Аржентинският хореограф представя танца в неговата най-искрена форма на 20 май

Айелен Паролин избира минимализма за постигане на максимален ефект. Може би “простичка” на пръв поглед, но същевременно съществена и забавна, новата творба на Паролин ПРОСТИЧКО представя съвременния танц в неговата най-семпла и искрена форма. 

Спектакълът ще бъде представен по време на откриващия уикенд на фестивала ONE DANCE WEEK на 20 май, от 19:30 ч, в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив, а билетите са в продажба в мрежатa на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Родена в Аржентина и работеща в Белгия, Паролин залага на хумора и изненадата в хореографската си работа, която напомня, че всичко е възможно – от безсмисленото до мечтаното. Какво би се случило, ако спрем за момент? Ако приемаме нещата по-ненасериозно? Докато светът става все по-сложен, заради пандемия, войни, технологии и кризи, сякаш трябва постоянно да наваксваме. В изпреварващото темпо на процесите не остава много време за самите нас. Ако обаче спрем за момент? Ако препускаме по-бавно, живеем по-непринудено и приемаме нещата по-несериозно, какво би се случило?

Това е отправната точка на хореографа Айeлен Паролин, която представя съвременния танц в неговата семпла и пряма страна. Без музика, без сценични ефекти и декори, нейният нов спектакъл е създаден от нуждата за опростяването на живота. Този танцов дадизъм използва комичното и абсурдното, за да разкрие най-простичките и най-съществените човешки измерения.

Тримата изпълнители танцуват на сцената, извличайки звуци и ритми от движенията, жестовете и импулсите си, от искреността и спонтанността си. Тяхната наивност ги прави на моменти комични, детински наивни, дори абсурдни. Те танцуват без задръжки, като контрапункт на говорещите глави и експертите, доминиращи дневния ни ред, за да покажат, че и за най-сериозната работа се изисква шипка лекота и забавна неподправеност.

 

ОТЗИВИ

“Да стигнеш до корена, да премахнеш всичко несъществено и да получиш сгъстена, стегната форма, в чийто център е човекът като източник на всички възможности – такова е предизвикателството на Айeлен Паролин за новата ѝ творба.“ –   Scèneweb

„Аржентинската хореографка предлага спектакъл, лишен от каквито и да е препратки към танцовия репертоар. Дада-вдъхновено предложение, което отхвърля всички условности.“ – Франсоа Каудрон, RTBF

 

ЗА АЙЕЛЕН ПАРОЛИН

Хореографът и танцьор Айeлен Паролин живее и работи в Брюксел. Родом от Аржентина, тя пристига в Европа през 2000-а и следва в Монпелие. След това започва кариера на изпълнител и сътрудничи с Матилд Моние, Жан-Франсоа Пейре, Мосю-Бонте, Александра Бахчецис, Мауро Паканела и Луиз Ванест.

С хореография Паролин започва да се занимава през 2003-а. От автобиографичното й соло 25.06.76 до груповия спектакъл WEG (2019), тя създава над 20 творби, сред които DAVID (2011), HÉRÉTIQUES (2014), NATIVOS (2016), AUTOCTONOS (2017). Многообразното й творчество превръща противоречията в своя отличителна черта, допринасяйки за осветяването на сложността на Аз-а. Непредсказуем и неподлежащ на класификации хореограф, Паролин се движи между няколко вселени и естетики, като с постоянно внимание изследва различни части от себе си и търси какво ни свързва с другите.

Редовно е канена да сътрудничи с национални компании и да създава произведения за KNCDC – Корейската национална танцова компания (2016), Националния балет на Марсилия (2017) и Carte Blanche – Националната компания за съвременен танц на Норвегия (2019).

Наред със сценичните си произведения, Айeлен създава хоризонтални ателиета и лаборатории за срещи, споделяне и обмен, които позволяват да се тестват нови начини на работа и общуване в колектив. Компанията й също организира обмен с публиката, обикновено във връзка с авторските спектакли, но също и под формата на семинари с непрофесионалисти. Компанията набляга и на трансверсални и трансдисциплинарни взаимодействия, като например с композиторката и пианистка Леа Петра или физика Пиер Дьоби.

Компанията получи наградата SACD за цялостно творческо през 2016-а и наградата на критиката за NATIVOS през 2017 г. През същата година Паролин става стипендиант на фондация „Пина Бауш“, която ѝ предоставя подкрепа. В периода 2017 – 2020 компанията е резидент на Charleroi danse (Белгия). Айлен е и лауреат на програмата Pépinières européennes pour jeunes artistes (програма XXL) през 2006-а.

Нейни творби са гастролирали из цяла Европа, Северна и Латинска Америка, Азия и Северна Африка, като са представяни в Théâtre de la Ville (Париж), Montpellier Danse, Actoral (Марсилия), 100 dessus dessous festival (Париж), Palais de Tokyo (Париж), Kunstenfestivaldesarts (Брюксел), Tanz im August (Берлин), Centquatre-Paris и Edinburgh Festival Fringe. Компанията е подкрепяна от Théâtre de Liège (2018-2022), а от 2022-а от Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

 

****

 

ONE DANCE WEEK 2023 се реализира с подкрепата на Министерство на културата и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 • С подкрепата на Европейски Пътища и Община Пловдив.

www.onedanceweek.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…