Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба

За 3 дни възрожденските къщи в Стария град на Пловдив отново ще отворят гостоприемно врати за срещи с приятели,  дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления

С Дионисиево шествие днес в 13 часа от пл. Стефан Стамболов започва тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“, което се провежда традиционно в последния уикенд на ноември . Тази година това са дните -  26, 27 и 28 ноември. Възрожденските къщи в Стария град на Пловдив отново ще отворят гостоприемно врати за срещи с приятели,  дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления. 13-тото издание се провежда под патронажа на Министерство на туризма на Република България.

Тази година бог Дионис е по-млад, съобщи инж. Любозар Фратев – председател на са „Съвет по туризъм – Пловдив“ , който заедно с Община Пловдив и с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии е организатор на събитието. Той не пожела да разкрие името на популярната личност, която ще се превъплати в Бога на виното и веселието.

Шестивето ще е съпроводено от ансамбъл „Тракия“. Танцьори и певци, заедно с Дионис, ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град, където в 14:00 ч. официалните гости ще приветстват участниците. Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба – златен медалист от предходното издание.

„С наздравица“ заедно ще дадем официалния старт на винените дегустации, които ще продължават и през трите дни:

26 ноември - от 14:00 до 18:00 ч.

27 ноември - от 11:00 до 18:00 ч.

28 ноември - от 11:00 до 17:00 ч.

Движението, престоят и паркирането на автомобили по ул. „Съборна“, в района на кръстовището с ул. „Митрополит Паисий“, се ограничават на 26 ноември (петък) от 13:30 до 14:30 ч. Временната организация се въвежда заради официалното откриване на „Дефиле на младото вино“.

Ще имате възможността първи да дегустирате от младите вина /реколта 2021/ на участващите винопроизводители.  Очакват Ви над 250 вида пивки, български вина. Не пропускайте възможността да се сдобиете със стъклена /брандирана/ чаша, за да се почувствате като истински професионалисти по време на дегустациите.

Припомняме на всички винолюбители, че дегустацията се осъществява с жетони. Един жетон е равен на една дегустация. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От  тях ще може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. Цените са между 3 и 16 лв.

Участниците в „Дефиле на младото вино“ достигнаха рекорден брой – 60, от които 42 винопроизводители и 15 производители на храни и продукти и 3 съпътстващи участника. Те ще бъдат разположени в дворовете на 16 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – „Галерия Джуркови“ и Къща „Недкович“. За удобство на винолюбителите ще има насочващи информационни табели към всички фестивални локации. Министерство на туризма за втора поредна година подкрепя „Дефиле на младото вино“2021, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия „Златю Бояджиев“.

“Дефиле на младото вино“ се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…