Print this page

Дебютът на графика Людмил Георгиев пред пловдивските ценители преминава при очаквано силен интерес. Авторът и Градската художествена галерия взеха решение срокът на изложбата да бъде продължен до 18 юни, за да могат повече посетители да се запознаят с творчеството на гостуващия артист.

 

На двата етажа в Галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29) са експонирани негови голямоформатни цветни гравюри, обединени от заглавието „Вместо Автопортрет“. Те са изпълнени в микс от техники на високия и дълбокия печат върху pvc. Според изкуствоведа проф. Аксиния Джурова „повечето са авторски отпечатъци - уникати, които съществуват само в едни екземпляр, което ги отличава от класическите графични техники, предполагащи тиражиране. Този тип е много трудоемък, изисква усилие, но за сметка на това дава възможност за напластяване на посланията и съответно на различни прочити, зависещи от ерудираността на всеки, който се опитва да ги осмисли.“

 

Людмил Георгиев е на СБХ от 1994 г. Живее и работи в София. От 1987 г. участва в множество национални и регионални графични изложби. Освен това негови творби са селектирани за редица международни изложби в Италия, Германия, Австрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Има индивидуални изложби в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина. Носител е на български и чуждестранни награди. През 2018 г. Людмил Георгиев създава първата по рода си у нас галерия за графично изкуства - Grafikart.

 

От 2017 г., в сътрудничество с Министерството на културата на България, на всеки две години организира Национален конкурс за графика – класически техники.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…