Регионален етнографски музей кани на официалното откриване на XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти на 24 юни от 12:30 часа. Седмицата започва с Еньовден (24 юни) – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. Ще правим венци и ще напяваме китки с Еньовата буля.

 

 

Тази година акцентът ще бъде поставен върху древния и красив занаят плъстене. Всеки ден ще имате възможност да се запознаете с различни майстори-плъстари, които ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, и ще предлагат своите ръчно изработени изделия.

 

 

В тази връзка от 18 часа на същия ден ще бъде открита и националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия с участието на шест музейни институции. Тя има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

 

Партньор и съмишленик в ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО.

 

През Седмицата на традиционните занаяти / 24 – 30 юни/ музеят ще работи с удължено работно време всеки ден от 9 – 19 часа.

 

ПРОГРАМА

 

24.06.2024 г. (понеделник)

 

• 12.30 ч. Официално откриване на ХVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти на РЕМ – Пловдив

 

Музикално-танцов поздрав от ФТА „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив 

 

• Отбелязване на Еньовден – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. Ще правим венци и ще напяваме китки с Еньовата буля. Разказ за силата на билките от Мария Георгиева – майстор на естествени лечебни кремове

 

• 18.00 ч. Откриване на националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“

 

25.06.2024 г. (вторник)

 

11.00 ч. Демонстрация на плъстене с наричания от древността „Танц на молеца“ от Ищван Видак – известен унгарски плъстар и изследовател-пътешественик

 

• Демонстрация на предене и плъстене по българска технология на Светлана Кампс

 

26.06.2024 г. (сряда)

 

11.00 ч. Демонстрация на плъстене с майстор Мариета Недкова

 

•  11.30  Музикална програма с деца от ансамбъл "Марица" към СУ "Св. св. Кирил и Методий", гр.Пловдив

 

27.06.2024 г. (четвъртък)

 

11.00 ч. Демонстрация на плъстене с майстор Пенка Ставрева

 

•  11.30  Музикална програма с деца от фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ "Любен Каравелов", гр.Пловдив

 

28.06.2024 г. (петък)

 

11.00 ч. Демонстрация на плъстене с майстор Спаска Георгакева

 

• 11.30 Музикално-танцов поздрав от ФТА „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив 

 

29.06.2024 г. (събота)

 

• 11.00 ч. Демонстрация на плъстене с майстор Ваня Терзиева

 

•  11.30  Музикална програма

 

• 12.00 ч. Отбелязване на Петровден – почерпка на гостите с петровско пиле, питка със шарена сол, ябълки и круши и ястието „бял мъж“.

 

• 19.30 ч. – Майсторска вечер – раздаване на грамоти за участие и кратък обзор на тазгодишната „Седмица на занаятите“, майсторска вечеря и забавления.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…