За четвърта поредна година фестивалът Made at the Academy , организиран от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, ще представи на различни сцени и локации творческия потенциал на студенти, преподаватели и водещи имена в българското съвременно изкуство в жанровете опера, мода, класическа музика, джаз, танц, изобразителни и визуални изкуства и фолклор. Тази година фестивалът се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ.

 

Made at the Academy стартира на Римски стадион на 4 юни от 18 ч. с откриване на изложбата „Академия 6.0 - 60 години Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев, като изложбата ще продължи до края на месеца.

 

Специален подарък за всички пловдивчани е модното ревю на студенти от специалност "Дизайн на облеклото" с ръководител доц. д-р Динка Касабова с начален час 18.15'ч.  на Римския стадион.

 

От 18.30 ч., отново в Римски стадион, Академичният оперен театър очаква своите зрители на едноактната опера "Комарджията" от Луиджи Керубини по либрето на  Антонио Салви. В ролите: Серпила – Евгения Ставрева /мецосопран/ и Бакоко – Оуянг Рунзе /баритон/ с участието на струнен квартет в състав Таня Пенкова – концертмайстор, Зара Дикова – цигулка, Ли Цзясин – виола и Мариян Костов – виолончело. Клавирен съпровод на чембало- Мартин Дафинов. Диригент е гл. ас. д-р Алия Хансе, а режисьор - доц. д-р Ивайло Михайлов. Вокални консултанти: доц. д-р Ивайло Михайлов и ас. Алпер Юнлютюрк, сценография и реквизит - Дария Панайотова и Александра Калайджиева,  костюмите са на Театрална студия „А‘парт“.

 

Вторият ден на фестивала, 5 юни, продължава от 18.00 часа в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“ №15 с представителната Годишна изложба на Факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности на факултета: Графичен дизайн и фотография, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика и скулптура. По традиция на събитието ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс.

 

От 20.30 ч. на 5 юни Академията представя на Античния театър кулминацията на фестивала – големия концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на представителните академични ансамбли и състави на АМТИИ, студенти, докторанти и преподаватели, възпитаници в изпълнителско изкуство на водещи преподаватели и творци от Академията, носители на престижни международни награди за изкуство - диригенти, хореографи, танцьори, сценографи, певци и инструменталисти, обединени от идеята да представят на Пловдив концерт на най-високо ниво.

 

Като най-значима образователна културна институция в Пловдив АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ утвърждава фестивала като ежегоден, постоянно обновяващ се арт форум, на който публиката става съпричастен свидетел на успехите на Академията в подготовката на бъдещи творци и заедно с това оформя техните качества в естествена сценична публична среда. От 2021 г. досега Made at the Academy е част от културния календар на Община Пловдив и е носител на престижната награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ за 2022 като полифонично изграден продукт на творците от всички факултети и специалности на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“– едно от най-престижните висши учебни заведения по изкуствата в България.

 

Проектът се осъществява в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…