Диана Добрева поставена сред значимите световни театрални режисьори

 

Спектакълът “Одисей” на Драматичен театър – Пловдив има огромната чест да открие един от най-престижните световни театрални фестивали “ MITEM” (Madách International Theatre Meeting) на 6-ти април в Националния театър в Будапеща, Унгария. Постановката на Диана Добрева е определена в официалния сайт на събитието като „зашеметяващ спектакъл“.

 

Мащабът и значимостта на пробива на българския театър и на Диана Добрева ярко се очертават на фона на цялостната програма на фестивала, включваща продукции на най-значимите имена в световната театрална режисура като Римас Туминас, Ян Фабр, Алесандро Сера, Теодорос Терзопулос.

 

Диана Добрева създава епичния спектакъл „Одисей“ като основно знаково събитие при домакинството на Пловдив като „Европейска столица на културата“ през 2019 година. Представлението е носител на Големите награди за спектакъл и режисура на Фестивала на античната драма „Стоби“ във Веселс, Северна Македония през 2022 година.

 

Преди година „Коприна“, друг спектакъл на Диана Добрева и Драматичен театър – Пловдив, за първи път бе включен в официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария и бе посрещнат с истинска буря от аплодисменти.

 

Диана Добрева е режисьор на Народния театър „Иван Вазов“ от 2017 година. Носител е на наградата „Coup de coeur“ на критиката и пресата за най-добър спектакъл от международния фестивал в Авиньон, Франция. Отличена е с награди „АСКЕЕР“ 2007 за изгряваща звезда (за „Медея“); „АСКЕЕР“ 2009 за костюмография (за „Макбет“); „АСКЕЕР“ 2015 за най-добро представление (за „Къщата на гнева“); „АСКЕЕР“ 2017 за най-добър режисьор (за „Вълци“); „АСКЕЕР“ 2019 за най-добро представление (за „Дебелянов и ангелите“); „АСКЕЕР“ 2019 за най-добър режисьор (за „Бащата“ и „Дебелянов и ангелите“) АСКЕЕР” 2022 за най-добър режисьор (за “Коприна”). Носител е и на наградите „ИКАР“ 2021 за най-добър режисьор (за „Синът“) и „Златна роза“. Нейни спектакли са канени на световни фестивали и сцени във Франция, Англия, Япония, Германия, „Монако, Швейцария, Австрия, Русия, Румъния, Северна Македония, Словакия, Турция.

 

11-ят Международен театрален фестивал “MITEM” 2024 е основан през 2014 г. от Атила Виднянски. Тази година много от гостуващите трупи ще черпят вдъхновение от древногръцкия митологичен театър. Кризите на 21-ви век подтикват артистите да търсят под руините на нашето съвремие колективното знание, което е било достъпно за всички в епохата на древногръцката трагедия, пише в програмата на фестивала.

 

Може да гледате „Одисей“, по Омир, автор Александър Секулов, режисьор Диана Добрева в Голяма зала на Драматичен театър – Пловдив на 22-ри февруари и на 25-ти март.

Снимка: Alexander Богдан Thompson

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…