Print this page

Време за началото на традиционните „Празници на стария град“. От 13-ти до 19-ти септември ще властват дни, в които минало и съвремие ще хармонират под мотото на тазгодишното издание  „Код Памет“.

Празниците имат дълга история. В началото времетраенето е било един ден, по-късно прераства в празнична седмица, а през настоящата година ще се реализира X-тото юбилейно издание. Концепцията на празниците е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, обичаи и традиции. С помощта на артисти, музиканти, художници, научни специалисти и други партньори, екипът на ОИ „Старинен Пловдив” ежегодно кани в Стария град гражданите и гостите на Пловдив на една запомняща се „разходка” по Трихълмието на времето и пространството.

В предстоящото издание на „Празници на стария град“ 2021 Ви очакват любопитни документални изложби, от които ще научите нови факти за тепетата на Пловдив, за живота и делото на Георги Данчов - Зографина и за „магьосникът в текстила” проф. Марин Върбанов. Георги Тошев ще представи книгата „Дневници&Делници” и новия документален филм за обичаната актриса Татяна Лолова.  Ще се запознаете с гордата потомка на Бенковски Радина Росенова, която ще представи изложбата „Род”. Ще преживеете въздействащото изкуство на младите творци Калина Илиева и Петър Аврамов - живопис и авторски лампи със заглавието „Светлина и петна”. Ще имате шанса да разберете как се въплъщава стил с уникалните авторски шапки на Юлия Райчевска. С концертно матине ще бъде почетена паметта на проф. акад. Николай Стойков, а за диксилендът и градът ще Ви „разкажат” големите майстори в жанра Невилиян Гемижев, Венцислав Благоев, Петър Момчев, Александър Борисов и Александър Куманов. За втора поредна година ученически рок концерт ще огласи пространството пред Малката базилика. Поредно партньорството с информационен център „Европа директно-Пловдив” ще предложи отворено дискусионно пространство по актуални теми.

В тези 7 дни ще има събития и за подрастващите, реализирани в партньорство с експертите от Национален институт за недвижимо културно наследство. Целта е да бъдат вдъхновени младите към познание и творчество. С пешеходен тур по стъпките на художниците в Стария град, ще бъде отбелязана Европейската седмица на мобилността. За първи път ще станете свидетели и можете да участвате в работилница за създаване на гайда с майстор Илия Учиков. За IV-та поредна година, съвместно с ОП „Радостни обреди”, за много сватбени двойки ще бъде създадена поредна романтичната приказка „Море от любов в Стария град“.

Официалното откриване на форума е на 13 септември в 20:30 ч. на Античния театър с концерта „Пловдив в  моето сърце” - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и „Почетен гражданин на Пловдив“ Христо Кидиков. В концерта ще участват и неговите приятели - Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова, Развигор Попов, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова, Общински духов оркестър - Ловеч, „ЕРА Балет”, Спортен клуб „ЕРА” и ФА „Тракия”. Водещ ще е Драгомир Драганов.

Концертът е с безплатен вход, но с оглед създаването на необходимия ред за спазване на противоепидемичните мерки, влизането ще е с покани, указващи седящите места на всеки зрител при 50% капацитет на заетост. Безплатните покани можете да получите в Билетния център пред Община Пловдив.

„Празници на Стария град“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2021 година.Всички събития се реализират при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

Ето и пълната програма:
13 септември (понеделник)

18:00 ч.  „Тепетата на Пловдив”, документална фотоизложба
Място: Цар Симеоновата градина, продължава до 12 октомври
Пловдивските тепета са едновременно геоложки феномен, природна забележителност и символ на град Пловдив, придаващ му неповторим облик и атмосфера. Елате с нас, за да се насладите на интересен фоторазказ, от който ще научите много!

20:30 ч. Откриване: Концерт „Пловдив в  моето сърце” - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и „почетен гражданин на Пловдив“ Христо Кидиков и приятели: Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова и Развигор Попов, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова. С участието на Общински духов оркестър - Ловеч, с диригент Тотко Рогашки, „ЕРА Балет”, Спортен клуб „ЕРА” и ФА „Тракия”. Водещ: Драгомир Драганов.
Място: Античен театър, ул. „Цар Ивайло” № 2А

14 септември (вторник)

18:00 ч.  „Род” изложба на Радина Росенова.
Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” № 15, продължава до 30 септември.
„Род” е проект, който  съдържа 28 платна. Всяко изобразява автентична шевица от различна област, съчетана с културно-историческа (природна) забележителност от съответния регион и цели пробуждането на гордост и преклонение пред българското наследство. Авторът Радина Росенова споделя своето усещане за шевицата, като я интерпретира и споделя с публиката като  Вселенски код – символ на хармонията и красотата в човешките взаимоотношения.

20:00 ч.  Георги Тошев представя премиера на книгата на Татяна Лолова „Дневници & Делници” и новия документален филм за актрисата „Татяна Лолова: безкрайният спектакъл”.  
Място: Римски стадион

15 септември (сряда)

13:00 - 16:00 ч. Опознавателен тур и образователен куиз из обектите, стопанисвани от ОИ „Старинен Пловдив”, съвместно с Национален институт за недвижимо културно наследство.
Стартова локация: Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” № 3А
За поредна година екипът на ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство с експертите на Национален институт за недвижимо културно наследство, целят да събудят интереса на подрастващите и техните семейства към археологическото и архитектурното наследство на Пловдив. Акцент в проекта е да се утвърди в съзнанието на всеки  важността от опазването и опознаването му. Участниците ще получат маршрут по специална опознавателна карта и други изненади.


