Капана.БГ

Капана.БГ

На този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път

 

Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина

 

Светецът помагал на бедните и болните и правел чудеса. Заради вярата си в Христа бил подложен на жестоки мъчения, но винаги ставало чудо и той оставал жив. През 305г. го посекли с меч. От тялото му вместо кръв потекло мляко, а дървото, за което бил вързан, се разлистило и дало плод.

 

Българите приемат, че този ден е много подходящ за пътуване и затова го наричат „Пантелей пътник”.

 

Вярва се, че тогава птиците се събират на ята и се приготвят за дълъг път до топлите страни. Наричат празника още „Пантелей”, „Паталей”, „Църна Паталея”, „Воден Пантелей”. Навсякъде денят се смята за „тежък”, „лош”и се почита „за патило”, т.е. за лошо.

 

Според народната вяра св. Пантелей лекувал хората и ги пазел от болести. Той бил по-малък брат на св. Илия и покровител на летните бури, пороища и наводнения – затова го наричат и „Воден Пантелей”.

 

Жените раздават обредни пити в чест на светеца и го молят да пази селището от наводнения. В Странджа и Родопите има много параклиси и лечебни извори, посветени на св. Пантелеймон, и на празника му там се събират много хора. В съответствие с представата за светеца като лечител през IX в. към манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били създадени медицински школи и лечебници.

 

"Талант за престъплениe" от Найо Марш

 

 

Найо Марш (1895 – 1982) е сред най-прочутите криминални автори в света. Считана за най-голямата звезда на жанра през неговия Златен век, тя е автор на над 30 успешни романа (в периода между 30-те и 80-те години на ХХ век). С несравнимия си стил, в който се преплитат финес и хумор, умело изтъкани сюжети и интригуващи персонажи, Марш оформя криминалния жанр такъв, какъвто го познаваме днес.

 

Найо Марш е всеобщо призната като една от великите „Кралици на криминалната литература“, наред с Агата Кристи.

 

Нейният най-обичан и популярен герой е красивият инспектор Родерик Ален, който с лекота печели читателските сърца по цял свят.

 

 

Кинжалът, драперията, позата на модела... всичко трябва да е перфектно нагласено, за да нарисуват идеалната автентична картина. Но някой прекрачва границите на изкуството и всява истински хаос в групата художници. Извършено е убийство.

 

Време е да се намеси Родерик Ален, най-известният инспектор от Скотланд Ярд. Но докато той опитва да разплете случая и да залови убиеца, се появяват неочаквани пречки, които го карат да се съмнява в себе си.

 

Нагорещен асфалт, прежурящо слънце и истински задух – такова е лятото в Града под тепетата! Но и в него има красота и очарование, просто подбирайте внимателно времето си за разходка и отворете очи за красивото около вас.

Нашият любим фотограф – Димитра Лефтерова, и този сезон не пропуска да ни представи Пловдив през своя обектив, който умее да улавя само на-хубавото. Знойни и цветни залези, пъстри улички и изпълнения с живот и смях Капана. Може би обедните часове не са най-доброто време, за да се разхождате, но след залез слънце целият град кипи от веселие.

Снимки от Димитра Лефтерова

Вижте как изглежда неповторимия Пловдив през лятото в Lost in Plovdiv.

Харизматичният Александър Мутафчийски е Менелай на сцената на Летния театър от 21.00 часа

Прелестната Илина Михайлова ще изгрее на сцената в ролята на Елена

Днес пловдивската публика ще се наслади на таланта на символа на българското оперетно изкуство Александър Мутафчийски, който ще е Менелай  в „Хубавата Елена“. На сцената на Летен театър „Бунарджика“ от 21.00 часа, харизматичният певец и актьор ще забавлява с комичното си превъплъщение в образа на съпруга на „хубавата“ Елена, която предизвиква Троянската война.

Прелестната Илина Михайлова ще изгрее на сцената в ролята на „хубавата“ Елена. От години Илина и семейството ѝ живеят  и работят в Испания, но тя винаги намира време да се върне в родината си и да се срещне с българската публика. Името на Илина Михайлова нашумя, след като Хосе Карерас я кани да участва в бенефисните му концерти в София и Атина през 2019 г.. Илина и Маестро Карерас ще се срещнат на сцената и тази година – на 25 септември в Глазгоу.

Александър Мутафчийски и Илина Михайлова не веднъж са си партнирали като съпруг и съпруга в „Хубавата Елена“. Силният им артистизъм струи във всеки детайл от изпълнението им и носи на публиката несравними емоции и много забавление.

Пламен Райков ще влезе в ролята на прелъстителя Парис, а в силата на предсказанията ще ни убеди Велин Михайлов в образа на жреца Калхас.

„Хубавата Елена“ ще дирижира родения в Пловдив Кръстин Настев. Маестро Настев започва музикалния си път в Хора на пловдивските момчета, учи в музикалното училище в родния си град и завършва с отличие и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Кръстин Настев е лауреат на редица световни и български конкурси и успешна международна кариера, но с удоволствие се завръща в родния си град.

Оперетата „Хубавата Елена“ носи огромна слава на своя създател Жак Офенбах. Композиторът  се вдъхновява от „Илиада“ на Омир, а спектакълът остроумно пародира прийомите на сериозната опера, съдържанието е прозрачно завоалирано с древногръцка фабула и е остра сатира на съвременността.  „Хубавата Елена“ се развива по законите на френската комична опера, която включва в себе си диалога. Освен куплети, присъщи за оперетата, откриваме много разгърнати ансамбли, хорове, арии, големи музикални финали.

Постановката на Държавна опера Варна е на доайена на оперетното изкуство проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф - Иван Токаджиев, автор на костюмите е Ана-Мария Токаджиева.

