Фестивалът за документално кино, посветено на изкуството, Master of Art се завръща в Пловдив. Поредното издание започва този уикенд на 10 февруари, като до края на месеца ще може да гледаме 15 образователни филма, посветени на архитектурата, музиката, живописта, кулинарията, пътешествията и още от света на творчеството. Събитието ще продължи до 27 февруари.

 

Откриването на фестивала е на 10 февруари от 19:00 часа с прожекцията „Боромини и Бернини: Предизвикателство за перфектност“. Филмът се фокусира върху борбата между двамата гении на римската барокова архитектура, съперничество между двама велики, но и много различни творци.

 

На 11 февруари, неделя, предстои „Гоя, Жан Клод Кариер и призраците на Бунюел“. Филмът проследява проучванията на покойния сценарист Жан-Клод Кариер на творчеството на Гоя, в едно пътуване, изпълнено с култура, кино, емоции, живопис и Испания.

 

В следващите дни предстоят филми за съвременния артист Джеф Куунс, художника Вермеер и вълнуващата история за един гребен от слонова кост на Караваджо. Не бива да се пропуска историята за непубликувания ръкопис на Антъни Бърджес – автор на „Портокал с часовников механизъм“, в който той обяснява как всеизвестната му творба е останала неразбрана. Двойната прожекция „Пазарът в Порто“ и „Обещанието на архитекта Балкришна Доши“ пък е задължително за любителите и професионалистите в архитектурата.

 

Едно от заглавията е посветено на пловдивчанката Соня Йончева и знаменития гала концерт в София през август 2021 година. В „Ако имаше филм за мен“ ще научим повече за поетесата Димана Йорданова, а „Да летиш с плавници“ в края на месеца е посветен на световноизвестния български артист Алцек Мишев. 

 

Цялата програма с още вълнуващи изненади може да се види на сайта kinolucky.com. Билетите са в продажба на цена 10 лева, с намаление за учащи и пенсионери – 8 лева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…