Капана.БГ

Капана.БГ

Поредица от събития организира украинската общност в града във връзка с втората годишнина от започването на войната в Украйна и Деня на паметта.

Изложба, под названието "Украйна и България - едно сърце на 2 страни" ще бъде открита в 11 часа Народна Библиотека «Иван Вазов» в Пловдив.

"Тази изложба не е само празник на изкуството, но и символ на неделимата дружба, подкрепа и взаимноразбирателство между нашите страни в тези трудни времена. Събрали сме творби на деца от Украйна, за да покажем на света как изкуството може да стане мост между сърцата и културите", разказа пред Под тепето Наталия Елис, двигателят на украинската общност в града.

Изложбата предлага уникалната възможност да видите света през очите на деца, преживели ужасите на войната.

Организаторите не са подредили картини на участниците от 4 до 16-годишна възраст. Те канят всички желаещи да станат част от това важно събитие, за да видят със собствените си очи и да споделят със света атмосферата на единство и надежда, която носи изложбата.

В 15,30 часа ще се проведе молебен в храма "Св. Димитър Солунски", а час по-късно ще има бдение със свещи до Катедралния храм "Успение на Св. Богородица" в Стария град.

Петък, 23 Февруари 2024 15:35

Спектакълът "Антигона" се отменя

Спектакълът АНТИГОНА на Ал. Морфов се отменя за 27 септември

 

Сериозна травма на актьор в главна роля налага отмяната на гостуванете на Плевенския театър в Пловдив със спектакъла Антигона, което бе планувано за 24 февруари / събота/.

 

Новата дата е първата възможна за Театъра – 27 Септември, а часът и мястото остават непроменени – 19:00ч., Драматичен театър – Пловдив.

 

Всички закупени билети за 27.09,2023г. /Античен театър/ и за 24.02.2024 г. важат без презаверка за новата дата!

 

При невъзможност да зрителите да посетят спектакъла на новата дата, могат да върнат билетите си в срок до 30. 08. 2024г. от мястото, на което са закупени или онлайн в системите на Ивенитм и Грабо.

Романтика, любов, музика и Сан Ремо са само част от притегателните символи, с които Ви каним на едно незабравимо пътуване до Италия. Само на 6-ти юни от 20:30 часа на Античен театър ще преживеете „THE MAGIC OF ITALIA” чрез златните хитове на легендарния фестивал Сан Ремо. Ще звучат любими песни като Феличита, Воларе, Ке Сара и много други, изпълнени на живо от GIANNI SCRIBANO, LUCA MINNELLI и CHIARA PERALE, със съпровода на Оркестъра на Опера Пловдив с диригент ЛЕВОН МАНУКЯН.

 

GIANNI SCRIBANO – певец, музикант, композитор и автор на собствени песни. Интересът му към музиката започва от ранна възраст и постепенно прераства в в безгранична страст към нея. На 12става част от Представителния венециански оркестър (L’Orchestra Popolare Veneta), където свири на бас китара. На 17 започва истинската му професионална кариера като певец и изпълнител. Пее и свири на пиано в най-престижните клубове в Италия. По време на своята кариера, Джани е реализирал хиляди публични представления и концерти в цяла Европа от гастрол на Арена ди Верона пред публика от 10 000 зрители до зала Палавела в Торино (L’Auditorium Palavela di Torino). Прави редица световни турнета със спектакъла „Ромео и Жулиета на лед“, с който посещават и Русия. Осъществява турнета в Израел, Рига, София, Азърбайджан и други страни със спектакъла „Магията на Сан Ремо“. Участва в представления и концерти в най-престижните Дворци и концертни зали на Италия в Рим, Милано, Неапол, Флоренция, Сардиния, както и в луксозните хотели “Danieli” и “Cipriani” във Венеция. Винаги очакван от своята публика с нетърпение, посрещан с горещи емоции и бурни овации. Сътрудничи си със световно известни артисти от ранга на: Lyttle Tony (Малкия Тони), Дино, Фабио Конкато, Алън Кинг, Феррадини, Mal dei Primitiv (Примитивно зло). През цялата си кариера Джани Скрибано остава верен на музиката и твори с любов, вдъхновение и ентусиазъм.

