Продукция на фестивала за танц и пърформанс, спектакълът “11 3 8 7” ще бъде представен на 25 май в Пловдив

 

На 25 май, от 18:00ч., в камерната зала на Драматичен театър, Пловдив ще се състои българската премиера на “11 3 8 7” – новият спектакъл на танцовия колектив Trevoga. 

 

Базирано в Нидерландия и създадено от възпитаниците на AHK (Amsterdam School of the Arts) – Неда Ружева, Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис, триото Trevoga черпи вдъхновение за своя пърформанс от противоречието между пищните фантазии, които фабрикуваме онлайн, и все по-враждебната реалност наоколо. 

 

Спектакълът е копродукция на One Dance Festival и ICK Amsterdam, има награда от Amsterdam Fringe Festival 2023 и е избран в селекцията на Aerowaves Twenty24 – европейска танцова платформа за млади хореографи. Билети за представянето на  “11 3 8 7” на 25 май ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от Еpaygo.bg.

 

От мечите към дистопията: 11 3 8 7

Бели изкуствени очи филтрират реалността. Всеядни лица чакат да погълнат още виртуални заблуди. С роботски маниери и мимики трима оживели аватари предизвикват хладни тръпки. Белееща и празна, сцената може да е тестова среда, футуристична лаборатория или моден подиум, където киборгите – инфлуенсъри се перчат, позират и имитират живота. Делириум на отчуждението, зловещ стрийминг или сън, който шокира късно нощем, или подставено риалити шоу, а може би нещо още по-странно – това е спектакълът “11 3 8 7”.

 

Авторите и изпълнители Неда Ружева, Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис се превръщат в транс-човеци, инфектирани с паразитните емотикони на виртуалното съществуване, което сякаш надделява. В аватари, които позират за селфи на празен фон, в който се надвикват и кръстосват таргетирани реклами, персонализирани фийдове, влогове, гейминг излъчвания на живо и лайфстайл инфлуенсъри. Спектакълът отвежда виртуалните репрезентации на „реалните“ човешки взаимодействия далеч в непознатото, което може би е самото бъдеще.

 

11 3 8 7 изпълва очите с шлифована образност, но опаковката е куха. Подобно на бродяга в изоставен търговски център, спектакълът преследва зрителите със студенината на едно изкуствено, програмирано отсъствие, с тревогата от едно евентуално съществуване – имитация, лишено от човещина. 

 

За Trevoga:

Trevoga е нов танцов колектив, който към момента се състои от възпитаниците на AHK Неда Ружева, Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис. Тримата имат различен опит в движенческите изкуства, преди да постъпят в Академията за театър и танц (AHK) в Амстердам. Те се обединяват в общото си желание да обърнат хореографския процес наопаки. Вместо да се подчиняват на безплътните идеи на един хореограф, триото моделира концептуалните рамки на своите спектакли, като съвместно анализира движенчески език, чийто източник е техният житейски опит, превръщайки всеки участник в съавтор на концепцията и съавтор в рамките на творческия процес.

 

Тази закачлива деконструкция на властовите структури, присъщи на хореографския процес, споява смелите и недотам дисциплинирани експерименти на колектива. Играейки си с жанрове, регистри и символи с безпардонна непоследователност, Trevoga се стреми да оспори представата за Аз-а като фиксиран набор от условия, в които той се ражда, и вместо това да приветства неговата променяща се природа. Те не разглеждат себе си нито в дихотомия, нито в унисон, а винаги като двете или по-скоро нито едното, нито другото – симптом и причинител, жертва и извършител, кукла и кукловод.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…