Ацумори – новата сценична продукция на португалската хореографка Катарина Миранда, ще бъде представена на 31 май в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив, по време на 16-ото издание на Оne Dance Festival. Позната на българската публика със спектакъла си Кабракимера, част от One Dance Week 2022, Катарина Миранда е едно от най-ярките имена на съвременната танцова сцена в Европа, а новият й спектакълът “Ацумори” е продукция на център “Жорж Помпиду” в Париж, фестивала в Порто и One Dance.

 

 

Нестандартна среща на един от образците на японския театър “Но” със света на съвременните изпълнителски изкуства, “Ацумори” е своеобразна пресечна точка между минало и бъдеще, фантасмагория и реалност, танц и светлина. Билетите за спектакъла на 31 май са вече в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

 

Ацумори

 

В основата на спектакъла е историята за младия самурай Ацумори. Той загива в битка, но духът му се завръща на бойното поле, където в крайна сметка успява да намери помирение, вместо разплата със своя убиец. Изучавайки строгата система и похватите на театър Но в Киото, Катарина Миранда се отклонява от оригиналния сюжет и развива идеята за завръщането на призрака с абстрактност и естетика.

 

 

Сцената е наситена със спомени и ритми от измислено въображение. Облечени в брони - маски, петимата танцьори изследват пространството като територия, която трябва да бъде завладяна. Те преплитат своите стави и крайници, като по този начин ги заключват или им придават неподозирани способности за движение. Така се раждат нови взаимовръзки и идентичности, ново време, а защо не и нови социални конструкции.

 

Футуристичният танцов език на изпълнителите се усилва от осветлението, което играе основна роля в спектакъла. Центърът на сценичното пространство е оформен със светещ под и таван, образуващи квадратно пространство, в което традиционните архетипи се разтварят, а прожекторите осветяват всеки, който го напуска или се завръща.

 

В своеобразния диалог между танц и хипнотична светлина говорят древните призраци на Но и телата, които имат способността да бъдат нещо друго, нещо различно, нещо красиво. Ацумори е пресечната точка между виденията и установките от миналото, метаморфозите и енергията на настоящето и ентусиазма на бъдещето.

 

Катарина Миранда

 

 

Родена в Португалия през 1982-а година, Катарина Миранда e мултимедиен артист, който работи с различни художествени езици и преплита образи, движение, глас, сценография и светлинен дизайн. Тя разглежда тялото като изразител на медитативни и хипнагогични състояния, а също и на жестове и процедури, заложени в дълбоката същност на настоящето.

 

Наред с други авторски творби, Миранда представя спектаклите CABRAQIMERA, DREAM IS THE DREAMER, BOCA MURALHA и MAZEZAM и REIPOSTO REIMORTO в известни театри и международно утвърдени сцени, сред които Център Помпиду и Пале де Токио в Париж, Фондация Calouste Gulbenkian в Либасон, Музеят за съвременно изкуство Serralves и Националният театър в Порто, Фестивалът за изкуствата Materiais Diversos и Фестивалът DDD в Португалия, Танцовият фестивал в Лиеж (Белгия), Фестивалът Mindelact в Кабо Верде, Festival Short Theatre в Рим.

 

През 2016 г. Националната телевизия на Португалия заснема поредица от документални филми за хореографски постановки, а един от епизодите е посветен на BOCA MURALHA. Миранда представя инсталациите DIAGONAL ANIMAL с Джонатан Салдана на Fabrik Festival (Фол Ривър, САЩ) и MOUNTAIN MOUTH в Dance Box и Maizuru RB (Кобе, Япония). Завършва магистратура в Националния хореографски център (ICI-CCN) в Монпелие, Франция, и бакалавърската степен по визуални изкуства в Университета за изящни изкуства в Порто. Изучавала е също театър “Hо” в Центъра за изкуства в Киото, Япония.

 

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…