Изложба на рисунки голям формат от проведения в Керамик център Брацигово VI-ти Международен пленер рисунка голям формат "Диалог", показва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в пространството на галерия „Резонанс“. Откриването е на 2 септември, четвъртък, от 18.00 часа.

 

Организатор е Училищното настоятелство на НГСЕИ - Пловдив , а в пленера тази година се включиха:  Олаф Хоппе, Ханс Кристоф Раквиц, Рада Хаджийска, Станимира Вълчева, Антония Фингарова, Никола Вълчев, Димитър Чонов, Стоян Лазаров, със специалното участие на Николай Томов – дългогодишен преподавател в гимназията и настоящ директор и Емилия Арабаджиева – също дългогодишен преподавател и директор на НГСЕИ (от 1992 година до 2019 г), носител на специалната Награда Пловдив за 2020 година за цялостен принос в областта на изкуството и културата и създател на пленера.

 

Първият пленер е организиран през 2016 г. по инициатива на НГСЕИ – Пловдив и в него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа.

 

Целта на проекта е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на  практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, търсене на  нови подходи в преподаването на художествените дисциплини.

 

В досегашните 5 издания участват преподаватели - художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия. През 2017 и 2018 г. пленерът се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата.

 

Рисунката голям формат - 100/70 см на свободна тема дава творческа свобода и е предизвикателство за използване на различни техники при реализиране на художествените идеи. В дните на пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия.

 

Настоящата изложба представя творби на 10 участници и отново ни дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на художниците-преподаватели. Тя е поредното доказателство, че Пловдив продължава да бъде е център за популяризиране на изкуството в България и Европа.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…