На 20.03.2021 от 11:00 в Регионалния природонаучен музей ще бъде открита „Оживялата изложба“ на Зелени Балкани, която представя макети в реален размер и оцветяване на редки и защитени видове птици, срещащи се в обхвата на Зеления Пояс на територията на България, Гърция и Турция. Организаторите на изложбата ще запознаят гостите с детайли за живота на защитените видове, както и с подробности за Зеления пояс и НАТУРА 2000.
Посетителите ще имат възможност да се запознаят с малкия корморан, царския орел, черния лешояд, червеногушата гъска и гривестата рибарка. Централно място в изложбата е отделено на белошипата ветрушка - рядък вид, доскоро смятан за изчезнал като гнездящ от територията на България. В рамките на Проект по програма ЛАЙФ на ЕС - "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 Зелени Балкани полага специални грижи за опазването на този рядък сокол. Тази изложба е част от усилията на организацията да привлекат вниманието към редките видове птици и значимостта на тяхното опазване.
Събитието се организира за отбелязване на двата много значими дни за опазването на околната среда - Световният ден на горите 21 март и Световният ден на водата 22 март. В празничния уикенд (20 и 21.03) всички деца до 7 години ще посещават Експозицията на музея безплатно и ще получават атрактивен подарък –истински зъб от акула. Малчуганите ще имат възможност да участват и в ателие за оцветяване на белошипи ветрушки, като използват за модел реалистични макети на мъжка и женска птица, предоставени от Зелени Балкани. Макетите от изложбата ще останат в музея до 21.04.2021 и ще могат да бъдат видяни като част от Експозицията.
Преди да зарадва посетителите на РПНМ – Пловдив „Оживялата изложба“ е гостувала на Историческия музей в Свиленград и на Природонаучния музей в Бургас, където е посрещната с голям интерес от малки и големи!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…