 

LUCA MINNELLI – познат като „Гласът на Венеция” със своя запомнящ се, топъл и чист теноров глас. Той е концертиращ изпълнител, гостувал в Ню Йорк, Лондон, Малта, Санкт Петербург, Милано, Венеция и мн. др. През 2021 г. записва албума „Forever And Ever With You” заедно със знаменития китарист BrianMay (Queen) и бродуейската звезда Kerry Ellis.

 

CHIARA PERALE е яркото дамско очарование в концерта „„THE MAGIC OF ITALIA”. Тя е популярно лице от телевизионния екран на Италия. Журналист, водещ, лице на публични събития във Венеция и цяла Италия. Нейният чар, изискан стил и редица таланти я правят желан гост на всяка сцена. На Античен театър публиката ще се наслади на нейните музикални изпълнения и артистично присъствие.

 

Концертът „THE MAGIC OF ITALIA” ще звучи под акомпанимента на Оркестъра на Държавна опера Пловдив. На диригентския пулт ще бъде Левон Манукян – трето поколение музикант, диригент, аранжор, процудент. Концертирал като диригент в България, Гърция, Сърбия, Македония, Хърватия, Австрия, Армения, Германия, Полша, Чехия, Италия, Словакия и др.

 

Закупилите билети във VIP зоната ще получат картички с автографи нa изпълнителите и комплименти-изненади от организатора на събитието.

 

Важно: Концерт-спектакълът „THE MAGIC OF ITALIA” се препоръчва за зрители от всички възрасти. Деца до 7 годишна възраст могат да присъстват безплатно, без право на място.

 

Продължителност на концерта: 120 минути.

 

Билети в платформата Ивентим https://www.eventim.bg/bg/bileti/the-magic-of-italia-plovdiv-ancient-theatre-634553/event.html, на всички физически каси в Пловдив и в страната, както и онлайн.

Благодарение на многобройните хитове и платинени албуми Михалис Хаджиянис бързо се превърна в най-популярния певец и автор на песни на гръцката музикална сцена. Той е и един от най-прочутите през последното десетилетие гръцки изпълнители в света, гостувал в България многократно с напълно разпродадени концерти. Този път Михалис Хаджиянис се завръща с концерт на Античен театър в Пловдив на 8 юли.

 

Незавидимо дали е енергичен рок, фънки груув или неговите нежни и прочувствени балади – най-красивият общ знаменател в песните на Хаджиянис е трогателното, личното, което изразява и предава на публиката. Той е артист, който трансформира меланхолията и надеждата на традиционната гръцка музика толкова стилно и завладяващо в музикален език, разбираем за публиката по целия свят.

 

Михалис Хаджиянис е родом от Никозия, Кипър. Завършил е Кралския колеж в Лондон със специалност пиано и китара. През последните 20 години създава собствена идентичност с чувствената си музика. Сътрудничи си с някои от най-важните гръцки артисти сато Харис Алексиу, Йоргос Даларас, Димитра Галани, Гликерия и други. Изнесъл е стотици концерти в Гърция, родния си Кипър, цяла Европа, от Северна Америка до Австралия и Южна Африка. Продажбите на албумите му надхвърлят 30 млн. копия.

 

През 2004г. във Варшава Хаджиянис представлява Кипър на официалната церемония, с която се отбеляза присъединяването на 10 нови страни към Европейски съюз. И същата година участва  закриването на Олимпийските игри в Атина.

 

Концертът на Михалис Хаджиянис е на 8 юли 2024г, Античен театър, Пловдив. Билети се продават в системата на Eventim.

Всеки посетител в Постоянната експозиция към Градска художествена галерия – Пловдив, ул. „Съборна“ №14А, има възможност да се запознае с творчеството на  Атанас Михов (1879 – 1975) и Патрики Сандев (1882 – 1959). В първа зала са подредени техни произведения от частната колекция на Петър Пиронков, бединени от заглавието „Съмишленици“. Ще могат да се видят до 14 април 2024 г.

