Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив, имат удоволствието да ви поканят на „Пролетен панаир на занаятите“, който ще се проведе в периода 25 – 28 май 2023 г.  /четвъртък - неделя/.

 

Тази година талантливите занаятчии ще оживят централната градска част срещу стълбите с надписа “Plovdiv 2019” - ул. „11-ти август“ /демонстрации и базар/ и ул. „Д-р Вълкович“ /Пленер "Накити от мъниста" и безплатни, детски работилници/.  Майстори от цяла България ще представят и демонстрират традиционни български занаяти.  

 

„НАКИТИ ОТ МЪНИСТА“ е темата на тазгодишния пленер, част от „Пролетния панаир на занаятите“. Той ще се проведе от 26 до 28 май на ул. „Д-р Вълкович“. Вплитането на мъниста в накитите и носията на българката се практикува от хилядолетия насам и до днес се считат за неизменна и задължителна част от тях. Българката вплита древни знаци, фамилни орнаменти и предава занаята от поколения на поколения. По време на пленер „Накити от мъниста“ ще се докоснете до изяществото и традиции пазени от хилядолетия. Участниците в пленера ще бъдат предизвикани да възстановят старинен накит от мъниста. Жури ще определи  победителя в надпреварата.

 

АКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА – По време на „Пролетен панаир на занаятите“ ще се проведат две безплатни детски работилници и благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ с изделия сътворени в Занаятчийско училище – Пловдив.

 

 ПРОГРАМА:

 

ПРОЛЕТЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ с ПЛЕНЕР „ НАКИТИ ОТ МЪНИСТА”

25 - 28 МАЙ 2023г.

Място: ул. „11-ти август“ ,ул.,, Д-р Вълкович’’

 

25 май /Четвъртък/

 

10:00 - 19:00ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/. Ще се представи творчеството на занаятчии, от цялата страна, които не спират да ни радват и удивляват с таланта и вдъхновението си. В импровизирни работилници, гражданите и гостите на Пловдив, ще видят магически процеси на живо: как в ,, Ковачница на колела’’ от парче стомана се изковава нож, и се оформя в завършено изделие, на „Пеещото колело” от  парче глина се извайва съд, танцуваща совалка с магията на сплетните нишки и много други. Гост участници - ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, ще демонстрират и представят занаят „Дърворезба”.

 

17.00 ч.  Дефиле от площад "Стефан Стамболов" /Община Пловдив до стълбите ,,Пловдив 2019'', /танцови, музикални състави , участници в   Панаир на занаятите и Пленер „Накити от мъниста”/

 

 17.30 ч. Официално откриване на сцена на стълбите „Пловдив 2019” Музикална програма с участието на детска танцова школа към Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Дуо Челебийче.

 

26 май /Петък/

 

10:00  - 19:00 ч Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

 

10:00 - 18:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”. Участниците от цялата страна Софка Радева, Марияна Вълкова, Веселина Жегова, Елка Иванова, Мария Христоскова и Цветанка Георгиева ще демонстрират пред посетителите техники за изработване на мънистени накити и ще премерят уменията си в изключително красивия занаят.

 

11:00–18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’ представя изящни модели на накити и колани от мъниста,  сътворени от участниците в пленера, доказали се в България и чужбина.

 

27 май /Събота/

 

10:00  - 19:0ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

 

10:00 - 18:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”.

 

11:00 - 18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’

 

10:30 - 18:30ч. Благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ на изделия, сътворени от децата преминали обучение в Занаятчийско училище - Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

 

*Сподели впечатления и преживявания- книга в която желаещите могат да споделят своите преживявания от Панаира на занаятите.

 

13:00- 17:00 Детска работилница „Фантазия от мъниста’’ Безплатно децата ще могат да се докоснат до вълшебството на мънистата и да творят под ръководството на майстор.

 

28 май /Неделя/

 

10:00  - 19:00ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

 

10:00 - 17:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”. Обявяване  победителя в надпреварата-17.00ч.

 

11:00 - 18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’

 

13:00- 17:00ч. Детска работилница „Сътворено с майстор Жана Иванова“. Безплатно, деца ще  могат да си направят накит с техника сухо плъстене.

 

10:30 - 18:30ч. Благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ на  изделия сътворени от децата преминали обучение в Занаятчийско училище - Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

 

 

„Пролетен панаир на занаятите“ се финансира от "Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г."

 

„Пролетен панаир на занаятите“ се провежда с подкрепата на „Холдинг КЦМ 2000“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…