Регионален етнографски музей – Пловдив ще е домакин на ХVІ-та поред Седмица на традиционните занаяти от 24 юни до 30 юни 2024 г.

 

Събитието се превърна в традиция в културния календар на Пловдив и привлича всяка година огромен брой посетители. Публиката може да наблюдава и заедно с майсторите да участва в изработването на различни изделия от плъст, везба, тъкани, направа на свещи и кошници, писане на великденски яйца. Може да изваете от парче глина чаша или чиния на грънчарското колело, да видите преобразяването на метала под ръцете на ножари и ковачи или да се насладите на богатия асортимент на бижутерите. 

 

Седмицата на занаятите тази година започва с Еньовден (24 юни) – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. Ще правим венци и ще напяваме китки с Еньовата буля. 

 

Акцентът на Седмицата ще падне върху занаята плъстене. В тази връзка ще бъде открита национална изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия с участието на шест музейни институции.  

 

Партньор и съмишленик на ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…