Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис, едно от водещите имена на световната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 май. Ласкаридис, известен с изследванията на абсурдността и трансформациите в творчеството си, ще представи най-новата си сценична творба Лапис Лазули по време на 16-отото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance (до скоро ONE DANCE WEEK).

 

 

В Лапис Лазули Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като изгражда на сцената гъста мрежа от антитези. Основен фокус на спектакъла е екзистенциалната ни връзка със страха и ужаса.

 

 

Лапис Лазули носи името на известния “Райски камък” в наситени сини цветове, който свързва недрата на земята с човешките обичаи и мистиката. От една страна, камъкът символизира връзката с природата и първичното сътворение, а от друга - фантазиите и митовете, неизвестното и необяснимото. От него се извлича пигментът ултрамарин, кодиран в ритуали и практики от древността до днес - от японското декоративно приложно изкуство и средновековните фрески до картините Ив Клайн и неговото радикално синьо.

 

 

Подобно на камъка, спектакълът на Еврипидис Ласкаридис е с двойнствен характер. Той е размисъл за съществуването като постоянно търсене на баланс между противоположности - земното и небесното, низкото и възвишеното, животинското и духовното във всеки един. Лапис Лазули превъплъщава тихата война в човека между първичните инстинктите и висшите способности на интелекта и духа.

 

 

Спектакълът, продукция на Onassis Stegi, е копродуциран от фестивалната мрежа Big Pulse Dance Alliance и One Dance Festival и ще бъде представен пред българската публика седмици след световната си премиера в Атина през април.

 

Билети ще намерите в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

 

Еврипидис Ласкаридис

 

 

Еврипидис Ласкаридис е хореограф, режисьор и изпълнител. Учи актьорско майсторство в Атина и режисура в Ню Йорк. Като изпълнител излиза на сцената през 1995-а, работейки със сценични майстори като Димитрис Папайоану и Робърт Уилсън. Основава компанията за изпълнителски изкуства OSMOSIS през 2009-а, създавайки отличени с награди сценични творби и късометражни филми. От 2015-а неговите спектакли гостуват на водещи фестивали и сцени в цял свят. Артистичният му почерк се характеризира с усещане за овладян хаос. Неконвенционална и нелинейна, работата на Ласкаридис се заиграва с възможностите, които ни заобикалят - чупи, изкривява, реформира и манипулира обикновени материали и отломки от ежедневието, за да създаде неочакваното.

 

Ласкаридис превръща тялото в средство, чрез което пространствата оживяват на сцената. Действието се върти около персонажи, които са трогателно реални и старателно реализирани, но безсрамно въображаеми. Творбите му откриват нови територии, които внезапно се превръщат в смешни и сърцераздирателни, гротескни и въздействащи, плашещи и абсурдни.

 

Допълнителна информация ще намерите в сайта на One Dance Festival 2024.

 

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…