмата на София филм фест в Пловдив предстои и кино-среща с любимата писателка Туве Янсон. Важен момент от живота на художичката, по-известна като авторка на детската поредица за Мумините в края на Втората световна война, ще видим в лентата „Туве“.

Билетите ще са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното всеки делничен ден след 16 часа и в почивните след 11:00. Цените са 8лв, 6 лв за учащи и пенсионери, предлага се и карта за 5 прожекции на цена от 35 лв.

На следващото, последно заседание на комисиите в 12-те категории на 20 май, журито ще реши кои са победителите

Всяка година в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Общо 56 са предложенията, които бяха внесени за удостояване с „Награда Пловдив“ за събития и културни факти, реализирани през предходната 2020 година в общо 12-те категории. Отново бе отчетен голям интерес и към новата категория за удостояване със Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос  в областта на изкуството и културата, която е въведена за първи път.

На своето първо заседание, отделните комисии, съставени от специалисти в сферата на културата – изявени пловдивски творци, писатели, издатели, преводачи, художници, музиканти и т.н., имаха задача да гласуват и определят номинациите не повече от 3 в отделните категории.

На следващото второ заседание на 20 май, те ще трябва да решат във всяка категория. Статутът допуска и възможността да не се връчи награда, ако журито прецени. Припомняме, че наградата е 2000 лева, диплом, статуетка, а за „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева, диплом и статуетка.

Заместник-кметът Пламен Панов и екипът на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив пожелават от сърце успех на номинираните. „Награди Пловдив“ е възможност да отдадем заслужена почит, знак на уважение и признателност към постиженията на пловдивските творци, с които толкова се гордеем. Богатата културна програма на Пловдив, дори в условията на световна пандемия, под чийто знак премина 2020 година, е доказателство за това, че Пловдив винаги е бил и ще бъде културната столица на България“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Община Пловдив има удоволствието да Ви покани на тържественото връчване на Награда „Пловдив“ за принос в развитието на културния живот  на Пловдив за 2020 година, което ще се състои на 21 май 2021 г., петък, от 18.00 часа в Дом на културата „Борис Христов“, Зрителна зала. Събитието ще се предава директно по БНТ. В Цар Симеоновата градина и пред Дом  „Борис Христов“ ще бъдат разположени 2 видеоекрана, на които също може да се проследи церемонията. Преди началото на двете места пловдивчани ще чуят изпълненията на  Биг бенд Пловдив и Духов оркестър – Пловдив.

Съорганизатор на Награди Пловдив е БНТ -2, които честват своята 50-годишнина. Очаквайте много изненади! Ще направим тази вечер вълнуваща и незабравима заедно!

Ето и номинациите в отделните категории:

Номинации за  Награда “Пловдив” в областта на изкуството и културата за 2020 г.

„Художествена литература и хуманитаристика“

Димитър Гачев за сборник с разкази „Уудсток в градината“

Проф. д.ф.н. Клео Стефанова Протохристова-Ямболиева за „Литературният XX век- синхронни срезове и диахронни проекции“

„Художествен превод“

Йордан Костурков за превод от английски език на романа „Малката“ от Едуард Кари

Цветелина Димитрова за превод от немски език на романа „Алрауне“ и разказа „Паякът“ от Ханс Хайнц Еверс

„Журналистика в сферата на културата“

Лиляна Бързева за платформата „Изкуство в тишина“

БНТ - Пловдив за  стойностното и последователно популяризиране в национален ефир на постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив - чрез специализираните предавания за култура: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, „На опера с БНТ2“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаванията „Култура Бг“ и „Библиотеката“. За пълноценното проследяване на многообразието от изяви в областта на културата, за грамотното им интерпретиране и поднасяне, за възпитаването на вкус и създаване на памет за значими артисти и събития, чрез създаването на художествени и документални продукции, сред които: „Град за завръщане“ - посветен на Пловдив, „Граматика на фантазията“ - посветен на проекта на Държавен куклун театър - Пловдив за Джани Родари, „Между два свята“ - филм за виртуозния цигулар Марио Хосен, „Тенор“ - филм за световния тенор Камен Чанев, „Да живее фестивалът“- посветен на фестивала Opera Open, “Любов и клетва“ – посветен на 60 годишнината на проф. Даниела Дженева.

