Ще я представят възстановчиците от „Мос Майорум Улпие Сердице” на фестивала „Пловдив – древен и вечен” в Епископската базилика на Филипопол, на 29 май от 14 часа 

Входът е свободен

Елементи от раннохристиянска литургия на старогръцки език ще видят посетителите на Епископската базилика на Филипопол на 29 май от 14 ч. Събитието е част от програмата на фестивала "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" и ще бъде представено от сдружението за исторически възстановки "Мос Майорум Улпие Сердице".

Възстановчиците от София ще разяснят ритуала на присъстващите посетители.

Презентациите ще могат да бъдат посетени от всеки желаещ, заплатил стандартната посетителска такса за обекта.

Тридневният фестивал за поредна година ще предложи разнообразни забавления за посетителите. Откриването е в петък – 27 май, с мащабно шествие на участниците от пл. "Централен" до Римския стадион от 18.30 ч. Там в 19 ч. започва официална програма с участието на гладиатори и рицари, Ера балет и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, които ще изпълняват антична поезия.

На 28 и 29 май форумът ще посреща посетителите на традиционно място – в парк „Лаута”. Там участниците ще оформят три лагера – „Античност”,  „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”. Ще има демонстрации на бойни практики, стрелба с лък, занаяти. В тях ще се включат над  150 участници.

Входът за всички събития е свободен.

Фестивалът „Пловдив древен и вечен:  история, етнология, култура и изкуство” се провежда с финансовата подкрепа на Община Пловдив  и спомоществователите и партньорите КЦМ 2000 ГРУП, Стефанов Мотърс ООД, LuxuryLiving, Дигитална агенция SEOMAX, РД Студио ООД, Винзавод Асеновград, Деликатес Житница, бира Йегерхоф, Rijo's BBQ, Antiko.bg, магазин Кристал, RiceUP!, "Улпия" Пловдив, Rotary Club Plovdiv International, Брадърс Секюрити Пловдив, Унгарски институт - София, Аграрен университет - Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, ЕРА балет, Изворна вода Бачково, Гергана Бенчева, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив, Училища Максимум.

Форумът е част от Културния календар на град Пловдив – „Най-добра европейска дестинация за 2022 г.” в престижната класация "European Best Destinations".

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…