С церемония по връчване на отличието „Доктор хонорис кауза“ на в. „Пловдивски университет“ на грузинския поет Роберт Месхи днес стартира шестото издание на Международния фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2023.

 

Събитието е от 17.30 часа, 10 май, в 7 аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат). Ще бъде промотирана и току-що излязлата в Тбилиси билингва книга със стихове на Роберт Месхи и пловдивския поет Тильо Тилев.

 

На 11 май, четвъртък, от 18 часа в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив е официалното откриване на МФП „Орфей“ с участието на 10 поети от 8 страни. То ще е с четене на поезия на роден език от всеки от участниците и превод на български. Специално видеообращение към фестивала с благодарност за българската подкрепа за Украйна – от украинската поетеса Юлия Бережко-Каминска.

 

На 12 май, петък, от 17 часа отново в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив ще се състои писателски форум Ars poetica – разговор за поетическото изкуство и орфизма между участниците във фестивала с ученици от хуманитарни гимназии и студенти от ПУ „П. Хилендарски“. Веднага след това – от 18 часа, е церемонията по награждаването на призьорите на шестото издание на фестивала и заключителното четене.

 

Тази година Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията е за пловдивския поет Йордан Велчев. Кои са другите отличени – в петък, 18 ч., Малка базилика на Пловдив.

 

Всички събития са с вход свободен, а на място ще се раздават мултиезичните издания на фестивала.

 

Заповядайте!

 

Всичко за участниците и техните творби – на роден език и в преводи на български и на английски, четете на мултиезичния сайт www.orpheus-p;ovdiv.eu.

 

Ars longa, vita brevis.

 

Партньори на Орфей – Пловдив тази година са Чешкият и Словашкият културни центрове, ПУ „Паисий Хилендарски“, хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и Езикова гимназия „Пловдив“.

 

МФП ОРФЕЙ – ПЛОВДИВ 2023 е творчески продукт на фондация Пловдив ЛИК, подкрепен от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…