„Архитектура и естетизация на градската среда“

Арх. Веселин Русев за сграда Orpheus Apartments

„Арконт Дизайн“ ООД  - арх. Христина Стефанова и арх. Радка Стефанова за Клиника по лъчелечение на УМБАЛ „Св. Георги“ -  База 1 – комплекс от 2 сгради

„Музика“

Камен Чанев за изпълнението на арията È la solita storia  от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа  в спектакъла „Вратите на съня“, Opera Open 2020

Сдружение с нестопанска цел за обществено полезна дейност „Биг Бенд Пловдив“ за Юбилеен концерт „20 години Биг Бенд Пловдив“ на Античен театър

Държавна опера – Пловдив за изпълнението на Симфония N 7 „Ленинградска“ под диригентството на Диан Чобанов – проект „Музика на мира“, част от Opera Open 2020

 „Танцово изкуство“

Проф. Даниела Дженева за авторска хореография на музикално-танцовите произведения: „Първа среща“, „Сдумали се“ и  „Земята на Орфей

Иван Димитров за Благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев

„Театър“

Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ за „Закуска в „Тифани“ по Труман Капоти

Изобразително изкуство

Градска художествена галерия  – Пловдив за Представителна колективна изложба „Графиката сега - Пловдив 2020“ с куратор Моника Роменска

Румен Жеков за Ретроспективната изложба „Избрани произведения“ в изложбена зала „2019"

Иван Шишков за Изложба живопис „Нормандия - Кибервил“

„Аудио визуални изкуства и фотография“

Александър Богдан Томпсън за изложбата „Орфей“ - 24 фотографии от спектакъла „Орфей и Евридика“ от Глук

 „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“

Фондация „Балкански културен форум“ за издирване и преиздаване на ценни за Пловдив и страната книги и за изданието на „Пловдив към средата на XIX век според описанието на Костадин Душков Моравенов“ с автор д-р Александър Костакиев Пеев

Произведение на изкуството, предназначено за деца“

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ – Пловдив за Самостоятелен концерт  „14 години песенни посланници в Европа“

Държавен куклен театър – Пловдив за „Кученцето, което не можеше да лае“

Вокална група "Бамбини" при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив за Тържествен концерт-спектакъл "Пеем за България

„Съвременни мултижанрови изкуства”

Емил Миразчиев за самостоятелна изложба "Пътят – продължаваме заедно"

За цялостен принос

Емилия Арабаджиева за работата й като художник, сценограф, художник на документални филми, автор на книгата „История на костюма” и творчески ръководител на проекти, с която заема значимото място в културния живот на Пловдив и страната в периода от 1980 до 2020г.

За педагогическата й дейност като дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства от 1992 година до 2019 г. По нейно предложение са разкрити специалностите: „Сценичен костюм“, „Компютърна анимация“, „Куклен театър“, „Драматичен театър“, „Пантомима“, „Театрална кукла“. За гражданската и професионална ангажираност и борбеност за запазване на образователната институция.

За създаването на Международен пленер „Диалог“, рисунка голям формат.

За педагогическата й работа в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и съосновател на специалността „Сценография“.

За активното й участие  в многобройни благотворителни кампании, творчески комисии, журита и експертни съвети, които се занимават с решаването на конкретни казуси в областта на изкуството и културата.

Доц. д-р Никола Лаутлиев за популяризирането на Пловдив като национален и международен център на артистичната фотография в продължение на 35 години с организирането на фестивала „Международни фотографски срещи“.

За кураторската му дейност в откриването и развитието на млади таланти в областта на художествената фотография, като арт директор на фестивала и галерист на галерия „Лаутлиев“ в кв. „Капана“.

За педагогическата му дейност в АМТИИ, като създател на специалностите „Графичен дизайн и фотография“ и „Фотография“  и дългогодишен ръководител на катедра „Приложни изкуства“. Инициатор на откриването през 1995 г. на специалностите „Педагогика на изобразителното изкуство“ и „Сценография“, обогатяващи художествения живот на Пловдив с десетки млади артисти и дизайнери в повече от две десетилетия.

За активната му новаторска дейност и обществена активна позиция в духовния живот на Пловдив.