Билети са налични на касата пред Общината, мрежата на Ивентим и на специално открита каса пред Летен театър Бунарджика в деня на концерта от 18:30 часа.

Смях и екшън предлага прогамата на Филмови нощи във Филипополис тази вечер. От 21:10 можем да гледаме извънредна прожекция на един от най-харесваните български филми в последните години – „Голата истина за група Жигули“. Музикалната комедия ще ни забавлява и развълнува с историята за бунтарска група от 90-те, която след разпадането си се събира отново 30 години по-късно. Очакват ни много музикални, житейски и семейни вълнения на екрана, примесени с много хумор и прекрасна рок музика.

 

В късния филм от 23:30 ще се срещнем с комиксовата история на популярния герой G.I. Joe. Това е най-новият филм от известната поредица, който разказва историята на Змийски очи. Той един от най-обичаните от феновете герои, който е част от оригиналната линия играчки, послужила за вдъхновение за популярния франчайз - включващ комикси, видео игри, анимационни сериали и игрални филми.

 

Филмови нощи във Филипополис продължава с прожекции всеки ден до 31 юли. Билетите за филмите са на цена от 7 лева, с намаление за учащи и пенсионери – 6 лева. Те могат да се купят от касата на лятното кино „Орфей“ след 19:30 часа или от LUCKY Дом на киното всеки ден след 16 часа. Резервации и онлайн продажба се правят на сайта boxoffice.bg.

 

Международният Младежки център в Пловдив ще събере 16 младежи от различни населени места в България и различни религии и култури в края на юли. Заедно чрез силата на изкуството и своя неповторим талант те ще изпратят общо послание за приятелство към връстниците си от България, Европа и света. Работата с младежите се случва в рамките на петото издание на младежкия лагер „Мост-между-културите“, организиран от сдружение „Източноевропейски Форум за Диалог - Мостове“.

Лагерът тази година е на тема „Екология на душата“ и е част от програма „Наследство“ на Пловдив-Европейска столица на културата. В рамките на пет дни участниците ще имат възможността да се срещнат с представители на различни вероизповедания и да научат от тях повече за съответната религия. В Арменския комплекс те ще се запознаят с дейността на арменската организация „Парекордзаган“ и арменския апостолически православен храм „Сурп Кеворк“. С посещения в православния храм „Св.св. Константин и Елена“ и католическата катедрала ще се докоснат до още две от християнските вероизповедания. При посещението си в Джумая джамия и представител на организацията „Йешилай“ – България, младежите ще участват в дискусия за опасността от зависимостите. Посещение на синагогата „Цион“ и среща с еврейски младежки лидери ще разшири допълнително кръгозора на участниците.

Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да се насладят на пъстрата мозайка от занимания на младежите на 28 юли в био-градинката на Младежкия център, където ще ги очаква артистично пано от разноцветни капачки - своеобразно послание към обществото за отговорно отношение към околната среда и правилното изхвърляне на пластмасовите отпадъци.  

Форумът предвижда и официално събитие по случай Международния ден на приятелството на 30 юли от 15.00 часа в галерия AK Glass of Wine, където ще се изявят талантливите участници в лагера чрез музика, танц и изобразително изкуство, вдъхновени от темата за приятелството и душата.

Младежкият лагер ще завърши същия ден с традиционно българско хоро, изтанцувано  от младежите на стълбите на Каменица от 17.00 часа. Участниците канят всички пловдивчани да се включат в посланието за „Мост към приятелството“ до целия свят.

Джордж Гакис / George Gakis е един от най - прочутите гръцки рок певци и музиканти, фигура с дългогодишна биография на гръцката рок музикална сцена . Има издадени четири албума, като в последния участват като гости звезди от ранга на Джо Лин Търнър (Rainbow, Deep Purple), Боби Рондинели (Rainbow), Джеймс Котак (Scorpions), Грег Смит (Alice Cooper, Over the Rainbow), Mark Кros (Helloween, Firewind, Outloud) и др.

 

През дългогодишната си кариера George Gakis е пял на големи сцени заедно със световни имена, включително Deep Purple, Whitesnake, Glenn Hughes, Dokken, Winger, Over the Rainbow, Twisted Sister, Uli Jon Roth и Scorpions.

 

Създава своя група „The Troublemakers“ през май 1993 г. Заслужава да се отбележи, че Джордж Гакис и неговата група са участвали в над 1000 изпълнения на живо, почти навсякъде в Гърция, създавайки запалена публика от фенове.

 

Понастоящем той живее в Янина (Гърция), отговаря за фестивала Castle Rock през последните четири години, като домакин на големи артисти като: Scorpions, Whitesnake, Deep Purple, Glenn Hughes, Winger, Dokken и британската поп група James.

 

През юни 2010 г. Джордж Гакис и неговата група заедно с шестдесетте членове на Симфоничния оркестър на Солун раждат удивително творение на класическа музика. През 2010 г. Джордж Гакис и The Troublemakers откриха турнето на Scorpions в Солун, Янина, Патра и Атина в S.E.F пред повече от 50 000 души.

 

Ще имаме удоволствието да се насладим на кадифения му глас и прецизна китара на 24 юли, събота, от 21 часа на открита сцена в кв. Капана – кварталът на творческите индустрии на Пловдив. Организатори са 4 партньорски клуба на улица АБАДЖИЙСКА, а именно CLUB SANDRINO, WINE TIME, УИСКИ БАР САНДЪКЪ И CLUB OFFICE POLINERO.

 

За резервации се обръщайте към съответните Kлубове - организатори.

 

С подкрепата на община Пловдив.

 

 

Вход Свободен!

 

Страница 1 от 1932

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…