Прочути солист-оркестранти от Виенска филхармония -  един от най-добрите оркестри в света, оркестърът – марка за най-високо качество, оркестърът, чийто Новогодишен концерт слушаме в захлас всяка година на 1 януари от Златната зала на Музикферайн във Виена, оркестърът, музикантите в който са едни от най-изтъкнатите изпълнители на нашето време - ще гостуват в международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” на 7 октомври от 19.00 часа на сцената на Малката раннохристиянска базилика.

Не пропускайте да се насладите на висшата класа на музициране на Софи Дерво – соло фагот на Виенска филхармония, Матиас Шорн - соло кларинет на именития оркестър и Катарина Енгелбрехт – член на първи цигулки и на техния изключителен партньор, пианистката Мария Принц. Концертът е част и от елитните XXV Австрийски музикални седмици. 

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” - част от Културния календар на Община Пловдив, се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата. 

Концертът се осъществява при строго спазване на всички противоепидемични мерки. Билети в мрежата на Ивентим.

Софи Дерво e родена през 1991 г. Първите стъпки в музиката прави с китара и кларинет. През 2003 започва да свири на фагот. Учи в Националната консерватория за музика и танц в Лион, в класа по фагот на Карло Коломбо и Жан Пиньоли. През 2011 постъпва в Академията Караян на Берлинската филхармония. През 2012 печели прослушването за соло контрафагот и става член на Берлинската филхармония. През 2015 е назначена за соло фаготист на Виенската държавна опера, където наследява Михаел Верба.

По време на обучението си Софи Дерво участва в голям брой конкурси, в които завоюва множество международни отличия, включително Втора награда и Награда на публиката (при неприсъдена Първа награда) на Международния конкурс на ARD в Мюнхен през септември 2013. 

През 2015 печели престижния Beethoven Ring в Бон. Като солист свири със Симфоничния оркестър на Баварското радио (концерт от Жоливе), с Мюнхенския камерен оркестър (концерт от Вивалди), с Филхармонията на Югозападна Германия (концерт от Моцарт), с Виенския камерен оркестър (концерт от Щраус), с оркестър SWR – Щутгард (концерт от Хумел) и други.

Матиас Шорн свири както в големите концертни зали от Виена до Хамбург, така и на пъб сцени, фестивали и клубове на открито. Корените в алпийската народна и духова музика оформят работата на инструменталиста и до днес. Позицията му на Първи кларинетист на Виенската държавна опера и Виенската филхармония му дава възможността да си партнира с най-добрите певци, солисти и диригенти на нашето време.

Като основател на фестивала „PalmKlang“, на ансамбъл „Faltenradio“, като резидентен артист на фестивала в Mecklenburg-Vorpommern, художествен ръководител на фестивала в Rügen и много други, музикантът постоянно изобретява нови, сензационни драматургични концепции.

Матиас Шорн се занимава и с преподавателска дейност – той е професор по кларинет в Университета за музика във Виена, провежда майсторски класове по целия свят и се изявява като колумнист в различни специализирани списания.

Сътрудничествата му с Thomas Gansch, Bob Mintzer, Georg Breinschmid, Shantel, Willi Resetarits, Sky du Mont, Krzysztof Dobrek, Armin Müller-Stahl, Karlheinz Hackl, Peter Simonischek, Konstantin Wecker, Julia Stemberger der NDR Big Band, Gansch&Roses, den Strottern, den Tanzgeigern, den New York Gypsy All Stars, надхвърлят жанровите граници и свидетелстват за неутолимата му жажда за нови творчески срещи и преживявания. Сред хобитата на Матиас Шорн е пчеларството, като се опитва да отглежда и плодове и зеленчуци.

Катарина Енгелбрехт е родена във Виена през 1987. Получава музикалното си образование във виенския Университет за музика и сценични изкуства при Марина Сорокова и в Музикалния университет в Кьолн - при Захар Брон. Завършва следдипломната си квалификация по цигулка в Музикалния университет във Виена при Антон Сороков и по камерна музика - при Йоханес Майсл.

Печелила е множество награди на национални и международни конкурси, сред които Gradus ad Parnassum, Fritz Kreisler Competition - Vienna, Johannes Brahms Competition - Pörtschach. Свирила е като солист на множество камерни и симфонични оркестри.

На 18-годишна възраст дебютира като солистка с оркестър в Голямата зала на Wiener Musikverein и печели няколко награди в международни конкурси с квартета Stratos, основан през пролетта на 2013. 

Катарина Енгелбрехт концертира като солист и камерен музикант в прочутите зали Wiener Musikverein, Konzerthaus в Wigmore Hall - London, Gulbenkian - Lisbon, Casa do Musica - Porto, Konzerthaus - Berlin и много други. В периода 2013-2018 Катарина Енгелбрехт е член на оркестъра на Виенската държавна опера. От март 2018 влиза в състава на Първи цигулки, а от април 2021 е приета в Асоциацията на Виенската филхармония.

Мария Принц е родена в София, в семейството на именития български диригент и композитор Константин Илиев. Завършва Висшето училище за музика „Ханс Айслер” – Берлин, в класа на  проф. Рудолф Дункел. Специализира при Йорг Демус във Виена и Ивон Лефебюр в Париж. От над 30 години живее и работи във Виена. Концертната дейност на пианистката обхваща солови рецитали, концерти с оркестър и камерна музика.

Сред най-важните събития в нейната кариера са концерти с Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути и Сейджи Озава, и най-вече дългогодишната съвместна работа с легендарния Сър Невил Маринър на концертния подиум и в звукозаписното студио. Мария Принц концертира в Европа, САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия в известни концертни зали, като Musikvereinssaal и Konzerthaus във Виена, Festspielhaus в Залцбург, Weill Recital Hall/ Carnegie в Ню Йорк, Royal Festival Hall в Лондон, Bunka Kaikan в Токио, и участва в програмите на престижни фестивали, като Salzburger Festival (Австрия), Pacific Music Festival в Япония, Donau Festival в Улм (Германия) и „Мартенски музикални дни“ в Русе.

В областта на камерната музика тя партнира на солисти от Виенската филхармония, както и на именити интернационални инструменталисти, като Патрик Галоа, Андрю Маринър, Филип Кюпер, Пол Мейер, и на певците Красимира  Стоянова, Людовик Тезиé, Матиас Гьорне и Маргарита Грицкова. Звукозаписната дейност на Мария Принц обхваща диск с концерти за пиано от Хайдн и Моцарт със Софийския симфоничен оркестър, сонати от Брамс за кларинет и пиано с Алфред Принц, дискове за „Naxos” – сонати от Моцарт и Вариации оп.105 и оп.107 от Бетховен с Патрик Галоа, песни от Пучини с Красимира Стоянова, 3 диска с руски песни и романси, песни от Прокофиев и Шостакович с Маргарита Грицкова.

През август 2021 излезе поредният диск на „Naxos” с произведения на Брамс в преработка за флейта и пиано с първия флейтист на Виенска филхармония Карл-Хайнц Щютц. Един от най-силните акценти в звукозаписната дейност на Мария Принц е издаденият през октомври 2013 албум за „Chandos” с концерти от Е. Шулхоф, Е. Кренек и В. Д‘Енди, със солисти Мария Принц, Карл-Хайнц Шютц, Кристоф Конц, Роберт Наги и Аcademy of St Martin in the Fields под диригентството на сър Невил Маринър. От 1987 Мария Принц преподава в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…