Организаторите на новия франкофонски фестивал водят разговори с Давид ГетаЗаз и Патриция Каас

Колегите им от Hills of Rock още не са представили кои групи ще докарат под тепетата

Таня Грозданова

Световната емблема в клубната електронна и хаус музика Давид Гета ще миксира това лято в Европейската столица на културата 2019. Пловдивчани и гостите на града ще могат да танцуват под звуците на миксовете на трикратния DJ №1 в класацията на британското списание за електронна музика DJ Mag, ако се осъществи едно ново голямо събитие в културния календар за 2023-та година.

Давид Гета по време на музикалния фестивал Vieilles Charrues във Франция през юли 2019 г. /изт: AFP/

Това е международен франкофонски фестивал под наслов "Франкофоли България", който получава финансиране по отворена покана „Наследство 2023“ на "Пловдив 2019". Както ви съобщихме по-рано днес през 2023 Фондацията ще инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града. От общо 64 проектни предложения журито е селектирало 25. Сред познати фестивални имена са: Opera Open, One Dance Week, Hills of Rock, SOLAR FESTIVAL,  Shake That Хълм. За първи път в Пловдив ще се проведе новият франкофонски фестивал, който печели съфинансиране в размер на 110 000 лева. Организаторите предвиждат фестивалът да се реализира в рамките на три дни на Гребната база, открити сцени и пространства в градска среда, включително в кв. Капана, както и в отдалечени от градския център места. Те водят преговори още със Zaz, Патриция Каас и други популярни изпълнители от Франция.

Журито по програма Наследство 2023, в състав: Амелия Гешева, Антоанета Димитрова, Десислава
Шишманова, Емилия Арабаджиева, Мария Луцова, Нина Димовска, Пламена Терзиева, е класирало с най-много точки три утвърдени фестивални събития в Културния календар на Пловдив. Това са Opera Open на Държавна опера-Пловдив, One Dance Week на Фондация "Едно" и Hills of Rock на "Фест Тийм" ЕООД, който са спечелили всеки един средства в размер на 170 000 лева. Припомняме, че музикалните фестивали бяха част от програмата Пловдив - Европейска столица на културата 2019-а.

Платформата Опера Опън е най-високо оценена с 28,86 точки. През 2023 година Опера Пловдив ще отбележи десетото юбилейно издание на фестивала от 20 юни до 16 август като представи едни от най-знаковите продукции през годините на Античния театър и гарантира силното международно присъствие на артисти.

Очакваме в афиша Стефано Пода да представи „Силата на съдбата“, постановка на Театро Реджо Ди Парма, а едно от ярките имена в оперната режисура в Европа – Вера Немирова, ще постави „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, постановка на Операта в Люцерн.

Организаторите на фестивала „Hills of Rock“ го съкращават с един ден. Така най-мащабното културно-масово събитие, привличащо в Пловдив рок фенове от цял свят, през 2023 г. ще реализира петото си издание в рамките на два дни заради световната икономическа криза. Запазените дати са последния уикенд на юли на Гребната. И това е всичко, което са изяснили с проекта си по време на кандидатстването "Фест тийм" ЕООД. От дружеството дори не са представили кои групи ще докарат под тепетата.

Между 5 и 8 млн. лв. приходи в местната икономика от Hills of rock

Петнадесето юбилейно издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2023 ще се състои през месеците май-юни. Ексклузивно ще се представят 2
спектакъла, продуцирани в рамките на Big Pulse - Blue Navy на Уна Дохърти (Ирландия) и Carcass на Марко да Силва Ферейра (Португалия). Както и 2 български премиери - едната е на Гергана Димитрова, а втората в процес на селекция, съобщават организаторите.

С най-високата оценка от журито - 29,14 т. , но с финансиране от 80 000 лева е Драматичният театър в Пловдив за проекта "Едип. В очакване на варварите", който се базира на части от пиесата "Едип цар" на Софокъл и текстове на поета Константинос Кавафис и писателят-драматург Александър Секулов. Спектакълът е последната част от трилогията "Пътуващият човек" след постановките "Одисей" и "Коприна".

С 45 000 лв. е подкрепен фестивалът "Солар" за електронна музика. Локацията на провеждане е отново Гребната база, като аудиторията ще има възможност да се докосне до музикалното изкуството на световно-известните диджеи, които ще представят своето творчество на живо в продължението на три фестивални дни.

Пловдивският фестивал, който стана любим на публиката от цялата страна - Shake That Хълм, влиза в селекцията с 9-то издание, което ще се проведе 01- 03.09.2023 г. Той е финансиран с 40 000 лева.

За фестивала "Улица Станционна" са гласувани 25 000 лв. Събитието предизвика интереса на пловдивчани и гостите на града през 2021 г., когато затвори ул. "Иван Вазов" за двудневен празник в дните около Съединението на България. Сред одобрените проекти е конференцията SPIKE Bulgarian Music Showcase с участието на представители на музикалната индустрия и артисти от цял свят - финансиране 20 000. Същите средства са заложени и за проекта "Последното бягство на Дон Жуан" на Деян Донков по пиеса на Недялко Славов.

С 15 000 лв. е подкрепена фондация "Музикартисимо" за изключително успешния проект "Младежка платформа PROGRESIVE - оркестър, камерни ансамбли, солисти". В програмата за тази година младите музиканти ще концертират в Епископската базилика, под диригентството на Славил Димитров.

Проектът "Altitude/Altitude - Ancient Theatre Plovdiv", който през 2021-ва с видео мапинг и електронна музика “съживи” Альоша, в тазгозишното си издание печели 10 00 лева.

Идеята на организаторите е да създадат специално аудиовизуално 3D съдържание, да продуцират рекламен и музикален филм за Пловдив и Античния театър. С продукцията те ще се включат в международна кампания за популяризиране на културно-историческото наследство на България.

Пълният протокол от селекцията на журито с одобрените и открити проекти можете да направите тук .

Списъците с класирани проекти по две направления завършиха с извличане на определените по отворена покана средства, както следва: за „Категория 1. Фестивали и големи събития“ – 850 000,00 лв., за „Категория 2: Малки проекти“ – 150 000 лв. ,00 лв.

Всички селекционирани кандидати имат на разположение десетдневен срок, за да потвърдят или откажат предложената селекция и да пристъпят към подписване на договори и реализация на планираните събития, съобщиха от Фондация „Пловдив 2019“.

Снимка на корицата: Давид Гета в Париж/2015 откриване на нощен клуб/СЕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…