Стефан Шивачев за научни изследвания и публикации в научни издания, книги и медии за историята на Пловдив.

Журналистическа, публицистична и популяризаторска дейност в тази област. Дългогодишно ръководство на научен, културен и образователен институт  Регинален исторически музей – Пловдив.

За активна та му обществена дейност в гр. Пловдив.

С литийно шествие, посветено на Светите братя Кирил и Методий, едноименната Хуманитарна гимназия в Пловдив дава началото на тържествата, посветени на делото и приноса на славянските първоучители.

Те започват ден преди църковният празник на Свети Свети Кирил и Методий, като това е традиция за гимназията да отбелязва патронния си празник на 10 май и на 24 май.

В 10.30 часа започва кратка програма пред паметника на славянските първоучители пред гимназията, а след това ще се проведе традиционното литийно шествие до барелефа на светите братя Кирил и Методий в Стария град, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Заради противоепидемичните мерки в тържеството и шествието ще участват 50 гимназисти.

 

Открива се фотоизложба „Чудесата на Индонезия“ в Цар Симеоновата градина, до фонтан „Деметра“, част от поредица от събития по повод навършването на 65 години дипломатически отношения между България и Индонезия.

 

Фотоизложба от най-големият архипелаг на Земята ще се открие в Цар Симеоновата градина, до фонтан „Деметра“ на 17 май 2021 г., със заглавие „Чудесата на Индонезия“. Посолството на Индонезия в София представя елементи от културата, бита и природата на Индонезия, чрез уникални фотографии от различни острови в екзотичната държава: Бали, Суматра, Флорес, Сулавеси, Западна Папуа, Калимантан, Нуса Пенида и други. Фотосите ще бъдат на разположение за свободно разглеждане от пловдивчани и гости на града в Цар Симеоновата градинката до 30-ти май 2021 г.

 

Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 17 май 2021 г. от 17.00ч, съпътствано с традиционен индонезийски танц, изпълнен от групата по индонезийски танци към Посолството на Индонезия – „Очарователните Рози на Архипелага“.

 

Изложбата е част от поредица от събития, които посолството планува из цялата страна по повод 65 години дипломатически отношение между България и Индонезия, които се навършват тази година.

 

Събитието се осъществява в партньорство с община Пловдив, както и Министерството на туризма на Република Индонезия.

 

Внушителната сграда се намира на източния склон на Джамбаз тепе и е била истинско средище на културния живот през миналия век.

Построена е през втората половина на XIX век и представлява двуетажна симетрична сграда с доста големи размери.

В миналото фасадите на дома са били богато изписани. Нейн първи собственик е бил Георги Кацигра. Предполага се, че сградата е била временно консулство на Австро-Унгария.

Къщата има и забележителна вътрешна декорация – резбовани тавани в стаите и салона, украсени с геометрични форми и плетеници.

Както отвътре, така и отвън, тя е била изписана по одрински маниер.

Смята се, че доста наподобява като архитектура Ослековата къща в град Копривщица.

Стамболян е основно реставрирана през 1962 г. и след това бива предоставена на Съюза на българските художници.

По това време те отделят една от стаите за ателие на тогава тепърва прохождащият в сферата на изкуството Димитър Киров. Постепенно сградата се превръща в истински международен център на културния живот под тепетата, където са се организирали многобройни пленери и изложби.

От 2010-а г. в красивата възрожденска къща е разположена постоянната експозиция с произведения на Димитър Киров – ДиКиро. Творческите му постижения са в сферата на изящното и декоративно - монументално изкуство.

На двора са представени и мозайки на тема "любими градове".

Източник: Lost in Plovdiv

За седми пореден път в Пловдив се провежда фестивалът Дефиле „Вино и гурме“. Вчера той бе открит официално от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателя на УС на Съвет по туризъм инж. Любозар Фратев и ректора на УХТ- проф. Пламен Моллов.

Музикален домакин на откриването бе Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев, който вдигна градуса на настроението на пловдивчани с изпълненията си на световни хитове и любими евъргрийни, още преди да са започнали дегустациите.

