Литературно четене и дискусия с участието на проф. Жоржета Чолакова
Преводач: Нина Тодорова
___

 Кога: 19 юни, сряда, 18:00 часа
 Къде: Bee Bop Café
 Вход: Свободен

Чешката поетеса, белетристка и класическа филоложка Силва Фишерова пристига в България по покана на Чешкия Център и с подкрепата на Чешкия литературен център и Моравската библиотека в Бърно. Срещата с нея е на 19 юни 2024 г., от 18:00 ч. в клуб Bee Bop Cafe, когато в рамките на международния фестивал „Пловдив чете“ ще се проведе литературно четене
на нейни стихове и дискусия с публиката.

Силва Фишерова е авторка на дванадесет стихосбирки. Нейната поезия е преведена на много езици, включително няколко сборника, преведени на английски (UK: The Tremor of Racehorses, 1990; The Swing in the Middle of Chaos, 2010; USA: Stomach of the Soul, 2014; Prague: A Church for Smokers. Prague Poems, 2019). На български нейни стихове са публикувани в излязлата през 2023 г. Антологията на съвременната чешка поезия „Гласове от сърцето на Европа“ (превод: Димана Иванова, издателство: МегаПринт )

Освен поезия, нейното творчество включва и разкази, романи, есета, образователната проза и детска литература, които са преведени на няколко световни езика. Понастоящем чете лекции по старогръцка литература, религия и философия в катедрата по гръцки и латински изследвания на Карловия университет в Прага, където и живее. През 2018 г. тя е обявена за първия Поет на столицата Прага. Последните й публикувани творби са любовната история от Прага през 80-те години на ХХ век „Елза и Аманита“ (Elsa a Amanita, 2022) и стихосбирката „Друг живот. Витгенщайн” (Jiný život. Wittgenstein, 2023). Два албума с нейни поетични текстове дори са композирани от Моника Начева, певица с български корени.
___

Събитието се организира от литературен фестивал „Пловдив чете“ като част от Календара на културните събития на град Пловдив за 2024 г. и с подкрепата на Община Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…