Художничката Галя Тодорова ще отбележи 50-я си рожден ден на 14.07.2021г. /сряда/ от 18:00 часа. в галерия "Пловдив" във фоайето на Общински съвет на ул. "Авксентий Велешки" 20 с за откриването на юбилейната изложба "50 години ОБИЧ".

Тя твори в областта на: рисунката, графиката, илюстрацията, живописта, скулптурата, неконвенционалните форми, фотографията, видеото, художественото образование и иконографията.

Усилено сеготви за изпити в художествените училища в ателието на художника Минчо Панйотов от 1982.

През 1989 завършва Художествената Гимназия„Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1996 се дипломира с магистърска степен по графика, с учителска правоспособност, в Националната Художествена Академия София в класа на проф. Галилей Симеонов.

През 2014 2020 става Магистър по Теология при ПУ “Св. Паисий Хилендарски“. От 1995 започва трудовият си стаж като учител по изобразително изкуство в ОУ “Д-р Петър Берон“ в Пловдив.

В периода 1996 2004 преподава изобразително изкуство в различни пловдивски училища, включително и като щатен преподавател в Гимназията за сценични кадри.

От 2004 до 2010 работи като вътрешна охрана и художник-преподавател в Музея за изобразително изкуство наград Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Има 12 самостоятелни изложби в България и 8 такива в Щатите. Участвала е в над 130 общи изложби в България и други страни, между които САЩ, Великобритания, Франция, Македония и Сърбия.

Член на СБХ, на Българското иконографско сдружение, на Дружеството на пловдивските художници и на Творческо обединение 26-5. Членувала в творчески организации на художници в Сейнт Луис, Мисури. Председател е на Студентски клуб по иконология и иконография „Св. Лука“ при Пловдивски университет „Св. Паисий Хилендарски“, където се включва активно в работата по изографисването на параклиса на университета.

Нейни творби са притежание на частни и обществени колекции в България, Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Украйна, Япония и Китайи Русия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…