 

В първия ден на фестивалната програма публиката се наслади на матине с „Вино и гурме“ с участието на солисти от Младежки камерен оркестър Франк Мартен Плейърс в Къща „Иван Черноземски“. Българската асоциация на винените професионалисти организира с образователно-занимателни игри в Резиденция „Тракийски стан“, където по-късно в „Часът на мавруда“ имаше дегустация на вина от мавруд с лекционна част. Приятен сюрприз за посетители бе и танцовото предизвикателство „Jerusalema“ с вино и гурме в ръце  на Площада пред църквата "Св. Св. Константин и Елена".

Фестивалът изненадва с рекорден брой участници. В 10 къщи в Стария град са  разположени 39 участници, от които  винопроизводители – 27, производители на храни и аксесоари – 12. Събитието е прекрасен повод за приятна неделна разходка, на която заедно с приятели може да споделите сладка раздумка с чаша хубаво вино  и неустоими  вкусотийки. Старият град ви очаква за един различен и забавен винен уикенд, където можете да опитате над 200 вида вина.

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии  и всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

Ето и програмата за днес - 9 май (неделя)

11:00 - Начало на дегустациите в Стария град

11:30 - Включи се в “Разходка из ‘Вино и Гурме” с Васил от Бългерия Уайн Турс” - Стълбите на църквата “Св.Богородица“ ул. Съборна 2-4

11:30 -12:30 - Рисуване върху чаши вино – арт активност с конкурсен характер – Резиденция „Тракийски стан“

13:00 - 13:30 – Винен туризъм в район Сакар – Презентация, дегустация и томбола с награда „Винен тур в Сакар“ – Бар „Конюшните“

13:00 - 16:00 – Информационен щанд на БАВП за „Международния ден на мавруда“ с образователно-занимателни игри – Резиденция „Тракийски стан“

13:30 - 14:30 – Не се сърди (винено) човече – отборна игра с награди – Бар „Конюшните“

14:30 - 16:00 – Часът на мавруда - дегустация на вина от мавруд с лекционна част – Резиденция „Тракийски стан“

15:00 - 15:30 - Wine & Music Fashion Show – с участието на Спаска Георгакева (майстор на художествени тъкани), Денислава Станева (сопрано) и Орфей Клуб уелнес –ул. „Съборна“,  градинката до локация №3 Експозиция „Георги Божилов - Слона“

18:00 - Край на дегустациите в Стария град.

С празничен концерт, посветен на пролетния цикъл от празници на българина, ансамбъл „Тракия“ зарадва почитателите и приятелите на фолклорното изкуство. Събитието се състоя в петък вечерта в Дом на културата „Борис Христов“ при запълнен 50% капацитет на залата, съгласно действащите мерки.

 

Спектакълът „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“, наречен на едноименната народна песен, пресъздаде емоции от песни и танци, които са вълнували нашите прадеди столетия назад във времето. Началото на концерта с танца „Гергьовден“ по хореография на Кирил Дженев и по музика на Тодор Пращаков бе послание за здраве от гергьовденските люлки и веселието на момците и момите преди да се задомят. В музикално-танцовата палитра от 13 произведения публиката се наслади и на „Пролетен момински танц”, пресъздаващ типичните лазарски игри от харманлийско. Зрителите съпреживяха също песни и танци от тракийския, пиринския, северняшкия и добруджанския край. Танцът „Път през Тракия“ по хореография на проф. Даниела Дженева продължи разказа за общуването между момците и девойките. Музикалната тема бе и своеобразен тематичен финал на концерта.

 

„Големите празници винаги са били на почит в нашите традиции, защото те са най-близо до сърцето ни и носят силно чувство на надежда и очакване за по-добри времена. Такъв заряд носят най-вече пролетните празници, когато природата се събужда за нов живот“, споделя художественият ръководител на ансамбъла проф. Даниела Дженева и допълва, че ансамбъл „Тракия“ продължава традицията да представя с концерти българските бит и обреди в навечерието на най-големите празници.

 

Настроението в залата бе показателно че фолклорната музика продължава да вълнува поколенията и днес, а българските ритуали, пресъздадени по автентичен начин, будят интерес дори и у най-младите.

 

Концертът „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“ бе представен за втори път на сцена след премиерата му през 2014-а. Негов пълен запис, излъчен онлайн, бе великденски подарък за всички привърженици на фолклора миналата година по време на първите мерки вследствие на COVID пандемията.

 

Страница 1 от 1885

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…