18:00 ч. „Светлина и петна” изложба на Калина Илиева и Петър Аврамов, която ще предизвика сетивата Ви и ще Ви потопи в паралелния свят на авторите, озарен от бутикова светлина с мистериозни сенки и белязан от боята, която променя мирогледа Ви.
Място: Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” №3А, продължава до 30 септември .


16 септември (четвъртък)

11:00 ч. Отворено пространство на тема „Подкрепа на Европейския съюз за развитие на туризма и творческите индустрии”, съвместно с Регионален информационен център „Европа – директно Пловдив”.
Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57

16:00 ч. Крачка по крачка за здраве и познание - опознавателен пешеходен тур с екскурзовод, който ще преведе любознателните по стъпките на пловдивските художници в Стария град.
Посвещава се на Европейска седмица на мобилността (16-22 септември 2021 г.).
Стартова локация: бариерата на ул. „Съборна”  

18:00 ч.  „Въплъщение на стил”  изложба с авторски шапки на Юлия Райчевска, която ще Ви отведе сред магията на фамозната, романтичната, закачливата, артистичната, строгата и винаги допълваща личността Нейно Величество Шапката. Разберете как ТЯ дава различни въплъщения на облика Ви като се снимате с авторските шапки от експозицията!
Място: Къща Хиндлиян (кухня), ул. „Артин Гидиков” № 4, продължава до 30 септември

19:00 ч. Благотворителен търг, в полза на НХГ „Ц. Лавренов”, с картините от пленер „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”.
Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” №15.

17 септември (петък)

18:00 ч.   Документална изложба „Зографът на Свободата” – посвещава се на 175 години от рождението на Георги Данчов – Зографина.
Място: Данчова къща, ул. „Арх. Христо Пеев” №2А, продължава до 30.09.


18  септември (събота)
           
11:00 ч.  Изложба  „Марин Върбанов - живот и творчество”
Очаква Ви среща със света на видния български художник-приложник и педагог проф. Марин Върбанов, определян като „магьосникът в текстила”. За неговата революционна роля в изкуството на текстила, за килимарството и гоблените, за скулптурите от вълна и памук, за коспомолитността и богатството на личността и таланта му ще научите от документалния разказ и експонираните негови произведения.

12:00 -18:00 ч. Излъчване на авторския филм на Георги Тошев от поредицата „Децата на Другата България”: историята на известния български художник Марин Върбанов и неговите наследници (зона клюкарника).
Място: Къща на Никола Недкович, ул. „Цанко Лавренов” №3, продължава до 30.09.

13:00 - 16:00 ч.  Детска творилница „Оцвети Старинен Пловдив: детайли”, съвместно експерти от Национален институт за недвижимо културно наследство.
Приятелите от Национален институт за недвижимо културно наследство ще предложат вдъхновение за подрастващите. Поканата към тях е да научат много за детайлите в Старинен Пловдив и да станат съ-творци на уникална арт инсталация.  
Място:  Къщата  на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция Златю Бояджиев), ул. „Съборна” №18 и музейна аптека „Хипократ”, ул. „Съборна” №16

18:30 ч. Ученически рок концерт II-ро издание
ОИ „Старинен Пловдив” кани младостта и таланта в едно вълнуващо Hard and Rock звучене! Из дебрите на музиката водач ще е певицата и радиоводеща Едит Унджиян.
Място: Малка раннохристиянска базилика (двор), бул. „Княгиня Мария Луиза” №31А


19 септември (неделя)

11:00 ч. Концертно матине: Памет за проф. акад. Николай Стойков
Посвещава се на 85-годишнината от рождението на видния творец, композитор и педагог.  Проф. акад. Николай Стойков е ученик на проф. Панчо Владигеров в Държавна музикална академия София, специализирал в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович и Тихон Хреников. Той отдаде цялата си творческа и преподавателска енергия на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Значима бе ролята му на куратор на музикално-образователни инициативи, реализирани с екипа на ОИ „Старинен Пловдив”.
Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57

11:30 – 16:30 ч.  Гайдарска работилница
В китния двор на възрожденска къща, сред енергията на творбите на Маестро Димитър Киров и изложбата с шевици, сътворена от Радина Росенова, прочутият майстор на гайди Илия Учиков ще Ви посвети в тайните за създаването на този уникален инструмент.
Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” №15.
 
18:30 ч.  Концерт „Диксилендът и градът”, част от Програмата  на XII-тия Международен Фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“
Очаква Ви среща с „Фантазиаланд Дикси Бенд”, покорил сърцата на публиката в редица европейски държави. В състава му влизат големите майстори в жанра Невилиян Гемижев - кларинет, Венцислав Благоев - тромпет, Петър Момчев - саксофон, Александър Борисов - тромбон, Александър Куманов - банджо, вокал.
Място: Римски стадион

18 - 19.09.  „МОРЕ ОТ ЛЮБОВ В СТАРИЯ ГРАД”
За четвърта поредна година ОИ „Старинен Пловдив” и ОП „Радостни обреди” поднасят ЗАЕДНО специален комплимент към младите двойки, избрали да споделят сватбения си ден с великолепието на Старинния Пловдив.
Локация: Фонтан до Къщата на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев), ул. „Съборна”.  
Часови диапазон: 10:00 – 16:00 ч.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ: Обявените във фестивалните дипляни концерти на 17 и 18 септември на „Сцена Небет тепе“, с участието на Meszecsinka (Месечинка) (HU), TДК, DESY warmup DJ set, Manga Electrica  (Martin Denev, Desy Andonova, Я-Я, Mr.Moon) и Martin Denev closing DJ set отпадат от програмата в изпълнение на въведените нови противоепидемични мерки на територията на България със заповед на министъра на здравеопазването, в сила от 7 септември.
ОИ „Старинен Пловдив” си запазва правото на промени в програмата, ако обстановката наложи това.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…