 

Близки по възраст, родени в съседните градове Стара Загора и Казанлък, двамата се запознават и сприятеляват през 1898 г., а за известно време споделят и обща квартира като студенти в Държавното рисувално училище в София.

 

Патрики Сандев е роден на 19 май 1882 г. в Казанлък (в деня на свети Патрикий) и е петото и единствено оцеляло  дете в семейството. На 14 годишна възраст вече е наясно със съдбата си на художник. В основата на този му избор стоят две популярни в Казанлък личности – фирмописецът Костадин Станчев и иконописецът и театрал Петьо Ганин. При Петьо Ганин, помагайки му в продължение на една година, учи иконопис. Покрай него оформя интерес към театъра и сценографията.

 

През 1898г. в Стара Загора се среща и запознава с бъдещия майстор на пейзажа Атанас Михов , който е вече студент. През есента на същата 1898 г. постъпва в Държавното рисувално училище. През първата година живее в квартирата на новия си приятел Атанас Михов. Сред преподавателите му са най-респектиращите личности на българското изкуство по онова време – по живопис и рисуване Иван Мърквичка, Иван Ангелов и Петко Клисуров, по моделиране – Жеко Спиридонов и Марин Василев, по история на изкуството – Антон Митов и водещият вечерен акт Никола Михайлов.

 

Дипломира се през 1910 г., като междувременно печели първа награда на студентския конкурс за картина на битова тема. През 1912 г. е назначен като помощник театрален художник в Народния театър. От 1920 г. започва активната му творческа дейност и участие в изложби. Към любимите си жанрове – портрета, пейзажа и натюрморта по-късно ще прибави и битовата фигурална композиция.

 

Атанас Михов е сред най-популярните художници в историята на българското изкуство. Роден е на 24 септември 1879 г. в Стара Загора. През 1904 г. завършва живопис в Държавното рисувално училище при проф. Ярослав Вешин. Той е сред основоположниците на съвременния пейзаж и безспорно е един от най-изтъкнатите му майстори в живописта. Живее почти столетие и е изключително продуктивен. Дарбата му е оценена още в първите години на 20-ти век. Седемдесет години след това платната му ще бъдат неотменна част от развитието на жанра и българската пластична култура.

 

От 1904г. Михов участва в изложби на Дружество „Съвременно изкуство“, Съюза на южнославянските художници „Лада“, Дружество „Родно изкуство“, Дружеството на севернобългарските художници. От 1906г. до 1932г. е учител по рисуване в Силистра, Разград, Русе и София. Атанас Михов е участвал в Първата световна война и е рисувал творби с военни сюжети. Удостоен е със званието „народен художник“ (1952), а две години по-късно Съюзът на българските художници организира юбилейната му изложба.

 

Атанас Михов умира на 21 януари 1975 г. в София, оставяйки богато художествено наследство. Негови произведения притежават Президенството на Република България, Министерският съвет, Министерството на външните работи, редица посолства на България в чужбина, Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, всички градски художествени галерии в страната, както и множество частни колекции у нас и в чужбина.

 

На корицата: Атанас Михов, "Лято в Рила", м. бои, 1942 г.

Четвъртък, 22 Февруари 2024 08:51

Програма LUCKY Дом на киното 23-29.02

Каса за продажба на билети

Работно време: работни дни 16.00 – 21.00 часа

почивни дни- 10.30 – 21.00 часа

тел. 0889 200 601

Онлайн резервации и продажба на билети – kinolucky.com

* Премиера

3D очила – 2 лева

(c) – зала Comfort с луксозни фотьойли

 

 

23.02 /петък/

16:20 ч  ЧУМА (9/7лв)

16:30 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (9/7лв) *

(c) 17:00 ч  КИБЕРПРЕСТЪПНОСТ / STORY-ТА (11лв)

18:15 ч  АНАТОМИЯ НА ЕДНО ПАДАНЕ (9/7лв)

18:30 ч  ПАЗАРЪТ В ПОРТО + ОБЕЩАНИЕТО НА АРХИТЕКТА БАЛКРИШНА ДОШИ (10/8лв) Master of Art

(c) 18:45 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (11лв)

