В Международния фолклорен фестивал ще участват състави от Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия, Грузия и три ансамбъла от България

 

Едно от най-красивите и очаквани културни събития в Пловдив – Международният фолклорен фестивал, всяка година се превръща в истински празник за публиката в горещите летни дни. Проявата се организира традиционно от община Пловдив и е част от Културния календар на града. Тази година 28-то издание Международния фолклорен фестивал ще се проведе от 29 юли (понеделник) до 2 август (петък), когато ще се насладим на изпълненията на представителни фолклорни състави от Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия и Грузия.

 

 

От българска страна във фестивала ще видим изпълнения на Представителен ансамбъл „Марица“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, Представителен ансамбъл „Войводинци“ при НЧ „Виделина-1928″ с. Войводиново и разбира се емблемата на Пловдив – Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

 

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на танцовите трупи. Маршрутът е от „Дом Левски”, по Главната улица, с крайна точка – откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще има кратки концерти. Програмата продължава с официалните представяния на участниците на сцената на Античния театър. Началото всяка вечер е 20:00 ч.

 

Официалното откриване на 28-ия Международен фолклорен фестивал е на 29 юли, от 20 часа на Античния театър. На 2 август, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

 

 

Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН, с изключение на концерта на Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“ от Грузия на 1 август, който е част от национално турне на ансамбъла и е с билети!

 

АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ „МАНГИЛИК“, КАЗАХСТАН

 

Танцовият ансамбъл „Мангилик“ е основан през октомври 2017г. като част от Северноказахстанската филхармония. Днес, в репертоара на ансамбъла има 23 танца – разнообразна, ярка палитра от танци на народите, живеещи в Република Казахстан. През юли 2018 г. в Астана ансамбълът спечели Гран При и титлата Лауреат на X Международен фестивал Шатик. През ноември 2018 г. „Мангилик” спечели 1-во място и титлата Лауреат на XXI Международен фестивал на творческата младеж „Шабит” в Астана.

 

ТАНЦОВА ШКОЛА „ДЖИРНАС” – РИГА, ЛАТВИЯ

 

Мястото, където любовта към танца се превръща в изкуство

 

Школата е водещ частен център за професионално обучение на деца и младежи, в който танцьорите придобиват теоретични и практически познания за танцовото изкуство, импровизацията и основите на драматургията. Танцьорите в “Джирнас” се обучават в различни танцови стилове: класически танци, съвременни танци, джаз, хип-хоп и разбира се, латвийски фолклорен танц. Специално за Пловдив, те са подготвили латвийска фолклорна танцова програма, в която ще покажат красотата и разнообразието на латвийската култура. Ще представят изпълнения от Златния фонд на латвийските фестивали за песен и танци, както и някои танци, създадени наскоро от ръководителите на групата. Тези нови танци станаха много популярни в Латвия, получавайки висока оценка на националните състезания.

 

ФОЛКЛОРНА ГРУПА „ХОРА МАРЕ“, МОЛДОВА

 

Фолклорната танцова група „Хора Маре” от град Крикова е основана през 2010 г. През годините художественият ръководител и хореограф Денис Гинга е успял да привлече над 100 членове на възраст между 5 и 40 години. Хора Маре – една от най-известните групи за традиционни народни танци от Молдова е участвала в много фестивали, национални и международни конкурси, паради и телевизионни снимки. Трупата има разнообразен репертоар от автентични народни танци, които представят ритуалите и традициите на молдовската култура. Гастролирали са в цяла Молдова, Румъния и Турция.

 

КУЛТУРНО ОБЩЕСТВО „ДИМИТРИE КОТУРОВИЧ“, БЕЛГРАД, СЪРБИЯ

 

 

От основаването си през 1967 г. до днес, ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ представя богатото фолклорно наследство на Сърбия в страната и в чужбина, съчетавайки основните ценности на сръбската традиционна култура и запазвайки техния автентичен характер. Организацията участва в концерти в страната и региона, както и в много изяви по света – Порто, Мадрид, Триполи, Атина, Париж, Москва, Киев, Виена, Страсбург, Хановер, Родос, Истанбул, Гориция, Касерес, Дижон, Марсилия, Авиано и др. Понастоящем ансамбълът има над 25 оригинални хореографии и повече от 300 членове, разпределени в различни артистични групи – аматьорски театър, певци, фолклорен оркестър и танцов състав.

 

ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „БАЛАТОН“, УНГАРИЯ

 

Танцовият ансамбъл „Балатон“ отпразнува своята 60-та годишнина през 2023 г.. Тя бе тържествено отбелязана с многобройни прояви. Артистите от трупата са аматьори от района на Карпатите, които се стремят да опазват своето културното наследство. Те са постигнали забележителни успехи и са представили изкуството си с многобройни спектакли, добавяйки колорит към културните програми пред многобройна публика. Мисията на артистите е традицията по южния бряг на езерото Балатон да се предава от поколение на поколение и по този начин да се съхрани. Художествени ръководители на танцовия ансамбъл са Янка Фодор и Петер Чути.

 

ДЪРЖАВЕН АНСАМБЪЛ ЗА ПЕСНИ И ТАНЦИ „МХЕДРУЛИ“, ГРУЗИЯ

 

ВХОД С БИЛЕТИ

 

Държавният ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“ е един от най-атрактивните и най-майсторските ансамбли в Грузия, на върха на своята слава и признание. Основан е през 2002 г. в Аджарската автономна република на Грузия, в град Кобулети. Ръководителят на ансамбъла Бадри Цецхладзе е Народен артист на Грузия и известен хореограф. От 2011 г. ансамбъл „Мхедрули“ е със статут на „Държавен ансамбъл за песни и танци“, а през 2016 г. реализира зашеметяващо турне в Китай, където изнесе 31 концерта, преминали с бурен успех и препълнени зали. Спектакълът „Духът на Грузия“ е един от най-успешните мюзикъли, представяни в Грузия. Разказва за страната, нейната история, нейните легенди, любовта към Бог, към жената, към майката, за това колко горчиво е да се биеш и колко светъл и мил може да бъде светът. Българският зрител ще бъдете пленен от майсторското преплитане на кавказки сюжети, невероятно зашеметяващи костюми, фантастично осветление и звук.

 

Българското турне на „Мхедрули“ със спектакъла „Духът на Грузия“ започва от Пловдив на Античния театър на 1 август , от 21.00 часа. Билетите са в продажба в цялата мрежа на Ивентим и Грабо на цени от 30 до 60 лева.

 

БЪЛГАРСКИ ДОМАКИНИ

 

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив

 

Представителен ансамбъл „Марица“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив

 

Представителен ансамбъл „Войводинци“ при НЧ „Виделина-1928″ с. Войводиново

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…