Разгръщаме, отваряме, дълбаем, летим. С тази нагласа Международният фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) очаква началото на своето трето издание и кани зрителите да споделят вълнението от срещата с необичайно късометражно кино.

Трета поредна година IPFF гостува и в Пловдив, търсейки публиката, готова да се вгледа в портретите на хора и явления през призмата на филмовото изкуство. С убеждението, че това е път към личната човешка вселена - там, където покълва зародишът на всяка промяна и се завихря тласъкът на всяка трансформация. 

 

И през 2022 г. IPFF предлага на своите съмишленици от Пловдив - древен и модерен град с уникален културен облик - кино вдъхновения за размисъл, провокация, усмивки и нови срещи.За IPFF - идеи и развитие

 

IPFF е отдаден на идеята за преоткриване на портрета като културен феномен - многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.

Със своето трето издание фестивалът утвърждава концепцията за портретния филм като специфичен ракурс за възприемане на смисловия филмов център, за разгръщане на обвивките до откриване на сърцевината на творбата. Този фокус води към внимателно стъпване по линиите на наратива и по щрихите на чувствата, но също провокира поставянето на въпроси, отварянето на рамките, намирането на онова, което е отвъд видимото. 

С тази уникална философия, IPFF отново е разпознат като платформа за необичайно късометражно кино от стотици творци, от всички посоки на света. Фестивалът привлича изяви както на съвсем млади професионалисти, така и на утвърдени артисти, отдадени на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

 

Профил

И през 2022 година IPFF ще прояви своя хибриден характер: с прожекции и кино срещи на живо и с богато онлайн издание. В четири български града - София, Пловдив, Велико Търново и Варна, зрителите ще могат да видят филми от Официалната селекция на фестивала, а посредством фестивалната платформа Festhome TV любители на качественото късометражно кино от цял свят ще се запознаят както с официално избраните филмови портрети, така и с двете селекции на IPFF, открояващи още интригуващи находки - For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions Selection

Основната програма на фестивала се състои от 37 късометражни портретни творби от 30 държави, представени в категориите Филмов портрет, Колективен портрет, Алтернативен портрет, Филмов автопортрет, както и категории с фокус изразен език - скрийнденс (Портрет в движение) и анимация - (Портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики - истории за вдъхновяващи личности, портрети на артисти, на герои с обществени и лични каузи, запознанства с ексцентрични образи, крехки души с безстрашни характери, преживявания на сюрреалистични и експериментални визуални вълнения.  IPFF в Пловдив

 

През 2022 г. срещата на IPFF с пловдивската публика ще бъде на 16 ноември, отново в емблематичния клуб „Фарго“, предлагайки освен прожекции от официалната селекция и дискусии, в които зрителите ще могат да споделят и търсят гледни точки към прожектираните кино творби.  

 

Прожекция Лица, места - 16 ноември (сряда), Пловдив - Клуб „Фарго“, 19:30-21:30  

Носеща името на любим филм, прожекцията Лица, места среща публиката от Пловдив с персонажи от Люксембург, Швейцария, Великобритания, САЩ и Руанда. Те ни разкриват кое е разковничето, каращо те да продължаваш да дишаш, потапят ни в танца и музиката, без които не можем, въвличат ни в арт-акции, отреждат ни място в колажи, викат ни за далечните разстояния! Как?  Ще видим всичко това през призмата на портрета в 6 интригуващи филмови творби.

 

Borderlovers / Бордърловърс (24:41) Люксембург

Режисьор: Франсоа Балдасаре

Категория: Колективен портрет

 

Творческото дуо Borderlovers идва в Люксембург, за да изрисува стените на града с огромни портрети на артисти. Без предварителни нагласи и поемайки пулса на мястото, те започват работа. Въпреки трудностите, които възникват, те ще направят всичко, за да успеят. 

**

 

Almost Always / Почти винаги (04:18) САЩ

Режисьор: Кер Сирило

Категория: Автопортрет

 

Almost Always е изследване на грижите и майчинството от разстояние, основано на условията, създадени от мен (Kerr Cirilo) и майка ми като хора със статут на небели имигранти в САЩ.

 

**

Wish you were here / Иска ми се да си тук (07:14) Великобритания

Режисьор: Шон Кларк

Категория: Колективен портрет

 

Пътешествие през въображението на герой, който, ровейки в пясъка, открива предмети, оставени от други преди него - герои, които може само да си представя.

**

Riot in the Meadow / Бунт на поляната (08:44) Великобритания

Режисьор: Томас Харман

Категория: Филмов портрет

 

Поетичен документален филм за живота на художничката Вики Хоукинс, бивша асистентка на емблематичната художничка от 60-те Бриджит Райли. „Бунтът на поляната“ е името на стихотворение, имащо отношение към нейната философия за живота, любовта и смъртта.

 

**

Защо танцувам  / Why I Dance (24:24) Норвегия, Руанда 

Режисьор: Андреас Странд Ренберг

Категория: Портрет в движение

 

През 2018, френският хореограф Луи Клеман да Коста работи с група млади танцьори в Кигали, Руанда. Темата, която изследват заедно, е „свободата“.

 

**

The Breath of the Bagnan / Дъхът на Банян (30:00) Швейцария

Режисьор: Чарлз Гасто, Амин Саад

Категория: Филмов портрет

 

Избягал от диктатурата на червените кхмери в Камбоджа, Bonny B се справя смело с едно незаличимо минало чрез музиката. С повече от 30 години кариера, Bonny B ни разказва за интимната си връзка с блуса и как тя е начин за еманципация.

 

Фестивалният екип на IPFF  и клуб „Фарго“ очакват всички ценители на необичайно късометражно кино от Пловдив. Входът е свободен.

240 comments

 • Comment Link Bzppil Bzppil Ное 28, 2023

  nhs stop smoking website best drug to stop smoking strongest non narcotic pain medicine

 • Comment Link Fqcjen Fqcjen Ное 28, 2023

  buy medroxyprogesterone 5mg praziquantel 600mg generic cheap hydrochlorothiazide

 • Comment Link Oxubvn Oxubvn Ное 26, 2023

  online sleep medication perscriptions prescription medication for balding approved weight loss injections

 • Comment Link Iljubo Iljubo Ное 26, 2023

  order generic femara 2.5 mg buy femara 2.5 mg for sale buy aripiprazole 30mg pill

 • Comment Link Qatzuk Qatzuk Ное 25, 2023

  purchase alfuzosin pill stomach pain killer tablet gastric tablet name list

 • Comment Link Jwzclx Jwzclx Ное 24, 2023

  minocin without prescription terazosin 5mg over the counter order generic requip 1mg

 • Comment Link Iuexkn Iuexkn Ное 23, 2023

  permanent acne removal treatment buy oxcarbazepine 300mg online buy generic oxcarbazepine 600mg

 • Comment Link Leruxk Leruxk Ное 22, 2023

  buy clonidine 0.1mg online cheap order antivert 25 mg generic spiriva 9 mcg canada

 • Comment Link Wchzuq Wchzuq Ное 21, 2023

  rocaltrol buy online where can i buy fenofibrate buy generic tricor

 • Comment Link Xektog Xektog Ное 20, 2023

  order amoxicillin 250mg pill order amoxicillin 500mg pills generic macrobid

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…