20:30 ч  DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA (9/7лв) *

(c) 20:45 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (11лв)

21:00 ч  КАВАЛ ПАРК (9/7лв)

 

24.02 /събота/

(c) 10:45 ч  ЛЕГЕНДА ЗА ПЕПЕРУДИТЕ (11лв) 

11:00 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (9/7лв) *

11:45 ч  ЧУМА (9/7лв)

 (c) 12:20 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (11лв) *

12:30 ч  ЛЕГЕНДА ЗА ПЕПЕРУДИТЕ (9/7лв)

13:45 ч  КАВАЛ ПАРК (9/7лв) *

(c) 14:00 ч  DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA (11лв) *

14:15 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (9/7лв)

16:00 ч  ЗВЕЗДА „МИШЛЕН“ (10/8лв) Master of Art

(c) 16:15 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (11лв)

17:00 ч  ТРИМАТА МУСКЕТАРИ: Д‘АРТАНЯН (9/7лв) *

18:00 ч  ЕЛИЪТ НОЙС – МОДЕРНИЗЪМ „ООД“ (10/8лв) Master of Art

(c) 18:15 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (11лв)

19:15 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (9/7лв)

20:00 ч  АНАТОМИЯ НА ЕДНО ПАДАНЕ (9/7лв)

(c) 20:45 ч  FERRARI (11лв)

 

25.02 /неделя/

(c) 10:45 ч  ЛЕГЕНДА ЗА ПЕПЕРУДИТЕ (11лв) *

11:00 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (9/7лв) *

12:00 ч  СТРАСТИ В КУХНЯТА (9/7лв)

(c) 12:20 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (11лв) *

12:30 ч  ЛЕГЕНДА ЗА ПЕПЕРУДИТЕ (9/7лв) 

(c) 14:00 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (11лв)

14:15 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (9/7лв)

14:30 ч  КАВАЛ ПАРК (9/7лв)

16:15 ч  ТРИМАТА МУСКЕТАРИ: Д‘АРТАНЯН (9/7лв) *

16:30 ч  МИЧОАКАН И МЕКСИКАНСКАТА КУХНЯ(10/8лв) Master of Art

(c) 16:45 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (11лв)

18:15 ч  ГОЛДА МЕИР: ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ НА ИЗРАЕЛ  (9/7лв) *

18:30 ч  ГРЕБЕНЪТ НА КАРАВАДЖО – СВЕТЪТ В ЕДНА КАРТИНА (10/8лв) Master of Art

(c) 18:45 ч  DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA (11лв) *

20:00 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (9/7лв)

20:15 ч  УРОЦИ ПО НЕМСКИ (9/7лв)

(c) 20:45 ч  FERRARI (11лв)

 

26.02 /понеделник/

16:15 ч  АНАТОМИЯ НА ЕДНО ПАДАНЕ (9/7лв)

16:30 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (9/7лв) *

(c) 16:45 ч  ЛЕГЕНДА ЗА ПЕПЕРУДИТЕ (11лв)

18:15 ч  ТРИМАТА МУСКЕТАРИ: Д‘АРТАНЯН (9/7лв) *

(c) 18:30 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (11лв)

19:00 ч  УРОЦИ ПО НЕМСКИ (9/7лв) *

(c) 20:30 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (11лв)

20:45 ч  DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA (9/7лв) *

21:00 ч  КАВАЛ ПАРК (9/7лв) *

 

 

27.02 /вторник/

(c) 16:30 ч  КИБЕРПРЕСТЪПНОСТ / STORY-ТА (11лв)

16:45 ч  ЧУМА (9/7лв)

17:00 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (9/7лв) *

 (c) 18:15 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (11лв)

18:30 ч  ДА ЛЕТИШ С ПЛАВНИЦИ (10/8лв) Master of Art

18:45 ч  ГОЛДА МЕИР: ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ НА ИЗРАЕЛ  (9/7лв) *

20:15 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (9/7лв)

(c) 20:45 ч  ТРИМАТА МУСКЕТАРИ: Д‘АРТАНЯН (11лв) *

21:00 ч  УРОЦИ ПО НЕМСКИ (9/7лв)

 

