Силвия Митовска и младият архитект и артист Петър Белев ще ще открият съвместната си концептуална изложба „PERSONA“ днес в галерия "2019". Срещата с творците стартира в 17 часа и ще продължи до 19ч.

Мащабният проект на Митовска и Белев, подготвян от тях през последните повече от 3 години, ще може да бъде видян от днес до 11 юли. 

В текста към изложбата Петър Белев посочва:

„Думата "персона"  произхожда от латинския глагол „personare“   и

в античността служи за название на театрална маска. Терминът еволюира

и днес определя един от архетипите в психологията на Юнг :

идеалния аспект на личността, който ние представяме на външния свят…

Творбите от изложбата изобразяват една анонимна, непозната за авторите личност. Тя няма конкретни заслуги, но нейният образ по абсурден път се превръща в монумент, няма самоличност, но заживява нов живот чрез своите уголемени репродукции. Те приемат формата на гигантски маски.“

Силвия Митовска е завършила пловдивската Художествена гимназия (сега НХГ „Цанко Лавренов“), както и Националната художествена академия в София със специалност „Керамика“ (1991). Имала е множество самостоятелни изложби, а също така и участие в съвместни изяви, последната от които беше в Залите за съвременно изкуство „Баня Старинна“ с фотографа Мария Джелебова ("И Ангелите ходят на баня", част от програмата на Есенен салон на изкуствата, Пловдив – Европейска столица на културата 2019).

Петър Белев е роден в София през 1987 г. Завършва Национално висше училище по архитектура в Париж (2013) и парижката школа „Екол дьо Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство (2020).

През 2014 г.  участва с дипломната си работа в колективната изложба TransFormations в Национален център за изкуство и култура "Жорж Помпиду" в Париж.

Негови скулптури и архитектурни проекти са участвали в многобройни колективни изложби в България (Пловдив и София), а също във Франция и Италия.

Носител е на награди за скулптура и за архитектура.

Творби и на двамата артисти се намират в частни колекции у нас и в чужбина.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…