В Апелативна прокуратура  днес се откри изложбата „Пловдив след Освобождението“  на ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, гр. Пловдив.

Експозицията е посветена на 142 години от приемането на първата българско конституция – Търновската конституция и е по случай Деня на отворените врати в Апелативна прокуратура – Пловдив. Събитието се провежда съвместно с Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура – Пловдив.

Младите художници гостуват с 24 творби в сградата на площад „Съединение“ №3 за трети път, като настоящата изложба е подготвена специално за Деня на Конституцията и юриста. „Експозицията е постижение за нашите ученици, защото ги връща в едно по отдалечено време. Те „събудиха“  историята и опознаха градската среда от различна гледна точка. Представянето на експозицията в пространството на прокуратурата  е пример за добро институционално сътрудничество“, каза при откриването Светлозар Чавдаров, директор на НХГ „Цанко Лавренов“.

„Бъдете смели и не спирайте да мечтаете“, пожела на младите художници апелативният прокурор Тодор Деянов. За историята на Търновската конституция разказа Ваня Христева, заместник-апелативен прокурор. На откриването присъстваха Галина Андреева – Минчева, заместник – окръжен прокурор, Чавдар Грошев, районен прокурор, Атанас Илиев, заместник-районен прокурор, учители и представители на учениците – художници. Младите таланти получиха като подарък Конституция на България и грамота.

В своите картини те представят места в гр. Пловдив, свързани с исторически събития след Освобождението на България, или са знакови за града и архитектурата. В експозицията са включени живописни и графични произведения с изгледи от различни години и периоди.

Изложбата се реализира със съдействието на гл.ас. д-р Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей - Пловдив. За да се подготвят творбите си, учениците участваха в специални музейни лекции под ръководството на преподавателя си по история - Александър Пейчев. Стефан Шивачев и специалисти от музея запознаха бъдещите художници с историята на Пловдив след 1878 г. и предоставиха ценни архивни фотографии, които помогнаха при създаването на творбите. Учениците получиха напътствия и художествени съвети и от преподавателите си по специални предмети.

Всички творби от изложбата "Пловдив след Освобождението" ще бъдат публикувани в официалните сайтове на НХГ "Цанко Лавренов" и Апелативна прокуратура - Пловдив.

Плакатите за събитието са създадени от десетокласниците Кристиана Грозданова и Георги Костадинов от специалност "Рекламна графика" по време на учебните часове при преподавателя Петър Чучулигов.

При откриването на изложбата бяха спазени всички противоепидемични мерки.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…