28.02 /сряда/

(c) 16:00 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (11лв)

16:15 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (9/7лв) *

16:30 ч  ГОЛДА МЕИР: ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ НА ИЗРАЕЛ  (9/7лв) *

(c) 18:00 ч  ДЮН: ЧАСТ ВТОРА (14лв) **

18:15 ч  DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA (9/7лв) *

18:30 ч  КАВАЛ ПАРК (9/7лв) *

20:15 ч  ДЮН: ЧАСТ ВТОРА (11/9лв) **

20:45 ч  ДОГМАН (9/7лв)

(c) 21:00 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (11лв)

 

29.02 /четвъртък/

(c) 15:45 ч  ТРИМАТА МУСКЕТАРИ: Д‘АРТАНЯН (11лв) *

16:15 ч  КУЧЕТА В ОПЕРАТА (9/7лв) *

16:30 ч  УРОЦИ ПО НЕМСКИ (9/7лв) *

(c) 18:00 ч  ДЮН: ЧАСТ ВТОРА (14лв) **

18:15 ч  БОБ МАРЛИ: ONE LOVE (9/7лв)

18:30 ч  СТРАСТИ В КУХНЯТА  (9/7лв)

20:15 ч  ДЮН: ЧАСТ ВТОРА (11/9лв) **

20:50 ч  АНАТОМИЯ НА ЕДНО ПАДАНЕ (9/7лв)

(c) 21:00 ч  КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ (11лв)

 

„Възход на писмеността“ е мотото, което Българско-турският литературен клуб в Пловдив избра, за да отбележи Международния ден на майчинския език, чествано всяка година на 21 февруари. Тези години събитието ще протекат в два поредни дни.

На 20 февруари от 14 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“ ще се проведе кръгла маса, посветена на основната тема – „Възход на писмеността“. В научния форум със своите доклади и презентации ще се включат учени от БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, Университет по библиотекознание и информационни технологии и Шуменски университет. Веднага след това ще бъде открита изложбата „Непознатите“ във фоайе „Изкуствотека“ на библиотеката. Пътуващият фотодокументален разказ представя фотографски и архивни материали, дело на учени изследователи, част от теренни проучвания и семейни снимки.

На 21 февруари от 17 часа художничката изследователка Антония Дуенде ще открие изложба „Глаголически следи“ в галерията на Общинския съвет. Освен за отличителните белези на графичното изобразяване, авторката ще сподели за сакралността и енергийността на тази стара писменост.

По повод Международен ден на майчинския език организаторите на събитието обявиха конкурс „Българската азбука – кирилицата“ в НХГ „Цанко Лавренов“. Над 30 творби, създадени от младите таланти, ще бъдат подредени в изложба.

Гостите на Деня на майчински език ще могат да се включат в атрактивни калиграфски работилници - кирилица и латиница, японско шодо, ислямска хата или пък да се пробват да станат майстори на ебру (да рисуват върху вода). Техни ментори ще бъдат художникът Панайот Панайотов, Виктория Алексиева, Зафер Гюнал, Несрин Мюмюн и Синем Кюнгерю.

От 18 часа, отново във фоайето на Общинския съвет, започва и празничната акция „Пловдив пише“. Представителите на многобройните езици, на които се говори в хилядолетния Пловдив, ще напишат от къс от творбите на едни от най-популярните и обичани разказвачи на приказки не само в Германия, но и по целия свят - Братя Вилхелм и Якоб Грим. 16 авторски екземпляра от техните „Детски и домашни приказки” с 86 истории, с бележки и коментари са публикувани от ЮНЕСКО за част от документалното наследство на човечеството.

Клубът на консулите в Пловдив също ще се включи в събитието с послания към участниците. Един от акцентите на вечерта ще бъде прожекцията на документален филм на българо-турския литературен клуб „Езикът като ДНК“, който показва отношението на грузинския народ към тяхната писменост, която е и една от най-старите в света. Символът е Алфабетската кула, на която, под формата на ДНК спирала, е изобразен 33-те знак на грузинската азбука.

Събитията и в двата дни са част от Културния календар на Община Пловдив.

Страница 1 от 2240

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…